Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 07:34, 08 lip 2014

Do góry
Po udanej próbie rozmnożenia bukszpanów i hortensji, założyłam przedszkole dla roślinek.
Po raz pierwszy rozmnażałam hortki, wtedy nie wiedziałam jeszcze, że są odmiany. Taka goopia byłam. Swoje sadzonki robiłam wiosną z patyków i tych malutkich świeżych gałązek, co wypuszczały na macierzystej hortce. Pod koniec maja wystawiłam na okno na tarasie od strony południowej, ale pod daszkiem, więc miały rozproszone światło (od strony zewnętrznej). W sobotę wsadziłam je do gruntu, bo zaczynają niektóre kwitnąć. Posadziłam je od strony wschodniej, po południu mają cień. Tydzień wcześniej wysadziłam pierwsze egzemplarze, a teraz resztę. Miały ładny system korzeniowy, tak więc jak wysadzałam z doniczki, nic się nie rozpadało.
maj 2014

potem na zewnątrz

lipiec 2014 - teraz na rabatce (wiosną planuję przesadzić na miejsce stałe, niech tylko podrosną)

Ogród prawie romantyczny 08:46, 07 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bardzo ładny ten dublecik.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:12, 06 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U Szmitow ruch w interesie. Ja widziałam tojec po 8 zł. A 3 trzmieliny żółte kupiłam po 4 zł sztuka ot prowincja...

taką samą po 8zl?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:12, 06 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U Szmitow ruch w interesie. Ja widziałam tojec po 8 zł. A 3 trzmieliny żółte kupiłam po 4 zł sztuka ot prowincja...
taką samą tojeść w Warszawie widziałam po 24,90, a Marta w Poznaniu mniejsze sadzonki po 7zł kupowała trzmielinę u siebie też kupowałam po 4 czy 5zł
Na tę chwilę prawdopodobnie tojeści ciemnopurpurowej nigdzie nie można dostać...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:08, 06 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
pytasz o tojeść ciemnopurpurową? Kupowana u Szmitów w maju po 15zł.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:45, 06 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ok, Ana ty widzisz całość. Więc, jak czujesz że wychodzi dobrze, to tak musi być. ja też symetrii nie lubię. Nawet mój dom jest niesymetryczny. A ogród, to już w ogóle.
ha czy będzie dobrze to się okaże zdarza mi się mierzyć buty są idealne, kupuję zakładam i już idealne nie są...
zobacz idealny ogródek Danusi czy Marzenki jest zmieniany bo im coś nie gra... jedno jest pewne teraz podoba mi się bardziej niż poprzednio, co wcale nie znaczy, że zemrę z tym widokiem
muszę przywieźć rurki do nawadniania, dorobić parę pentelek, położyc agro w miejscu kamyków, położyć ecobordy by oddzielić kamyk, wysypać kamyk i będę focić całość. Na razie ten obraz mam w głowie... zobaczymy

edit.
na razie podoba mi się tojeść i stipa ale jak będzie z ich żywotnością to się okaże mam jeszcze w głowie obraz wysokich stożków (bo kiedyś urosną)a w nich kosmosy różowe, albo niskie trawki lub hosty stillo.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:38, 06 lip 2014

Do góry
Ok, Ana ty widzisz całość. Więc, jak czujesz że wychodzi dobrze, to tak musi być. ja też symetrii nie lubię. Nawet mój dom jest niesymetryczny. A ogród, to już w ogóle.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 21:56, 06 lip 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Czy możecie powiedzieć jak zrobić ten roztwór z płynem do naczyń, bo chciałam opryskać na mszycę. Z góry dziękować

spróbuj rozcieńczyć płyn do naczyń wodą 1:5 i popryskaj spryskiwaczem. Tylko jak jest sucho i nie pada, bo zmyje. Pytałam się sąsiadki, to robi na oko. Z tego, co mówiła, wyszły mi takie proporcje. Ja jeszcze nie pryskałam tak, bo ostatnio mój M popryskał decisem. Skutecznie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:51, 06 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Ana, mi się podoba i trochę nie. Zastanawiałam się dlaczego? Z jednej strony kolory super, ale czy powtórzyły się one po drugiej stronie tam, gdzie są 3 stożki?
Po lewej stronie jest takie uporządkowane, czysto i pod linijkę, tutaj trawy lecą po całości i nadają przez to zupełnie inny styl tej rabatce. Nie wiem, jak wszystko wygląda razem z góry, ale czy widzisz Ana w tym spójność?
Przepraszam, ze mam inne zdanie, może się nie znam, raczej na pewno się nie znam, ale dla mnie mogło by być trochę mniej tych traw. (zresztą, jak nie masz co z nimi zrobić, chętnie je przyjmę ) Choć jak piszesz, to jest część rabatki i może po całości wygląda to dobrze. Cały czas Ana pokazujesz przybliżenie, szczegóły, chciałabym zobaczyć ogół, może to pozwoli na odbiór całości. Pozdrawiam i zdrówka życzę, bo przeczytałam, że chora jesteś...
Ogródek Ewy 12:04, 06 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewo, wracając do ligustru... Próbowałaś może rozmnożyć ją z przyciętych gałązek tak, jak się rozmnaża zwykły ligustr?
A o mięcie bym nie pomyslała. Zwykłą ma inne kwiatki, hi,hi.
Zapowiada się u ciebie kolekcja roślin innych.

Tak Iwonko to mięta.
Ten ligustr rozmnaża się tak jak ten zwykły, bardzo łatwo. Mam już dwa spore krzewy i na chwilę obecną mi wystarczy. Ale kto wie, czy nie zacznę go rozmnażać.

Zabrałam się za uprzątanie kolejnego kawałka swojej działki (już za ogrodzeniem)jeszcze nie wiem jak ją wykorzystam, chodzi mi po głowie część z drzewkami owocowymi, koniecznie nowy warzywnik, może kilka rabat bylinowych, jakiś żywopłocik. Miejsca jest ogrom tylko czy starczy mi siły?
Może ktoś zechce mi pomóc, bo inaczej padnę mordą na pysk.
Wstawię zdjęcie, tu widać jak to paskudnie wygląda. Maliny, które wymknęły się spod kontroli, jeżyna "podobno" bezrogłogowa, dwie leszczyny, baaardzo stara śliwa węgierka i mnóstwo bardzo wysokich pokrzyw. Na pierwszym zdjęciu po prawej stronie widać wysokość zielska w stosunku do ogrodzenia.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:23, 06 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

No tak... Nie dość, że podkradli zdjęcie, to jeszcze darmową reklamę mają na ogrodowisku.

Napiszę za chwilę do nich...
Życie w wiejskim ogrodzie 10:26, 06 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Przemku, ja swoje sadzonki robiłam wiosną z patyków i tych malutkich świeżych gałązek, co wypuszczały na macierzystej hortce. Pod koniec maja wystawiłam na okno na tarasie od strony południowej, ale pod daszkiem, więc miały rozproszone światło (od strony zewnętrznej). Dzisiaj wsadziłam je do gruntu, bo zaczynają niektóre kwitnąć. Posadziłam je od strony wschodniej, po południu mają cień. Tydzień wcześniej wysadziłam pierwsze egzemplarze, dziś resztę. Miały ładny system korzeniowy, tak więc jak wysadzałam z doniczki, nic się nie rozpadało. Tutaj masz fotki z młodych sadzonek:https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/61/615821/original.JPGa tu z patyków: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/61/615823/original.JPG a na tej stronie są już w gruncie (s.21) https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=21

Ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłem sadzonki hortensji i jestem z nich bardzo dumny a zarazem zaskoczony że tak nie wiele trzeba żeby samemu rozmnażać te piękne rośliny Sadzonki za wskazówkami dziewczyn przeniosłem do cienia Faktycznie pod folia miały one zbyt słonecznie i dlatego nabrały czerwonego odcieniu Twoje sadzonki zarówno z patyczków jak i świeżych przyrostów wyglądają bardzo dobrze i zdrowo nawet bym nie pomyślał że mogą one kwitnąć tego samego roku po ukorzenieniu

Piękne są twoje róże. Czym podsadziłeś je, że rabatka jest taka zapełniona?

