Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 21:24, 23 paź 2018

No, w tym roku 20 marca nie dało się niczego wysiać, bo było -15. No i teraz jest więcej czasu na sianie niż wiosną.
paniprzyroda 21:45, 23 paź 2018

Śliczne ozdoby, będą pasować
Marchew u nas już wysiana dawno w polu i tylko od ilości śniegu zależy, czy przetrwa zimę. Ostatnie dwa sezony marzła. Ciemny pomponik i pomarańczowy to moje ulubione
Fajnie, że koraliki się zadomowiły. Widziałam u nas na Święcie Róży duże i małe aeonium, może za którym razem się skuszę. W przedogrodowiskowych czasach miałam ciemne, jednak po pewnym czasie mi padły.
Gruszka_na_w... 22:05, 23 paź 2018

Ozdoby na murek zacnie się będą prezentować.
Mój ubiegłoroczny eksperyment z jesiennym siewem marchewki i pietruszki był nieudany. Zima była bezśnieżna i mroźna, zwłaszcza w marcu.
Zwykle wysiewałam marchew około 10 marca, w tym roku pod koniec- i na ogół na początku czerwca jest zjadliwa.
Wychodzi na to, ze jesienny wysiew jest korzystny, jeśli wiosna przychodzi późno, ma się gliniastą ciężką glebę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 00:20, 24 paź 2018

Gabriela napisał(a)

No właśnie, nie wiadomo o co chodzi z tym ambrowcem, po moim pozostało tylko wspomnienie, mam nadzieję że dobrze przezimuje, będę go okrywać, bo to jego pierwsza zima u nas.

I jeszcze jeden fajny aster, z drobniutkimi błękitnymi kwiatkami, dość wysoki.

Fajniutkie wypełnienie
Czy taki Aster radzi sobie na suchym ?
Pszczelarnia 10:59, 24 paź 2018

Gabriela napisał(a)

A tu macie dowód że dalia zmienną jest, co zależy oczywiście od ilości światła.
Tak wyglądała kilka dni temu:

a tak w sierpniu:

Gabrysiu, pamiętasz jak oglądałyśmy dalię pod sklepem "Pszczółka" w listopadzie 2017 i mówiłam Ci, że ona się zmieniła? Bo była bordowa a widziałyśmy różową. Coś w tym jest. Jak robi się ciemno i zimno to one bledną, nie mają już cukrów.
sierika 18:45, 24 paź 2018

Podobnie jest z floksami, tu nawet zjawisko przybiera ciekawsze oblicze, barwa zależy od panujących temperatur/naturalnie nie tylko/, lubię obserwować jak zmieniają się barwy i wzory, im chłodniej tym są ciekawsze. Koniecznie Gabrysiu dołóż białych astrów, masz ten od Dzidki? przyrasta w szalonym tempie.
Gabriela 22:06, 25 paź 2018

Mariola Hania- marchew wysianą mam zamiar przykryć ściółką z trawy, po pierwszych mrozach i mam nadzieję że się uda.
Ziemia już w skrzyniach, ależ ja mam ładny kompost, nawet nie myślałam że aż tak ładny. I nie myślałam że mam aż tak dużo miejsca na nowy kompost.
Zdjęcia zrobię mam nadzieję jutro i wstawię przy piątku.

Kasia - astry średnio radzą sobie w suchym miejscu, tzn. podsychają im łodygi od dołu, tym niskim odmianom też. Grunt to dobrze je podsadzić czymś co zasłoni gołe nogi.

Ewy - obie - pamiętam dalie spod sklepu chociaż po ciemku. U mnie jednak floksy nie zmieniają tak kolorów, jakieś niedobitki na pojedynczych pędach mają jeszcze kwiatki.
Biały aster od Dzidki? Niestety nie mam, dostałam za to od niej w zeszłym tygodniu winnik zmienny, ależ on ma turkusowe owocki, szał po prostu.
W białe astry zaopatrzyłam się w Holandii, więc będzie ich więcej.

Ponieważ już mamy długie, zimowe wieczory, to polecam serię filmów Jardins d'ici et d'ailleurs. Co prawda po francusku, ale jakie piękne ogrody, np:

https://www.youtube.com/watch?v=cc7yqR1V52U&list=PLLZpvxOtAP3j9_ZbMl-xF5Lo1xk9DNoAF&index=12

https://www.youtube.com/watch?v=PDl7ECusUtM&index=23&list=PLLZpvxOtAP3j9_ZbMl-xF5Lo1xk9DNoAF

Reszta do wyklikania po prawej stronie ekranu.

Agania 22:18, 25 paź 2018

Gabriela napisał(a)

a obok są czarne eonia - malutkie i będą czarne jak będzie lato.

Po ra, pierwszy zobaam je na Koszyce ustawiane terakotowych donicach..w tym roku podziwiałam je na giełdzie...jeszcze nie kupiłam

Pszczelarnia 09:57, 26 paź 2018

Długie jesienne wieczory - lubię.

I czekam na nowe zdjęcia. Astrami zachwycam się u Ciebie - trudno mi się do nich przekonać (poza dwoma). Ale to też kwestia posiadania jakiegoś stanowiska dla nich.
mira 11:56, 26 paź 2018

Gabriela napisał(a)

Ponieważ już mamy długie, zimowe wieczory, to polecam serię filmów Jardins d'ici et d'ailleurs. Co prawda po francusku, ale jakie piękne ogrody, np:

https://www.youtube.com/watch?v=cc7yqR1V52U&list=PLLZpvxOtAP3j9_ZbMl-xF5Lo1xk9DNoAF&index=12

https://www.youtube.com/watch?v=PDl7ECusUtM&index=23&list=PLLZpvxOtAP3j9_ZbMl-xF5Lo1xk9DNoAF

Reszta do wyklikania po prawej stronie ekranu.

Jesteś niezawodna w podrzucaniu właściwej lektury - żeby mi nie uciekło chyba do siebie wstawię bo jak zaczniesz dawać zdjęcia skrzyń to może mi zginać

na kompost masz na pewno za mało miejsca - za rok to Ci wyjdzie

skoro o kolorach mowa to u mnie i pewnie wszystkich ciut inaczej wybarwiają się róże no ale nie aż tak jak dalie

pozdrawiam