Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Działka wkoło Lubczyka :) 19:37, 11 mar 2017

Do góry
Dzisiaj popracowalismy trochę w ogrodzie, między innymi złożyliśmy szklarenke

tu jeszcze nie stoi na swoim miejscu
poobcinałam hortki, tawuły, borówki, jagody kamczackie, pigwowieca, berberysy, zastanawiałam się kiedy trawy ozdobne ciąć, ale chyba jeszcze za wcześnie
Popołudniu posiałam pomidorki i paprykę

A tak wygląda moja werbena

Petuniom brakuje słońca

I proso
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 19:03, 10 mar 2017

Do góry
Kilka moich zestawień.

Klon palmowy i tawuły.

Róże i kocimietka.

Róże i biała szałwia.

Kiedyś będzie tu ogród 15:53, 10 mar 2017

Do góry
Filomena napisał(a)
Anabelka robi się zielona, potem w zimie brązowieje.
U mnie z anabelle są wiosną białe czosnki i tulipany Queen of Night, dosadziłam bdziubdzie ciemierniki - będą za jakiś czas, potem dochodzą parzydła leśne, białe tawuły, tojady, hosty biało obrzeżone, przywrotnik ostroklapowy, świecznice, tojeść rozesłana, z róż Elisabeth Oberle, na jesieni jeszcze żółte rudbekie, z traw turzyca ceglasta Prairie fire i miskant variegatus. No i bukszpany.

U Ciebie 20 m to może jeszcze krzewiasta Tardiva dla zmiany kwiatostanów ?

Wiesz Filoneno, tutaj bym chciała Ababelki dość luźno, kilka sztuk, podsadzone bylinami. Nie chcę tu szpaleru hortek. Do tego jakieś niewielkie drzewka.

makadamia napisał(a)
Że niby biała anabelka nie pasuje do żółtych aurea?
Popatrz tu:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859337570/

Wszystko zależy jaka biel i jaka żółć

A jesienią wszystko żółknie, czerwienieje, jak byśmy chciały się dopasować, to nikt biało-różowych rabat by nie miał

Wiesz Asiu jeśli chodzi o kolory to mi wszystko pasuje... A jesień powinna płonąć, złocić się itd....

Filomena napisał(a)
a miłorząb to jaki ma być?
I ile jest pomiędzy dębami czerwonymi? One szybko rosną, Mam dwa - każdy inny : jeden rośnie strzeliście w górę, ten drugi jest rozłożysty - odpowiednie cięcie ( świetnie to znoszą ) powinno skorygować ew. różnice

Miłorząb normalny. Pomiędzy dębami jest ok. 11m. Nie mam dokładnych wymiarów, bo straciłam wszystkie dane wraz ze starym sprzętem- muszę jeszcze raz pomierzyć. Pomiędzy dębami jest szpaler Magical Moonlight. Przy samych dębach zostawione po 1,5- 2m do końca rabaty na przewidywane kulki.
Kiedyś będzie tu ogród 14:06, 10 mar 2017

Do góry
Anabelka robi się zielona, potem w zimie brązowieje.
U mnie z anabelle są wiosną białe czosnki i tulipany Queen of Night, dosadziłam bdziubdzie ciemierniki - będą za jakiś czas, potem dochodzą parzydła leśne, białe tawuły, tojady, hosty biało obrzeżone, przywrotnik ostroklapowy, świecznice, tojeść rozesłana, z róż Elisabeth Oberle, na jesieni jeszcze żółte rudbekie, z traw turzyca ceglasta Prairie fire i miskant variegatus. No i bukszpany.

U Ciebie 20 m to może jeszcze krzewiasta Tardiva dla zmiany kwiatostanów ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:48, 10 mar 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Małgosiu, przygnała mnie do Ciebie Polinka na spytki o warzywnik
Czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? W weekend będę takie montowała u siebie, nabyłam siatkę i folię i zastanawiam się czy dać ją na dno poza siatką? Teren jest dość zachwaszczony więc byłaby to jakaś ochrona ...myślałam żeby te folię podziurkować coby przelatywał nadmiar wody...

