Wydaje mi się, że pokazana przez Poppy inspiracja od S. Raven oprócz kolorystyki i wyglądu kwiatów, uwzględniała również wysokości i szerokości korpusu dalii.
dalia 'Verone's Obsidian' wys. 100-120 cm
dalia 'Fairway Spur' wys. 120 cm
dalia 'Daisy Duke' wys. 110 cm
dalia 'Babylon Bronze' wys. 120 cm
W tym roku zamarły mi (ze starości, jeśli tak, to ich starość miała 3 lata?) wszystkie kępy liatry. Zdjęcie z 2016, w 2017 były już biedne, a w tym roku wyrzuciłam.
Aprilku, jak znajdę kupione (chyba mam) to Ci dam. Problem w tym, że jego (tego mojego bordowego) już nie mam a ten posiany przeze mnie 'Vicar's Mead' ma na razie rozetę. Nasion w 2017 albo 2016 nie zdążyłam zebrać, bo wystrzeliły nagle i niespodziewanie.
Byłoby fantastycznie. Czekam zatem na wynik poszukiwań
ps. A trybulę też odkryłam w zeszłym roku. Świetnie sobie radzi w moim lasku. Mam zwykłą i jakąś odmianową od Kasi Robaczka- nasionka, dopiero wysiane. Ale nie mogę znaleźć jaką.
Tak. Purpurowy. Zielonego wtedy już nie miałam w ogrodzie. A nasiona wysyłałam Ci w 2016? Wzeszły Ci? Dawałam Vivie ale były "puste" i jej nic nie wyszło. Mi też nie wyszło. Miałam też kupione nasiona ale nie wiem, co z nimi, chyba leżą.
A Vicar's Mead mam od sierpnia 2017, siałam w lutym 2018, w czerwcu 2018 wysadziłam sadzonki na rabatę i teraz wypadałoby zobaczyć, czy jeszcze są. Czy padły od suszy albo zarosły chwastami.
Tak, wzeszły, miesiąc o to walczyłam. Nie kwitły w tym roku, bo przez rok rosły w doniczkach, dopiero w tym roku w maju je posadziłam na rabacie, spore urosły, więc jest szansa, że w przyszłym wreszcie zakwitną.
No ale to jest fajne, bo mamy co robić. Coś nas przynajmniej zdenerwuje od czasu do czasu
Miałam Selinum walichianum z Anglii przywiezione, ale nie mam