Oj czego tam nie ma Zaraz za różami rośnie pulmonaria, trzmielina oskrzydlona, krzewuszka, rh i wiele innych których nie widać na zdjęciu Przed posadzeniem w tym miejscu róż co roku rosły tu jednoroczne ale robię się coraz bardziej leniwy i w tym roku ułatwiłem sobie życie
Ogródek Iwony 10:24, 06 lip 2014

Do góry
Aniu, Modra Sowo, myślałam, że tylko ja po nocach nie śpię, a ty też jeszcze na Ogrodowisku. 2.21 - nocka w pełni ...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:38, 06 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ana, jak ty tyle dziś zrobiłaś w ogrodzie, to za długo nie poleżałaś na leżaczku.
to co zrobiłam to raptem 3 godzinki, reszta relaks bo chora jestem...
Ogródek Iwony 02:17, 06 lip 2014

Do góry
Jodła koreańska. Uwielbiam ją z dwóch powodów. Ma piękne szyszki, jak świece do góry stoją. po drugie są pamiątką po moich rodzicach. Ta wielka jest w moim ogrodzie od 15 lat, na pamiątkę taty, druga mniejsza zagościła na pamiątkę mamy, w tym roku ma pierwsze szyszki.
Życie w wiejskim ogrodzie 02:01, 06 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Róża Red Fairy

Piękne są twoje róże. Czym podsadziłeś je, że rabatka jest taka zapełniona?
Życie w wiejskim ogrodzie 01:57, 06 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Kota nie ma to myszy harcują Ewo Kasiu bardzo dziękuję za wskazówki Hortensje do tej pory stały w domu a od niedawna przeniosłem pod folię i dlatego tak się przebarwiły Muszę je powsadzać do małych doniczek i przenieść do cienia

Co ja bym bez Was zrobił

Przemku, ja swoje sadzonki robiłam wiosną z patyków i tych malutkich świeżych gałązek, co wypuszczały na macierzystej hortce. Pod koniec maja wystawiłam na okno na tarasie od strony południowej, ale pod daszkiem, więc miały rozproszone światło (od strony zewnętrznej). Dzisiaj wsadziłam je do gruntu, bo zaczynają niektóre kwitnąć. Posadziłam je od strony wschodniej, po południu mają cień. Tydzień wcześniej wysadziłam pierwsze egzemplarze, dziś resztę. Miały ładny system korzeniowy, tak więc jak wysadzałam z doniczki, nic się nie rozpadało. Tutaj masz fotki z młodych sadzonek:https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/61/615821/original.JPGa tu z patyków: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/61/615823/original.JPG a na tej stronie są już w gruncie (s.21) https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=21
Ogródek Ewy 01:38, 06 lip 2014

Do góry
Ewo, wracając do ligustru... Próbowałaś może rozmnożyć ją z przyciętych gałązek tak, jak się rozmnaża zwykły ligustr?
A o mięcie bym nie pomyslała. Zwykłą ma inne kwiatki, hi,hi.
Zapowiada się u ciebie kolekcja roślin innych.
Ogród prawie romantyczny 01:30, 06 lip 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Dublecik Więc zdjęcie wstawiam

Bardzo ładny ten dublecik.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 01:11, 06 lip 2014

Do góry
No proszę, o tym sposobie nie słyszałam, ale przekazałam przepis mojemu M. Za to sąsiadka używa roztworu z płynem do naczyń (lepszy podobno jest roztwór szarego mydła) na mszyce jako oprysk.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies