Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

RODOS - trochę inaczej 23:31, 19 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

...mnie też zawsze żal roślin wyrzucać

Nie da się ukryć, że u Ciebie jest gdzie jest gdzie upychać wszystkie chciejstwa u mnie niestety na wiosnę pierwsze wykopki będę robić, ale roślinki się nie zmarnują - rozdam wśród działkowców Mam jedno miejsce na rabacie, które stworzyłam dość bezmyślnie ...kosodrzewina ok, za nią miskant memory ok, obok brzoza krzaczasta ok, z przodu kosaćce ok, jeszcze kostrzewa sina ok ale po co tam wpakowałam forsycję( która jest atrakcyjna 1-2 tygodnie) i to jeszcze taką odmianę niską? Błędy, błędy, błędy....Zdjęcia są z lipca, w tej chwili to jeden wielki misz - masz, ponieważ forsycja pochłania kostrzewę i dochodzi do kosaćców.

Dwa ogrody 22:39, 19 wrz 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
suszę wrotycz na przyszły sezon, w maju jeszcze nie kwitnie ( a mszyce i inne paskudy już są)
tylko jeszcze muszę znaleźć jak przygotowuje się oprysk z suszonego, jakiś napar czy coś, gdzieś czytałam o tym, ale nie pamiętam gdzie

Ja też zebrałam worotycz ale już żółty nie był - pewnie już suchy jutro schowam bo też zebrałam z myślą o gnojówce czy czymś tam co doczytam .
Takie jabłuszka też mam - nabiłam na patyczek do szaszłyków do dekoracji ale koloru niezbyt zachowuje.
Z przyjemnością oglądam kadry z Twojego ogrodu.

pozdrawiam
Przedziwny Ogród 22:38, 19 wrz 2018

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 22:33, 19 wrz 2018

Do góry
Hortensja Magical Fire

Vanilka- jedna z 3,W rożnych miejscach.
A kupowana była tylko jedna.Dwie to kazały się pomyłkami.
Wszystkiego po trochu 22:31, 19 wrz 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Porobiłam znów dzisiaj rano zdjęcia rabaty powojnikowo-hortensjowej, teraz jest jej czas

Mireczko, ten rok nie sprzyjał różom, wymęczone, ale u mnie i niektóre dalie fatalne, kilka już wykopałam, bo miejsce było potrzebne, a patrzeć na chorowitki już nie mogłam.
Piękne zdjęcia pokazałaś z czerwca, te hortensje tak wcześnie kwitną, cudny kolor mają, że o powojnikach już nie wspomnę. Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 22:29, 19 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)

Kto wie, może to ostatnie takie pogodne i ciepłe dni w tym sezonie, cieszmy się nimi na maksa.

Póki temperatury letnie, to i ogród ładniej wygląda.
Ale lada dzień to może się zmienić.Oj zaraz liście będą żółknąć,spadać oj.oj...
Muszę w piątek może po pracy i w sobotę popracować w ogrodzie, aby psychicznie odreagować.A potem poodpychać i odpocząć Dębowym powietrzem
Anafalis perłowy
Klon palmowy - Acer palmatum 22:27, 19 wrz 2018

Do góry
Mój klon oridono-nishiki wypuścił niedawno pojedyncze długie pędy od 0,5 do nawet 1 metra długości. Jest u mnie 3 rok, do tej pory był raczej zwarty. W tym roku tak się rozszalał .
Co mam robić? Czy powinno się takie pędy skrócić jeszcze teraz? Czy je zostawić? Czy one przemarzną zimą? Czy skrócić je na wiosnę?

Dwa ogrody 22:25, 19 wrz 2018

Do góry
dobrej nocy

Między polem, a lasem. 22:19, 19 wrz 2018

Do góry
Jak myślicie, czy to fioletowe to jakaś wysoka szałwia?

Ale ja gapa jestem. Przecież to krwawnica. Wiedziałam, że skądś ją znam (mam u siebie)
Dwa ogrody 22:19, 19 wrz 2018

Do góry
suszę wrotycz na przyszły sezon, w maju jeszcze nie kwitnie ( a mszyce i inne paskudy już są)
tylko jeszcze muszę znaleźć jak przygotowuje się oprysk z suszonego, jakiś napar czy coś, gdzieś czytałam o tym, ale nie pamiętam gdzie

Dwa ogrody 22:07, 19 wrz 2018

Do góry
posadziłam w lipcu dwie nowe barbule, żyją

a starsza chyba do przesadzenia wiosną, za mało światła ma, ktoś przesadzał? da radę?

przesadziłam rozplenicę z cienia, dosadziłam rozchodniki
Dwa ogrody 22:01, 19 wrz 2018

Do góry
budleja zżarła mi cisa

marcinki kwitną

hortensje przebarwione

za obwódką bukszpanową
Dwa ogrody 21:56, 19 wrz 2018

Do góry

Dwa ogrody 21:54, 19 wrz 2018

Do góry
Gosiek33 - Gosiu, działaj z rozchodnikami
Ula, Pashminy po raz pierwszy wypuściły baty Edenki mam dwie, starszą wiosną przesadzałam i bardzo to odchorowała, ma dwa wysokie pędy z liśćmi, kwitła. Druga młodsza dość gęsta, niewysoka, niezbyt szeroka. U mnie jako jedyne wymagają osłony na zimę.
Pashminy dziś

Polinko, dziękuję, Twoje trawy są boskie.
Gruszeczko - Haniu, grunt to pomysły W duże pojemniki zawsze daję coś lekkiego Dziś nic nowego nie pokażę, budka czeka, wrzesień to zawsze papierologia, czasu brak.
Jolu, nie chciałam przeszkadzać
Agata, na dziś pomysłu na wanny nie mam, może jakieś oczka dałoby się wykombinować? Jakby coś mnie olśniło, to dam znać
anabuko - Aniu, ostatnio cieszę się, gdy godzinkę udaje mi się wykroić na ogród, powód jak wyżej napisałam
Madzia, konewki zbierane od dawna, z niektórymi wiążą się emocjonalne wspomnienia.

Deszczu nadal brak, trawnika od południowej strony już prawie nie ma, zielony jest tylko od północnej strony zasłaniany od palącego słońca budynkiem. Dziś otrzymałam rachunek za wodę, spodziewałam się dużo większego No to włączyłam podlewanie hortensji, bo liście im żółkną.
skoro zaczęłam od róż, to jeszcze coś kwitnie

Na zielonej... trawce :) 21:48, 19 wrz 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Kulkowisko zapuszczone, ale jak tu ciąć skoro upały ciągle

Myślisz, że jeszcze można te odrosty ciachnąć?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:19, 19 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)

No fakt te dalie zjawiskowe w takiej masie - co ile sadziłaś dalie i czy masz je oznaczone względem wielkości że wysokie do tylu małe na przód.

W kwestii podpierania może i taka fotka Ci się na coś nada ze sposobem podpacia
choć przy Waszej pomysłowości ....

Mira
Mireczko nie mam oznaczonych wysokością.
Sadzę jedną koło drugiej, czyli dołek obok dołka, opierały się o płotek, do momentu wichury. w przyszłym roku dostana z drugiej strony barierkę, czyli coś podobnego do tego co pokazałaś
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:12, 19 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)

No fakt te dalie zjawiskowe w takiej masie - co ile sadziłaś dalie i czy masz je oznaczone względem wielkości że wysokie do tylu małe na przód.

Mira, o czymś takim myślałem. Na jakiej wysokości masz poprzeczki? Jakie wymiary oczek?
Moja działka na Dębowym Lesie 21:07, 19 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Czy Twoje dalie były kupowane jako karpy, czy oprócz tego je siałaś?
Ponieważ muszę zrezygnować z różanki, będę mogła na podjeździe dać dalie i zbieram informacje o ich uprawie.
A czy na działkach na Dębowym można mieszkać na stałe? Bo nie wszędzie jest na to zgoda. Bratowa mojego eMa mieszka w takim domku bez prawa zameldowania się.
Ogród jesienny też zachwyca.

Grażynko ja tylko kupuje dalie w karpach .
Siane to małe i takie slepaczki.
A ja lubię konkretne dalie.Jak coś ma mi miejsce w ogrodzie zajmować i ja mam podlewać i patrzeć pól rok na coś, to już niech będzie coś ładne.Prawda ??
Można na wiosnę w rożnych miejscach kupić karpy - bulwy.
I tez nie za wielkie pieniądze.Tylko potem to wykopywanie .Ale trudno.
Tak na Dębowym mona mieszkać na stale , jeżeli ktoś odbiór domku robi.Tutaj rożnie ludzie maja. jedni tak , drudzy tak... jak komu pasuje.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:04, 19 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Gabrysiu staramy się jak umiemyDalie do tej pory miałam tylko wspierane na płocie i nie kładły się w tym sezonie wszystko leżało po wichurach dwa razy, połamane bardzo, ale się nie dały, już na przyszły rok mam plan jak temu zapobiec

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:03, 19 wrz 2018

Do góry

Koziołek samotnie sterczy

brzózki w całej okazałości

i Em dla porównania wielkości, a miały może 20-30 cm jak Romeczka przysłała, zadbaliśmy i proszę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies