Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród prawie romantyczny 19:34, 23 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękny widoczek Aguś

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:31, 23 wrz 2018

Do góry
Ostatnie zdjęcie rabaty z buksami...
Planuje tam wrzucić.... winogron a jak miejsca wystarczy po poprzesadzeniu roślin okolicznych to może i jeden cis tam zawędruje

.

Mój 4 arowy azyl... 19:28, 23 wrz 2018

Do góry
Gdy nikt go nie niepokoi...

Mój 4 arowy azyl... 19:27, 23 wrz 2018

Do góry
Jesienne cisy

Mój 4 arowy azyl... 19:26, 23 wrz 2018

Do góry
Trochę mnie nie było. Bawiłam u Córki i płakałam nad zeżartymi przez Ćmę bukszpanową bukszpanami. 25 krzaków usunęliśmy. Nie było nadziei na odratowanie. Bardzo mi żal, bo wyhodowałam je wszystkie od małej gałązki.
Zrobiliśmy mały eksperyment - przycięliśmy kilka krzaczków do samej ziemi. Jeśli wiosną odrosną, to trzeba będzie pilnie śledzić, czy znow zostaną zaatakowane. Podobno sąsiadce córki zaczęły odrastać.
W wielu sąsiednich ogrodach widziałam taki sam efekt po ataku tej żarłocznej ćmy. Aż zal patrzeć.

Ogród niby nowoczesny ale... 19:14, 23 wrz 2018

Do góry
Magda70 napisał(a)

Rozplenice w takiej masie to musi być na żywo niezwykły widok.

Pięknie masz MAdziu
Ogród niby nowoczesny ale... 19:13, 23 wrz 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
To zdjęcie też mi sie podoba! A musze dodać ze patrząc na grabowo - rozplenicowa rabatę powinniśmy zwrócić uwage na tuje danica. One są całkiem fajne i bezobsługowe. Wszyscy zaczynaja wymieniać bukszpany na cisy ale przeciez danica tez piekna. Magda a jak tam Twoje śś ?

Dokładnie, Danica są totalnie bezobsługowe. Tak jak i bowling ball:
tu w połączeniu z carexem

a ss troszkę marudzą. Dwie wygladają tak:

a jedna tak:

Sypnę im jeszcze nawozu i wiosną poważnie pogadam

Typografia ogrodu 18:52, 23 wrz 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
prosze bardzo

Czuję się usatysfakcjonowana taką ilością zdjęć trzcinnikowych
Bajecznie!
Lawendowy zawrót głowy 18:49, 23 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Aniu wybaczam mu bo mi sklecil taki fajny domek pochwal go "))).i sesja Fidkowa dla Ciebie ♥

Piękny ten domek dla owadów! Elegancki, gustowny-idealnie pasuje.
Też muszę pomyśleć nad czymś podobnym
Kwiaty we włosach 18:43, 23 wrz 2018

Do góry

Kwiaty we włosach 18:36, 23 wrz 2018

Do góry
I pogoda się popsuła -pada.

Pomysł na ogród 18:32, 23 wrz 2018

Do góry
asica napisał(a)
Apetycznie wszystko wygląda. Skula podzielisz się przepisem na serek? Miło, że się it pokazałeś na ogrodowisku.

Witam serdecznie
W serze najważniejsze jest mleko. Najlepsze jest to od krowy, ale ostatecznie może być też takie ze sklepu. Warunek żeby nie było uht i pasteryzowane w wysokiej temperaturze. Może być pasteryzowane do 74 stopni.
Trzeba przy robieniu sera zaopatrzyć się w kilka niezbędnych rzeczy : kultury startowe bakterii, chlorek wapnia - niezbędny przy mleku ze sklepu - jest ono przez procesy pasteryzacji, podpuszczkę, termometr bo bardzo ważna jest tu odpowiednia temperatura.
Jeśli mamy już mleko wlewamy je do garnka, włączamy grzanie i dodajemy chlorek wapnia i kultury bakterii. Temperatura niezbędna to zakres 32 - 34 stopni. Po jej osiągnięciu dodajemy podpuszczkę. Dobrze mieszamy i wyłączamy grzanie pozostawiamy tak nasze mleko na ponad godzinę. W tym czasie zrobi się tak zwany skrzep. Po tym czasie nożem tniemy skrzep na paski centymetrowe- wzdłuż, w poprzek i po skosie. Zaczynamy mieszać delikatnie i znów podgrzewamy do naszej temperatury. Ze skrzepu zaczyna się wydzielać serwatka i powstaje ziarno serowe. Po kilku minutach można zacząć je wybierać sitkiem i ja przekładam do małego durszkaka, gdzie zaczyna się formowanie sera.

Po przełożeniu wszystkiego nasz ser musi ocieknac I co godzinę trzeba go odwrócić. Po paru razach jest już dosyć twardy. Zaleca się żeby polezal i poodciekal przez 12 godz. Po tym czasie trzeba nasz ser wymoczyc w solance - 1kg soli - sól niejodowana, po ok godzinie wyjmujemy ser można go teraz natrzeć przyprawami wg uznania - papryka wedzoną, ziołami, czarnuszką.
Pozostawiona w garnku serwatkę podgrzewamy do 92 stopni i dodajemy szklaneczkę octu jabklowego, zaczyna się wtrącać troszkę serka ricotta, który trzeba przecedzić przez chustę serowarska. Ten etap można pominąć, ale mi zawsze szkoda tych kilku łyżek pysznego serka.
W razie czego służę adresem sklepu internetowego gdzie wszystko można kupić. Ja wiem jedno.... I moja rodzina też więcej sera nie kupimy w sklepie. Smacznego!
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:31, 23 wrz 2018

Do góry
maciek199795 napisał(a)
Witam serdecznie;
W moim mieście znajduje się dosyć ciekawe drzewo. Wydaje mi się, że to sosna ale nie wiem jaka konkretnie. Proszę o pomoc w rozpoznaniu jej ewentualnie w pozyskaniu nazionek. Co ciekawe nadleśnictwo zbiera jej szyszki. Samo drzewo jest wysokie na około 30m jak nie więcej, średnica pnia wynosi około 1m.

Działeczka Asi :) 18:17, 23 wrz 2018

Do góry
I miejsce picia kawki

Działeczka Asi :) 18:16, 23 wrz 2018

Do góry
Bailando

Ascot

Baronesse

China Girl

Działeczka Asi :) 18:14, 23 wrz 2018

Do góry
Różyczki również

Emma Hamilton

Natasha Richardson

Chandos

Hansestadt Rostock

Ogród do odnowy 18:13, 23 wrz 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Ja to czekam na twoje nowe rabaty, wiesz ?
Inni pewnie tez chcą zobaczyć...

Rabaty pokazywać będę wiosną, teraz za rozsadnik robią i na dodatek bardzo bałaganiarski rozsadnik

w końcu kłosy wypuściła trawka z Twoich nasion.... lepiej późno niż wcale. W warzywniaku jej dobrze

Przerwa na kawę... 18:08, 23 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Trawnik bedxie jak z bajki pogoda sprzyja .

Memory mam i planuje go wymianie za variegatusy u mnie bo mnie wkurzają.
podoba mi się Memory i to bardzo ale ogromny jest. Nie na mój ogród. W ramach testów na moich chłopakach kupiłam miskant Little Miss czy jakoś coś tak z nazwy i rozplenicę niską małą. Jakaś trawiasta się zrobiła ta rabata z tyłu. Obawiam się, że to nie był dobry pomysł ze względu na niewielką ilość słońca jaka tam dociera. Zobaczymy za rok. W sumie zawsze można coś zmienić. Na razie prace na rabatach trwają. Mój front robót przedstawia się tak - no niezły sajgon

Ogród pod lasem 18:08, 23 wrz 2018

Do góry
No. To u mnie dziś tak

Ogród wśród pól i wiatrów 18:07, 23 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Gruszki obłęd ! Malowniczy widok. Naprawdę jeszcze musisz plewic ta skarpe a wygląda na mocno zarośnięta.

Skarpę muszę plewić NON STOP. Już straciłam nadzieję, że to się kiedyś skończy. Nawet górą, gdzie igra jest naprawdę mocno rozkrzewiona ciągle wyłażą osty i skrzypy. Syzyfowa praca.. ot, co.

Macham Joliś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies