Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

April 10:17, 24 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

U mnie nigdy zwykły zielony arcydzięgiel nie był tak masywny na szerokość. Zielony liście ma bardziej ażurowe i nie tak pierzaste jak olszewnik. A olszewnik jest potężny - z tym że rośnie w dobrych warunkach (gleba), czego dzięgiel nigdy nie miał. Olszewnik kwitnie dłużej. Od końca lipca do teraz (zrobię zdjęcia z teraz).

O jarzębie nic mi nie wiadomo.

Zielony się rozsiewa chętnie, bordowy - u mnie nigdy. Tutaj zdjęcia moich bordowych (niestety lepszych nie mam), to ten co był chyba w ogrodzie Ziburskych.

To ja jeszcze tylko króciutko. A jest szansa odkupić od ciebie nasionka tego bordowego? Może wysiane w domu i pikowane dałyby radę
Pszczelarnia 10:19, 24 paź 2018

mira napisał(a)

Wydaje mi się że co innego układać kompozycję do wazonu a co innego na rabacie

inspiracja bukietowa piękna

Wydaje mi się, że pokazana przez Poppy inspiracja od S. Raven oprócz kolorystyki i wyglądu kwiatów, uwzględniała również wysokości i szerokości korpusu dalii.

dalia 'Verone's Obsidian' wys. 100-120 cm
dalia 'Fairway Spur' wys. 120 cm
dalia 'Daisy Duke' wys. 110 cm
dalia 'Babylon Bronze' wys. 120 cm

W tym roku zamarły mi (ze starości, jeśli tak, to ich starość miała 3 lata?) wszystkie kępy liatry. Zdjęcie z 2016, w 2017 były już biedne, a w tym roku wyrzuciłam.

Pszczelarnia 10:23, 24 paź 2018

April napisał(a)

To ja jeszcze tylko króciutko. A jest szansa odkupić od ciebie nasionka tego bordowego? Może wysiane w domu i pikowane dałyby radę

Aprilku, jak znajdę kupione (chyba mam) to Ci dam. Problem w tym, że jego (tego mojego bordowego) już nie mam a ten posiany przeze mnie 'Vicar's Mead' ma na razie rozetę. Nasion w 2017 albo 2016 nie zdążyłam zebrać, bo wystrzeliły nagle i niespodziewanie.
Pszczelarnia 10:33, 24 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Rozmawiacie o roslinach, których jeszcze na oczy w realu nie widziałam. Dobrze,. że dyskusje podparte fotkami to siedzę z rozdziawiona gęba i czytam
Baldaszkowych mam mało bo nie umiem ładnie wkomponować w rabatę, za to w łąkę nasiałam multum i doczekać się wschodów nie mogę. Zeszłoroczne nasiona chyba zmarnowane bo susza była i nie wzeszły....ciekawe czy kolejnej wiosny coś się z nich ma jeszcze szansę wydobyć.

. Ta marchewka dzika (marchewnik) sama się komponuje na rabatach.

A tę marchewkę dziką odmianową siałam i wysadzałam

I jest jeszcze trybula.

Nasiona dzikie mają ogromną siłę kiełkowania i leżenie w ziemi zimowej im nie przeszkadza. U mnie coś tam wzeszło.

margaretka3 10:45, 24 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Aprilku, jak znajdę kupione (chyba mam) to Ci dam. Problem w tym, że jego (tego mojego bordowego) już nie mam a ten posiany przeze mnie 'Vicar's Mead' ma na razie rozetę. Nasion w 2017 albo 2016 nie zdążyłam zebrać, bo wystrzeliły nagle i niespodziewanie.

To się pogubiłam chyba. Którego nasiona mi wysłałaś? Dwa lata temu. To był purpurowy, tak?
April 10:50, 24 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Byłoby fantastycznie. Czekam zatem na wynik poszukiwań

ps. A trybulę też odkryłam w zeszłym roku. Świetnie sobie radzi w moim lasku. Mam zwykłą i jakąś odmianową od Kasi Robaczka- nasionka, dopiero wysiane. Ale nie mogę znaleźć jaką.
Pszczelarnia 10:50, 24 paź 2018

Tak. Purpurowy. Zielonego wtedy już nie miałam w ogrodzie. A nasiona wysyłałam Ci w 2016? Wzeszły Ci? Dawałam Vivie ale były "puste" i jej nic nie wyszło. Mi też nie wyszło. Miałam też kupione nasiona ale nie wiem, co z nimi, chyba leżą.

A Vicar's Mead mam od sierpnia 2017, siałam w lutym 2018, w czerwcu 2018 wysadziłam sadzonki na rabatę i teraz wypadałoby zobaczyć, czy jeszcze są. Czy padły od suszy albo zarosły chwastami.

margaretka3 10:54, 24 paź 2018

Tak, wzeszły, miesiąc o to walczyłam. Nie kwitły w tym roku, bo przez rok rosły w doniczkach, dopiero w tym roku w maju je posadziłam na rabacie, spore urosły, więc jest szansa, że w przyszłym wreszcie zakwitną.
Pszczelarnia 11:03, 24 paź 2018

margaretka3 napisał(a)
Tak, wzeszły, miesiąc o to walczyłam. Nie kwitły w tym roku, bo przez rok rosły w doniczkach, dopiero w tym roku w maju je posadziłam na rabacie, spore urosły, więc jest szansa, że w przyszłym wreszcie zakwitną.

Uffffff. Ciągłe eksperymenty i pomyłki u mnie.

Gardenarium 11:06, 24 paź 2018

No ale to jest fajne, bo mamy co robić. Coś nas przynajmniej zdenerwuje od czasu do czasu
Miałam Selinum walichianum z Anglii przywiezione, ale nie mam

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies