Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Boisko sportowe, piłkarskie 08:21, 02 lis 2015

Do góry
To że kazano to nie oznacza że trzeba - nie trzeba bo nawożenie jesienne robi się we wrześniu a nie listopadzie.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 07:43, 02 lis 2015

Do góry
Mi nie chodzi o zakwaszenie gleby w ogrodzie, to rozumiem, chodzi mi o uzyskanie zupełnie oddzielnego kompostu w pryzmie czy boksie kompostowym o odczynie kwaśnym.

Co składować, czym przesypywać (lub nie przesypywać?) i oczywiście pewnie trzeba nawilżać deszczówką.

Jak otrzymać kompost o odczynie kwaśnym we własnym ogrodzie? Podaj wg ciebie dobre składniki i sposób postępowania.
Odległości między sosnami 07:26, 02 lis 2015

Do góry
Nie przesadzam, igły zasypią wszystko i zabiją wszystko i nie jest to czcze gadanie bo podparte doświadczeniem. Nie lubię zakładać ogrodów pod sosnami bo z góry skazane są na zagładę, wcześniej albo później. Pod parasolem sosen jest sucho i zasypane ciągle igłami a zbieranie ich to koszmar

Skoro są 20-letnie to tak na hop-siup nie możesz ich po prostu ot tak sobie "przerzedzić", trzeba mieć powód wycinania i oczywiście pozwolenie. Drzewa do 8 lat można przerzedzać

Jeśli nie założysz nawadniania, to będzie ciężko, wiem bo mam ogrody, którymi się opiekuję pod sosnami. I wiem co znaczą kilkudziesięcioletnie sosny.

A jak zaczniesz pod nimi podlewać to sosny zaczną padać, chorować. Jak podniesiesz poziom ziemi, żeby móc coś pod nimi sadzić to też padną sosny.

Pokaż zdjęcie ogrodu, nie podaje się odległości między sosami optymalnej jeśli nie wiem do czego się odnieść i jak sosny wyglądają. Na pewno pomaga podkrzesanie sosen od dołu ładnie, beż sęków.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 05:00, 02 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Waldek, a jak myślisz czy dorzucenie igieł sosnowych może zakwasić taką kompostowaną korę i to nie jest chyba reguła, że kompost z kory zawsze nie będzie kwaśny. Może czegoś dodała do kory?

Danusiu.
Ja na ,,Ogrodowisku" staram się przekazywać w prosty i czytelny sposób wiadomości które opieram na opracowaniach naukowych, oraz materiałach przeznaczonych dla studentów SGGW wydziału ogrodnictwa, biotechnologii i architektury krajobrazu. Po części również z mikrobiologii. Oczywiście nie są one moją własnością, tylko córki.
Z tego co mi wiadomo to ani kora, ani też igły sosnowe nie zakwaszą gleby ogrodowej w znacznym stopniu, a jedynie utrzymają jej odczyn na stałym poziomie, nie pozwalając jej przyjąć odczynu zasadowego. Wynika to z bardzo wielu czynników, ale przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego, że ogrody dla odpadów leśnych są środowiskiem obcym. W wyniku rozkładu kory i igieł sosnowych inna będzie zatem koncentracja jonów wodorowych w środowisku leśnym i inna w środowisku naszych ogrodów. Na odczyn gleb w obu tych środowiskach największy wpływ ma wilgotność, aeracja, temperatura oraz skład drobnoustrojów glebowych. Odczyn pH kompostu z kory może zawierać się w dużym przedziale i będzie tym niższy, im bardziej zapewnimy mu warunki mineralizacji zbliżone do warunków naturalnych, a więc leśnych. Nawet używana przez nas woda będzie miała w tym przypadku bardzo duże znaczenie.

Ogródek warzywny na balkonie 21:46, 01 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja często zimowałam takie zgrupowane donice w jednym z ogrodów, ale nie mata bambusowa a mata słomiana jest tu kluczem. Możesz położyć najpierw folię pęcherzykową na podłogę (żeby łatwiej potem było sprzątnąć bałagan) potem styropian. Na to ustawiasz wszystko. Owinąć od strony domu matą słomianą, potem na doniczki kora albo obłożyć workami z korą i dodać matę od frontu. W czasie odwilży odsłaniać matę i podlewać nieco.

Jeśli mieszkasz w łagodnym klimacie, nie ma potrzeby dołowania w ogrodzie skoro już zimowało, choć zawsze jest ryzyko...ale wtedy będzie miejsce na coś innego.

Danusiu najbardziej podoba mi się, ostatni akapit tak zawsze będzie miejsce na coś innego W tym tygodniu zapowiadają piękną pogodę i ok 13 stopni w słońcu - będę więc okrywać skrzynki jak tylko przyjdą niższe temperatury
Zdążyłam zrobić już małą segregację i ostatecznie wygląda to teraz tak:

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 15:44, 01 lis 2015

Do góry
KDZ napisał(a)

Dziękuję za szybka odpowiedź. Czy to znaczy, że jak na wiosnę rozłożę ją pod roślinkami to mi ta pleśń nie przeskoczy na rośliny?

