Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

LadyR 18:58, 16 lip 2014

Fakt moje są rzadko podlewane i słońce je poprzypalało Ja mam ograniczone zaufanie do ciachania host, bo niestety mam na nich wirusa HVX. Zaczął się ujawniać na kilkuletnich kępach, gdy wyrzucam zakażoną to już w tym miejscu nie sadzę hosty. Do obcinania kwiatów używam nożyków jednorazowych.
wiolka 22:21, 16 lip 2014

no wlasnie dzieki dziewczyny naprawde jestescie kochane zrobie rzut i wklaje
Hortensja 22:35, 16 lip 2014

dziewczyny i chłopaki, moglibyście zerknąc do mojego wątku, nie chce tu drugi raz pisać tego samego, a przydałaby mi się pomoc
Iwk4 10:12, 17 lip 2014

Witam, mam problem z przerabianą rabatką. Zmieniłam linię trawnika i posadziłam różę pnącą New Dawn, jeżówki i z przodu bukszpaniki (w przyszłości kulki mają być). Czuję, że rabatka nie jest dokończona i potrzebuję pomocy. Nie podoba mi się linia. Jak po łuku wytnę kawałek trawnika do ścieżki, to co posadzić przy wejściu?
Najlepiej pokaże na zdjęciach:
PRZED I PO:

WIDOK Z GÓRY PRZED, W TRAKCIE PRAC I PO:

Podobają mi się kulki bukszpanowe, żurawki i żwirek. Może dałoby się coś wkomponować?
Ozz 11:00, 17 lip 2014

A potrzebujesz w tym miejscu ten paseczek trawnika? Ja bym chyba poleciała rabatą po całości...
Malgosik 11:05, 17 lip 2014

Ja nie Iwk4, ale wydaje mi się, że sama ścieżka przy domu to może być zbyt wąskie przejście.
Iwk4 15:41, 17 lip 2014

Malgosik napisał(a)
Ja nie Iwk4, ale wydaje mi się, że sama ścieżka przy domu to może być zbyt wąskie przejście.

Małgosiu, masz rację. Dlatego zmieniłam linię rabaty i trawnika. Poza tym z kosiarką po jednym kawałku trawnika lepiej jechać.
Iwk4 15:43, 17 lip 2014

Ozz napisał(a)
A potrzebujesz w tym miejscu ten paseczek trawnika? Ja bym chyba poleciała rabatą po całości...

Na pierwszym i drugim zdjęciu widać zmianę i powód, dla którego zmieniłam linię trawnika. Natomiast pociągnęłabym rabatę przy całym żywopłocie z bukszpanu, tylko jak zrobić linię i co posadzić?
miss_house 15:54, 17 lip 2014

Iwk4 - ja myślę, rzeczywiście możesz chyba zagospodarować całą rabatę...
Łuk ścieżki możesz powtórzyć na rabacie , robiąc pas żwirowy, w którym posadzisz: albo konwalika, albo kulku bukszpanowe. Taki pas przy wąskiej ścieżce powinien być bezpieczny do wygodnego przechodzenia, gdyby ktoś się na ścieżce nie mieścił... Na lewo chyba mogłabyś zrobić kątek trawiasto rododendronowy, a im bliżej ścieżki, tym niższe pasmo np. Żurawek to moja BARDZO ogólna vision Pewnie ktoś będzie miał lepszą, ale skoro już mi się napatoczyło, to napisałam
Iwk4 16:20, 17 lip 2014

Musiałam sprawdzić, co to kuklik, bo jeszcze nie znam wszystkich nazw. Okazuje się, że właśnie go stamtąd wyautowałam na inną rabatkę. Pięknie tam rósł, ale kwitł na pomarańczowo w czasie, kiedy Rh kwitł na mocny róż - i te kolory mi się strasznie gryzły. . Ta część rabaty dopuszcza w kwiatach kolor różowy, biały i niebieski (fiolet). Segreguję w tym roku rabaty kolorami, bo do tej pory miałam misz-masz i sama nie wiedziałam, co jest nie tak.
Buksiki jak najbardziej na miejscu. I żurawki też.