folie mam tylko na bokach aby drewno nie ciągneło wilgoci.
na spodzie mam siatkę przeciw gryzoniom i na to miałam gałezuie, trawę skoszona i kompst i ziemia

tu z moich notatek

Warzywnik na podwyższonej grządce
Na podwyższonej grządce rośliny mogą rosnąć 4-6 lat, aż do całkowitego rozłożenia komponentów podłoża. Zakładamy ją jesienią. Wyznaczamy zarys rabaty. Ważne, aby grządka znalazła się na osi północ-południe, bo wtedy rośliny będą równomiernie nasłonecznione. Jej długość nie ma znaczenia, ale szerokość nie może przekraczać 1,5 m. Wybieramy ziemię na głębokość około 20 cm i odkładamy na bok. Trzeba zwracać uwagę, by nie mieszać części próchnicznej (ciemnej) z jałowym podglebiem (jasne, bez próchnicy). Rozkładamy w wykopie warstwy: po 25 cm gałęzi pociętych na kawałki, darni, liści i innych resztek roślinnych. Ubijamy je i polewamy wodą, a gdy wsiąknie – przykrywamy warstwą częściowo rozłożonego kompostu. Przykrywamy zdjętą uprzednio ziemią urodzajną i ponownie ubijamy, a na szczycie robimy rowek, który będzie zatrzymywał wodę. Pamiętajmy, że podłoże powinno być wilgotne – w miarę potrzeby je podlewajmy. Podwyższona grządka stwarza doskonałe warunki dla wczesnowiosennych upraw, bo zgromadzony w niej materiał organiczny stopniowo się rozkłada i wydzielanym ciepłem ogrzewa podłoże. W razie przymrozków wystarczy przykryć rośliny włókniną lub folią ogrodniczą. Uwaga! Kontrolujmy, czy w najniższej warstwie grządki nie zagnieździły się gryzonie.

ogródek warzywny- wyznacz go, zdejmij darń, lub jeśli masz czas przykryj folią na kilka tygodni i potem przekop ( tylko lepiej jak nie ma perzu w ziemi).. W tym sezonie najlepiej zrobisz jak posiejesz na nawóz zielony- np. gorczycę na glebę gliniastą, łubin na słabszą. Gorczyca jest super, bo daje dużo masy i szybko rośnie, przy okazji dusząc perz jeśli by kiełkował. Po kilku tygodniach przekopujesz te rośliny z ziemią. Jak nie zrobisz tego zaraz, to we wrześniu posiej żyto i zostaw na zimę, przekop wiosną. To najzdrowsze, najlepsze ulepszacze ziemi. Nie dawaj nawozów mineralnych, bo warzywnik ma dawac zdrowe plony, a organicznym typu kurzak tez lepiej uważać.
Truskawki posadź gdzieś na boku, albo zadołuj z doniczkami w ziemi, a wsadź je docelowo wiosną.
Jeśli chcesz mieć ładny warzywnik, polecam ograniczyć go wyraźnie. Bardzo ładnie wygląda w ramach z grubej deski, czy kantówki. Oczywiście z czasem trzeba drewno wymienić, ale kilka sezonów wytrzyma, a dobrze się sprawdza. Ewentualnie można zrobić ramki ze zwykłych obrzeży chodnikowych, albo na jego brzegach zrobić niziutkie żywopłoty z bukszpanu, tawuły japońskiej albo ziół- melisy, tymianku, oregano ( odmiana Compactum jest niska, ładna i trwała).
W warzywniku warto jest hodować sporo ziół, sadzic je z przodu, bo one zazwyczaj są efektowne cały sezon. Miętę lepiej jest posadzić oddzielnie, lub ograniczyc ją jakąś przegrodą w ziemi.
Może ktoś w okolicy ma kompost, to by była najlepsza ziemia z niego.
gorczyca bardzo i daje dużą masę liściową. Po ogrodzie Ci się nie rozsieje, bo kopiesz przed zawiązaniem nasion, w stanie pękniętego pąka najlepiej.
Jak nie znajdziesz nigdzie dobrej ziemi to z darni załóż kompost, dorzucaj do niego przez jesień chwasty, trawę, drobne patyczki, resztki organiczne z domu ( unikaj wiekszych patyków, nie dawaj pomidorów, obierzyn ziemniaków, cytrusów) a wiosną wrzuć go w warzywnik. To nic że nie będzie w 100 % rozłożony, ale w 85 już tak. Tym sposobem wyprodukujesz sobie sama dobrej ziemi.
Jak masz taka słabą ziemię to spróbuj posiać teraz gorczycę ( mamy mokry rok, powinna dać radę), a na koniec września przekopać i jeszcze raz zasiać żytem- wtedy nawieziesz dwoma nawozami zielonymi.

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:20, 09 mar 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a jakie krzewy??? derenie, berberysy ???

Przed samymi tujami duże krzewy, czyli np.: derenie, kaliny, perukowce, bzy czarne, jaśminowce, magnolie (mogą być przeplatane iglakami kolumnowymi), przed nimi niższe krzewy, typu berberysy, tawuły, krzewuszki, pęcherznice, ogniki
Pełen wybór
Ogrodowy song 23:13, 08 mar 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No czasem robię, mam ich dosyć blisko z domu.
Ani Pergolowej kupowałam u nich hortki
Swoje Vanilki też mam od nich.
A co kupiłaś?

