Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

asiak 20:59, 12 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)

Dziewczyny na razie zabawę mają, a tu człowiek pomocy wygląda.

Hehehehe... to prawda
Haniu, kochaniutka jesteś
Poczekam jeszcze na Toszkę, może ona mi coś podpowie
Z całym szacunkiem dla wszystkich doradzających
Jak coś, to się odezwę
Juzia 21:01, 12 kwi 2017

Ja z różanecznikami mam carex gold fountain's, miodunki, hosty i jarzmianki
Taki mega mix
violka171 21:05, 12 kwi 2017

asiak napisał(a)

Oj Goździkowa, nie wiesz, co mówisz?
Etopiryny by Ci zabrakło

ha ha
hanka_andrus 22:01, 12 kwi 2017

Dopytałam u Zbyszka pod świerkiem "Pod świerkiem zostaje po staremu. 5 hortensji, hosty i pachysandra."
Toszka 22:43, 12 kwi 2017

Proponuję dokładna depilację (tak jak u Ani) pieńka. Nie może być żadnych sęków. Ma być gładka nózka.

Azalie i różaneczniki bezpośrednio pod tują nie mogą być, bo mają tak samo jak tuja płytkie korzenie. Ale pod tuję mozna dać kołnierz/kryzę z hakonechloa, dodać małe i srednie hosty, tawułki, Potem azalie, różaneczniki. Pomiędzy nimi carexy (ID, SC i inne), hosty, miodunki, zawilce jesienne. Jak będzie całe kwaśne stanowisko to mozna dodać wrzosy. Dobrze tam będzie turzycy Bronze Form (nie żadne Chocolate czy temu podobne, bo te mają problem z zimowaniem). W tym towarzystwie sprawdzą się tawuły japońskie. Na kwaśnej pulchnej ziemi doskonale rosną lilie orientalne (cebulowe). Z miskantów ewentualnie lekki, zwiewny, jasny Morning Light.
Wybierz rośliny jakie będą ci pasować do bocznych rabat. Pamiętaj o zestawieniu kolorów i doborze roślin kwitnących w róznym terminie.
Oczywiście powyżej wymieniłam rosliny będące dobrym towarzystwem dla siebie, jednak nie oznacza to, że wszystkie na raz masz tam wepchnąć
asiak 06:44, 13 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
Dopytałam u Zbyszka pod świerkiem "Pod świerkiem zostaje po staremu. 5 hortensji, hosty i pachysandra."

Haniu, dziękuję
BasiaLT 08:13, 13 kwi 2017

Wcale tak źle nie wyszło, tylko faktycznie trzeba by popracować nad pieńkiem żeby był równiutki i ładny.
Kasik 09:03, 13 kwi 2017

Asia- pomyśl nad roślinami, które nie potrzebują aż takiej wilgoci. Tuja jest drzewkiem sporym i potrzebuje dużo pić. Bedzie cały czas podkradać wodę roślinom. Dlatego nie sadziłabym tam hortek. Moja jedna hortensja 4-letnia, posadzona pod tujami nie dała mi ani jednego kwiatka. To samo jeśli chodzi o rododendrony czy azalie. One muszą mieć stały dostęp wody. Ciut dalej tak, ale nie pod nią i blisko niej. No i pamięta o wystawie słońca dla rododendronów.

To musi być coś mało wymagającego. Tawułki Golden princes - dobry pomysł- w takim żółtym kole otoczona.
asiak 10:21, 13 kwi 2017

Kasik napisał(a)
Asia- pomyśl nad roślinami, które nie potrzebują aż takiej wilgoci. Tuja jest drzewkiem sporym i potrzebuje dużo pić. Bedzie cały czas podkradać wodę roślinom. Dlatego nie sadziłabym tam hortek. Moja jedna hortensja 4-letnia, posadzona pod tujami nie dała mi ani jednego kwiatka. To samo jeśli chodzi o rododendrony czy azalie. One muszą mieć stały dostęp wody. Ciut dalej tak, ale nie pod nią i blisko niej. No i pamięta o wystawie słońca dla rododendronów.

To musi być coś mało wymagającego. Tawułki Golden princes - dobry pomysł- w takim żółtym kole otoczona.

Kasiu, bardzo dziękuję
Skłaniam się właśnie ku tawułkom Golden Princess dookoła tuji. Czy wsadzić samą tawułę, czy coś dodać pomiędzy?
AnnaCh 10:30, 13 kwi 2017

Same Ładnie wyglądają jako obwódki