Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Malgosik 10:48, 17 lip 2014

A może ładnym łukiem pojechać do narożnika, będzie rozszerzający się trawnik, potem drzewko kula może być też na wprost przęsła lub ekranu z cisa, żwirowa rabatka z kulkami rozrzuconymi, tyłem różowe żurawki już na korze, za nimi róże, trawy i jeżówki, pod świerkiem rozluźnić busz i wstawić lustro, by łan traw i jeżówek odbijał się w nim, ekranem z cisa zasłonić się i dać jednocześnie tło roślinom

ot mogę sobie pofantazjować
Malgosik 10:50, 17 lip 2014

A świerkowi możesz od dołu obciąć gałęzie i zrobić miejsce na rabatę cienistą, tam też przenieść różanecznik by nie zasłonił lustra. Bo masz fajny mur na lustro
Malgosik 10:56, 17 lip 2014

A i łuk żwirkowy może być głębszy, nawiązujący bardziej do ścieżki, wtedy więcej trawnika zostanie.
Widzę że się pośpieszyłam, dopiero teraz zobaczyłam że zadałaś pytanie w pojedyńczych rabatach.....
Może ktoś coś fajniejszego wymyśli.
zabaewa 11:54, 17 lip 2014

Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, bo to jest tak, że my lubimy spędzać aktywnie czas w ogrodzie.
Złapałam się na tym, że odkąd przerabiam ogród, zostawiłam w spokoju meble w domu i już nie myślę o ich ciągłym przestawianiu I fotele, i dywan przestały jeździć po całym pokoju. Co to będzie zimą ?

No - ja to zupełnie zostawiłam meble w spokoju. I podłogę też e-Muś się śmieje, że przenoszę na podeszwach ogród do domu a meble pokrywają się patyną.... kurzu. Poza tym - nie mam dywanu - tak z premedytacją
Iwk4 16:04, 17 lip 2014

Malgosik napisał(a)
A może ładnym łukiem pojechać do narożnika, będzie rozszerzający się trawnik, potem drzewko kula może być też na wprost przęsła lub ekranu z cisa, żwirowa rabatka z kulkami rozrzuconymi, tyłem różowe żurawki już na korze, za nimi róże, trawy i jeżówki, pod świerkiem rozluźnić busz i wstawić lustro, by łan traw i jeżówek odbijał się w nim, ekranem z cisa zasłonić się i dać jednocześnie tło roślinom

ot mogę sobie pofantazjować

Małgosiu kochana, dziękuję, że myślisz o mojej rabatce. To baaaaaaardzo miłe. Kulki bukszpanowe i coś na nodze TAK, żurawki różowe TAK, lustro - fajny pomysł, ale nie w tym miejscu: rośnie tam forsycja , mam w planie (a właściwie mój M) wyautować ją stamtąd. Tylko, jak ostatnio weszłam pod jodełkę, to patrzyłam na nią i się zastanawiam, czy się da? Mocno się rozrosła, więc jak ją stamtąd się pozbędę, to krzaczka chyba nie uratuję, niestety . Muszę zostawić do jesieni, może coś z tego będzie. Żywopłot z cisa wolno rośnie, też o nim myślałam, ale posadziłam tam ostrokrzew, ten, co rósł przy chodniczku. ładnie się wybarwia jesienią, jest zimozielony (albo raczej czerwony ), ma ładne jagody, a wiosną ładnie kwitnie. Na murku wspina się bluszcz. Kiedyś cały murek był zarośnięty, ładnie to wyglądało, potem jednej mroźnej zimy zmarzł. Powoli odbija i się pnie. Rosną tam jeszcze floksy białe i różowe. I liliowce, ale podobają mi się ich liście. Zastanawiam się, czy je stamtąd przesadzić.

Iwk4 16:11, 17 lip 2014

Mam jeszcze murek za jodłą (ten kawałek rabaty do wymyślenia, na razie rośnie tam przedszkole hortkowe, a powinno być tam pięknie, bo to na wprost wyjścia) i na rogu przy czerwonych różach:

Jakby ktoś miał chęć i pomysł, co zrobić na tym kawałku rabaty, to zapraszam.
Iwk4 18:17, 17 lip 2014

Siedzę sobie i myślę i muszę przyznać, że podoba ,mi się pomysł ekranu z cisa za różami. Muszę jesienią się rozejrzeć za cisem.
Donia72 21:03, 17 lip 2014

Iwonko, ja zez Cie pozdrawiam I co wymyslilas z ta nowa rabata?
Iwk4 22:24, 17 lip 2014

Donia72 napisał(a)
Iwonko, ja zez Cie pozdrawiam I co wymyslilas z ta nowa rabata?

Witaj Doniu. Małgosi pomysł podoba mi się. Liczyłam jeszcze, że może Danusia coś podpowie, napisałam w pojedynczych pytaniach na temat projektowania ... ale nikt więcej nie podpowiedział. Jesli chodzi o kulki bukszpanowe, to i tak poczekam do września, wtedy będą tańsze z plantacji. Jutro przekopię ten kawałek, co pod korą będzie.
Donia72 22:37, 17 lip 2014

Pomysl Malgosi fajny, a lustro tez bedziesz robic?