Grujecznika, magnolię, orliki, rozchodnik, tawuły. Teraz przez 2 dni mieli promocję 2 w cenie 1 i zamiast kupić to włożyłam do koszyka.Jeszcze chce domówić dzwonek ogrodowy i pierwiosnek. Fajnie, że masz blisko do nich.
Mój ogród pod lasem 13:01, 28 lut 2017

Do góry
Marga napisał(a)
A może tawuły japońskie? One rosną do 0,5 i są bezproblemowe.
Podczytuję sobie waszą ciekawą rozmowę o Anabellkach

Ja mam tawuły pod kępą anabelek, co prawda małe jeszcze więc może dlatego efektu nie ma ,ale jakoś mi się nie widzą. Coś jest nie tak tylko nie wiem co dlatego będę z tymi turzycami kombinować. Albo z buksami bo te pinty Anetki mi się spodobały
Mój ogród pod lasem 12:56, 28 lut 2017

Do góry
A może tawuły japońskie? One rosną do 0,5 i są bezproblemowe.
Podczytuję sobie waszą ciekawą rozmowę o Anabellkach
Ogród Anety 11:52, 28 lut 2017

Do góry
anetta napisał(a)

Tawuły szare pewnie już mają pączki. Niedługo zaczną spektakl. Mam nadzieję, że pokażesz zdjęcie

Ja też za grabami jestem

Macham z bardzo ciepłego Lublina ( +15)
Kwiaty we włosach 21:13, 26 lut 2017

Do góry
Witaj Dario, trochę jest tych kwiatów.
Moje ulubione to oczywiście róże, potem irysy, łubiny, lilie,piwonie.Wiosenne tulipany, sasanki.
Krzewy to lilaki,krzewuszki,perukowce, tawuły.
Też lubię clematisy, budleje.
Mam dużo iglaków, też mam do nich sentyment.Oczywiście też byliny.Oj wymieniać bym jeszcze mogła.Zamówiłam inne kwiatki ,których nazw nie pamiętam. Pewnie też zaskarbią sobie moje względy. Dario a Ty, które masz ulubione.
...uDany ogród 14:36, 26 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No jak już żyjątka są to musi być Wiosna u progu Te zielone listki to co to za roślinka? Też wczoraj szukałam wiosny i znalazłam

Tak, to już bezwarunkowo wiosna
Listki tawuły Thunberga Ogon. Jest piękna
Zaraz zerknę co znalazłaś

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:13, 24 lut 2017

Do góry
Wczoraj do południa nie padało więc przycięłam wszystkie tawuły, red barony, hokone, hakuro i niektóre bylinowe bo młode iryski i odętki wypuszczają świeże listka. Nadal żadnych oprysków nie jestem w stanie zrobić bo po 15 już padało.

Dziś strasznie wieje i pada. Aparat czeka.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:18, 23 lut 2017

Do góry
dzis oglądałam

Szkodniki
I termind listopada do marca przy temp, powyżej 12 °C:
· misecznik cisowiec : cisymisecznik tujowiec: żywotnikiochojnik świerkowo-modrzewiowy i inne mszyce: świerkiochojnik sosnowy: sosnyzdobniczka bukowa: buk
o Promanal 60 AL (2%) , Paroil (2%) lub preparatem pyretroidowym np. Fastac 10 EC (0,02%)
II termind końca kwietnia do połowy maja, w okresie pękania pąków i rozwijania się liści przy temp, powyżej 18°:
· szpecicie: azalie, berberysy, bukszpan, grab, jałowce, jesiony, kaliny, klony, ligustr, migdałowiec, olsza, robinia, tawuły
o dwukrotnie co 14 dni: Mitac 200 EC (0,2%) i Marshal 250 EC (0,15%)
· przędziorek sosnowiec: świerki, cyprysiki, żywotnikiprzędziorek chmielowiec: forsycja, hortensja, klony, tawuły, trzmieliny, pięciornik, żylistek, wiciokrzewyprzędziorek wierzbowiec: wierzby
o dwukrotnie co 10 dni: Apollo 500 SC (0,1%) i Nissorun 050 EC (0,06%) z dodatkiem: Danitol 10 EC (0,05%) lub Talstar 100 EC (0,05%)
III termin:koniec maja-początek czerwca tj. okres kwitnienia głogów lub 2 tygodnie po kwitnieniu jabłoni:
· wciornastki: jesiony, ligustr, hlakiskorupik jabłoniowy: bukszpan, irgi, jabłonie
o dwukrotnie co 10 dni: Marshal 250 EC (0,15%) + Mospilan 20 SP (0,02%)
IV termino połowie czerwca:
· tarcznikjałowcowiec: jałowce
o Actellic 500 EC (0,1%) + Mospilan 20 SP (0,02%) lub Confidor 200 SL (0,125%)
V termin:na początku lipca:
· tarcznik jałowcowiec: jałowcemisecznik cisowiec: cisy
o Actellic 500 EC (0,1%) + Mospilan 20 SP (0,02%)
VI termino połowie lipca:
· tarcznik jałowcowiec: jałowcemisecznik cisowiec: cisymisecznik tujowiec: żywotniki
VII termino połowie sierpnia:
· misecznik tujowiec: żywotniki
· Po wykryciu pierwszych kolonii mszyc: berberys, brzoza, głogi, jabłonie, karagana, klony, ligustr, robinia, tawuły, trzmielina, żylistek, wierzby
o Mospilan 20 SP (0,02%)
o Aztec 140 EW (0,08%)
o Confidor 200 SL (0,04%)
o Confidor 200 SL (0,125%)

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:00, 19 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Deronie możesz rozmnożyć przez odkłady, wybierasz jeden lub dwa badyle i naginasz przytwierdzasz jakimś kołkiem do ziemi i przysypujesz go po 2 m-cach sprawdź czy puścił korzenie. W następnym roku odcinasz i sadzisz oddzielnie od krzaka. Zresztą, tawuły, forsycje i wiele innych krzaków można w ten sposób rozmnażać. Lawendy też.

Tą metodę znam bo Kasia ją stosuje u siebie. Chodziło mi o to czy można z patyków po przycince i już wiem, że tak
Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:06, 19 lut 2017

Do góry
Deronie możesz rozmnożyć przez odkłady, wybierasz jeden lub dwa badyle i naginasz przytwierdzasz jakimś kołkiem do ziemi i przysypujesz go po 2 m-cach sprawdź czy puścił korzenie. W następnym roku odcinasz i sadzisz oddzielnie od krzaka. Zresztą, tawuły, forsycje i wiele innych krzaków można w ten sposób rozmnażać. Lawendy też.
...uDany ogród 08:27, 17 lut 2017

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Witam .
Wracaj do zdrówka ,lepiej teraz pochorować niż jak będzie Mega wiosennie .Mnie się wczoraj udało ,powalczyć z sekatorem i obcięłam tawuły ,posprzątałam trochu po psiaku ,podsypałam lawendę popiołem z kominka i na zegarku stuknęło prawie 1,5 godziny .
Piękna ta prymulka żółtawa .

Cześć Reniu
Ja już prawie zdrowa jestem, a wypady do ogrodu traktuję jak hartowanie po chorobie
Też się namachałam nożycami, aż mnie ręce bolą...zakwasy?
Też ją bardzo lubię , dostałam kiedyś na święta taką marketową. Wsadziłam i szaleje

...uDany ogród 07:55, 17 lut 2017

Do góry
Witam .
Wracaj do zdrówka ,lepiej teraz pochorować niż jak będzie Mega wiosennie .Mnie się wczoraj udało ,powalczyć z sekatorem i obcięłam tawuły ,posprzątałam trochu po psiaku ,podsypałam lawendę popiołem z kominka i na zegarku stuknęło prawie 1,5 godziny .
Piękna ta prymulka żółtawa .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:45, 15 lut 2017

Do góry
I takie tam wspomnienie pięknego dnia.

Klon pensylwański i przycięte tawuły

W lutym zeszłego roku wysiałam w domu nasiona naparstnicy. W maju wsadziłam sadzonki do gruntu. Rozeta liściowa bardzo się rozrosła. Ciekawa jestem, czy coś z nich będzie. Naparstnic w moim ogrodzie jeszcze nie było. Stipy z zeszłorocznego siewu zostały na rabatach. Nie mam z nimi doświadczeń. Przycina się je? Wyczesuje? Może się wysiały? Ładnie teraz wyglądają.

I długa prosta wte i wewte

Kolejne dni mają być równie piękne. Oby rabaty szybko obsychały.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:32, 15 lut 2017

Do góry
Dziewczyny, dzisiaj po raz pierwszy było mi za gorąco!

W słońcu było około 15 stopni. Sezon tarasowy z kawką w dłoni uważam za rozpoczęty.

Ścięłam ostatnie trawy, wyczesałam kostrzewy, przycięłam tawuły japońskie. Lekko zredukowałam grube gałęzie u berberysów Erecta i u ognika. Posypałam dolomitem trawniki i grządki w warzywniku. Poszło 40 kg. Zastanawiam się, czy przycinać żywopłot. Korygowałam go późną jesienią. Tak od kilku dni przyglądam się ramom mego ogrodu. Wyraźnie wyskoczyły w górę.
Świerki serbskie w narożniku i klon Ginnala naprzeciw tarasu.

iglaki na frontowej

brzozowa- kusi mnie, żeby wsadzić tam z przodu bukszpany. Mam dwa egzemplarze na podokiennej, tej z rozplenicami. Rozplenice je zdominowały i poza wczesną wiosną są tam niewidoczne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies