Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 10:24, 06 lip 2014

Aniu, Modra Sowo, myślałam, że tylko ja po nocach nie śpię, a ty też jeszcze na Ogrodowisku. 2.21 - nocka w pełni ...
Iwk4 07:34, 08 lip 2014

Po udanej próbie rozmnożenia bukszpanów i hortensji, założyłam przedszkole dla roślinek.
Po raz pierwszy rozmnażałam hortki, wtedy nie wiedziałam jeszcze, że są odmiany. Taka goopia byłam. Swoje sadzonki robiłam wiosną z patyków i tych malutkich świeżych gałązek, co wypuszczały na macierzystej hortce. Pod koniec maja wystawiłam na okno na tarasie od strony południowej, ale pod daszkiem, więc miały rozproszone światło (od strony zewnętrznej). W sobotę wsadziłam je do gruntu, bo zaczynają niektóre kwitnąć. Posadziłam je od strony wschodniej, po południu mają cień. Tydzień wcześniej wysadziłam pierwsze egzemplarze, a teraz resztę. Miały ładny system korzeniowy, tak więc jak wysadzałam z doniczki, nic się nie rozpadało.
maj 2014

potem na zewnątrz

lipiec 2014 - teraz na rabatce (wiosną planuję przesadzić na miejsce stałe, niech tylko podrosną)

Iwk4 07:39, 08 lip 2014

Iwk4 07:48, 08 lip 2014

Przycięłam trzmielinę, nasadziłam sadzonki. Powinny urosnąć korzonki.
Iwk4 08:04, 08 lip 2014

Lubię ten widok wczesnym rankiem (tylko trawa przestaje być trawą w te upały):

Moja aksamitna różyczka mnie zachwyca. Kcem więcej
hanka_andrus 09:30, 08 lip 2014

Hortensje porządne sadzonki. Róża czerwona mnie też siepodoba. Ciekawie przekwita. Zrób kilka sadzonek pod butelkę, może się ukorzenią do wiosny.
JoannA 20:25, 08 lip 2014

Dziękuję za wizytę w moim ogrodzie.
Podziwiam Twoje przedszkole hortkowe, ale masz tych sadzonek. Jak zakwitną będzie ślicznie.
Masz bardzo ładny i zadbany ogród, a z O. ogród będzie się zmieniał tylko na lepsze.
Bardzo ładne te czerwone różyczki. Na nowości różane czekam aż zakwitną
W sprawie borówek odpisałam u siebie.
pozdrawiam
Iwk4 10:34, 09 lip 2014

hanka_andrus napisał(a)
Hortensje porządne sadzonki. Róża czerwona mnie też siepodoba. Ciekawie przekwita. Zrób kilka sadzonek pod butelkę, może się ukorzenią do wiosny.

Witaj Haniu. Możesz mi opisać metodę robienia sadzonek z rózy? Nie mam pojęcia zielonego, co znaczy sadzonka pod butelkę. Tzn. rozumiem, uciąć patyczek, włożyć w ziemię, podlać, przykryć butelką, a właściwie połową butelki dnem do góry. A gdzie przechowywać? Pomożesz mi z tym? Pozdrawiam.

edytowany:
Haniu, oglądałam dziś Gardeners World 4 PL odc. 21 zobacz po 21 minucie (prawie 22) Tutaj, pokazana jest instrukcja, jak uzyskać sadzonki róży, myślisz, że w naszych warunkach to dobry sposób? Tam jest do gruntu, ale przy naszych mrozach? Bo ja nie mam szklarni, pozostaje okno w domu ...
Iwk4 11:02, 09 lip 2014

Kindzia napisał(a)
Iwonko dziękuję za fotki hortki
To jeszcze jednak taka faza kwitnienia, że nie da się tej mojej zidentyfikować na 100%. Muszę czekać, ale obojętnie co to za hortusia, tam mi na pewno nie pasuje Same vanilki tam mam. Jeszcze w lipcu ją wymienię. Gorzej, że pomysłu nie mam gdzie tamtą przesadzić...

Pozdrawiam

Kasiu, jak czytam na forum, to np. Madżenka przesadza dość często. Pomyślałam sobie więc, że u mnie przydałoby się miejsce na roślinki, coś w formie przechowalni, gdzie posadzę coś, czego na razie nie chcę, a szkoda wyrzucić. Poczeka sobie tam taka roślinka, aż będę miała pomysł, co z nią zrobić. Co ciekawe, moja północna rabatka w taki dziwny sposób powstała, sadziłam tam roślinki na chwilę. I muszę przyznać, że mi się najbardziej podoba obecnie. Np. wylądowały tam bergenie, teraz się pięknie rozrosły i każdego zachwycają. Jest też tam jarzębina, liliowce ze starego ogrodu, forsycja, kulki z tuji, bo w żywopłocie było ich za dużo. Były też młode bukszpany, ale wylądowały na zawijasek i chwilowo jest tam puste miejsce po nich. Nawet szałwia samosiejka, która rozrosła się przepieknie.
Iwk4 11:10, 09 lip 2014

JoannA napisał(a)
Dziękuję za wizytę w moim ogrodzie.
Podziwiam Twoje przedszkole hortkowe, ale masz tych sadzonek. Jak zakwitną będzie ślicznie.
Masz bardzo ładny i zadbany ogród, a z O. ogród będzie się zmieniał tylko na lepsze.
Bardzo ładne te czerwone różyczki. Na nowości różane czekam aż zakwitną
W sprawie borówek odpisałam u siebie.
pozdrawiam

Dziękuję Joasiu, że wpadłaś do mnie.
Nie boję się pracy w ogródku, tylko do zmian muszę podchodzić z głową. Podoba mi się np. zestawienie kolorów biały, żółty, niebieski (fiolet), ale jak popatrzyłam w waszych ogrodach na różowe róże, to nie mogę przejść obojętnie. Wczoraj zajrzałam w mieście do szkółki i były róże pnące New Dawn i nie mogłam od nich oczu oderwać, takie były urodziwe, nie wspomnę o innych różach różowych. Dobrze, że kasy nie miałam, bo pewnie bym stała się ich właścicielką. A dopiero co nachyłki sadziłam przy płocie, aby wdzięczyły się do przechodniów. Chyba muszę zrobić osobną rabatkę na żółtki i zmienić trochę koncepcję nasadzeń.

O borówkach poczytałam, dziękuję. Tych gatunków nie znałam, będę szukać.