Co rozumiesz przez pleśń? Choroba? To nie pleśń a grzyby rozkładające "martwą" materię a nie żywe rośliny, a więc jakieś przeskakiwanie to abstrakcja.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 15:42, 01 lis 2015

Do góry
Waldek, a jak myślisz czy dorzucenie igieł sosnowych może zakwasić taką kompostowaną korę i to nie jest chyba reguła, że kompost z kory zawsze nie będzie kwaśny. Może czegoś dodała do kory?
Sosna czarna "Oregon Green" 15:39, 01 lis 2015

Do góry
MagdaK napisał(a)
Witajcie, czy to są sosny czarne?

'

Jeśli rosną dziko na terenie dzikim, to nie są sosny czarne na bank, tylko siewki zwykłych sosen pospolitych.
Odległości między sosnami 15:37, 01 lis 2015

Do góry
A ja myślę że nie "jest" a powinna być. Odległość "jest" taka w jakiej je posadzisz a winna być taka, żeby sosny rosły swobodnie. 3-4 metry to zdecydowanie za mało.

Sosna to nie jest drzewo do małego ogrodu, zwłaszcza zwykła. Nic pod nią nie urośnie.

Boisko sportowe, piłkarskie 15:18, 01 lis 2015

Do góry
krzysiekj napisał(a)
Wykonawca zrobił u nas boisko, które oddał w czerwcu zaraz po wysianiu trawy. Nakazał podlewanie 2x dziennie nawożenie NPK raz na miesiąc i koszenie co 2-3 dni. Jako że mamy do podlewania tylko tryskaczki o promieniu 13m, a sensowne ciśnienie jest przy podłączeniu maksymalnie 3 sztuk podlewanie boiska to 10-12h dziennie gdzie nawodnienie to około 1cm opadu przy działaniu tryskaczki przez 1h.

Od czerwca do dziś padało bardzo mało więc podlewać należało non stop. Widać było, że ta 1h na tryskaczkę to było za mało, ale więcej się nie dało bo musiałby podlewać 24h na dobę. Jednak do sedna. Trawa jest zielona ale wszędzie ma dużo szarej brązowawej trawy tak jak na tych zdjęciach. I czy to w lipcu czy wrześniu wyglądało tak samo.

Spróbowałem to wygrabić i efekt był następujący

Dlaczego ta trawa jest taka jakby brązowa i sucha? Za mało wody?
I teraz musze nawieźć nawozem zimowym/jesiennym poradzicie jaki nawóz kupić? Kwota max 60zl za 50kg

Aha i mam wrażenie, że miejscami trawa rośnie lepiej niż w innych. Dla przykładu po tygodniu podlewania codziennie miejscami nie było co kosić, wykonawca przyjechał na przegląd w połowie października i powiedział, że jest ok tylko trzeba podlewać. Mi jednak nie pasuje ten kolor trawy.

Trawa całe życie nie będzie ciągle zielona, przecież to żywa roślina a nie plastik. Od jej pielęgnacji zależy efekt trawka, ale zawsze będzie coś w środku murawy brązowe

Na wiosnę będzie jeszcze gorzej, wtedy złapiesz się za głowę. Ale tak jest, więc nie rozpaczaj nad tym tyrawnmikiem, wygląda bardzo ok i nie ma nad czym się martwić.

Jeśli chcesz pomóc, zrób "czesanie" trawnika grabiami, ale lepiej zrób maszyną wertykulację i zagrab oraz zbierz te martwe źdźbła, martwe bo obumierają i to jest normalny proces.

Po wertykulacji trawnik odżyje w sensie, że nie będzie tyle filcu. Nawożenia już nie rób teraz, jest za późno.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:01, 31 paź 2015

Do góry
Przestał boleć
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 21:21, 30 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z tą pleśnią to przesadziłeś, to nic szkodliwego dla kory nie było, bo to grzyby rozkładające korę. Nie trzeba tego przebierać ani się tym przejmować, a raczej cieszyć, że kora się rozkłada.

Dziękuję za szybka odpowiedź. Czy to znaczy, że jak na wiosnę rozłożę ją pod roślinkami to mi ta pleśń nie przeskoczy na rośliny?

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 19:53, 30 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapewne Pinus wallichiana

Dziekuję
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:30, 30 paź 2015

Do góry
Kora niech sobie leży na własnej pryzmie i się kompostuje, nie mieszaj z innym kompostem. Sonka ma rację co do tego, że będzie do wrzosowatych.

Z tą pleśnią to przesadziłeś, to nic szkodliwego dla kory nie było, bo to grzyby rozkładające korę. Nie trzeba tego przebierać ani się tym przejmować, a raczej cieszyć, że kora się rozkłada.
Kondziowy ogrod cz II 19:24, 30 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam, czy nowych fotek nie ma.
Danuś ja u ciebie a ty u mnie Przecież ja robiłem sześć dni temu zdjęcia.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 19:23, 30 paź 2015

Do góry
Zapewne Pinus wallichiana
Kondziowy ogrod cz II 19:05, 30 paź 2015

Do góry
Byłam, czy nowych fotek nie ma.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:02, 30 paź 2015

Do góry
Odnośnie eremurusa - ja bym przetrzymała do wiosny do kwietnia, on teraz jest w stanie spoczynku, niech sobie leży w torfie do wiosny w chłodzie.

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 17:42, 30 paź 2015

Do góry
Nie wiemy, nie śledzimy stron sklepów internetowych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:57, 30 paź 2015

Do góry
To słowo ma negatywne znaczenie

wikipedia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies