Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 21:28, 27 sie 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

do moich przemyśleń i wyliczeń mi to pasuje ...oczywiście mam świadomość że twój areał i warzywnikowo-ziołowy zakatek jest pokaźny

no i nie widze w spisie gnojówki z kwiatow bzu ...bo ja robie ja na nornice ...ale zdecydowanie za mało bo raptem starcza na dwa spryskania ...a powinnam nia psikac co 3 tygodnie ...w tym roku to chyba nawet co 2 bo tyle tego tałatajstwa na rabatach jest

no i wrotycz ...lece narwać i nastawiac

PS. nie zazdroszcze ilości godzin rozlewania tych gnojówek ...wiem ile to schodzi czasu jak sie konewkuje ...ale ja mam taki dozownik do węża ogrodowego ....to jakoś idzie szybiej tylko wczesniej gnojówke trzeba przecedzic

eee_taam, czyli nic takiego, po prostu robi się

Zostawiam widoczek, succisa pratensis (podobne do driakwi), jednoroczna

Choroby klonów, klon - Acer 21:22, 27 sie 2018

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Bardzo proszę o poradę dotyczącą mojego klona Odessanum. Posadziłam go ok 2 miesiące temu - na początku lipca. Już po ok 2 tygodniach pojawiły się pierwsze zmiany na liściach. Z dnia na dzień wygląda to coraz gorzej - zdjęcia z dzisiaj mimo iż pryskałam już 2 razy topsinem i 1 raz dithane w serii co ok 9 dni. Od tego czasu minęły ponad 2 tygodnie. Zastanawiam się czy może czegoś mu nie brakuje, np. potasu albo magnezu... Posadzony jest na stanowisku słonecznym - słońce ma od rana do ok 17. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pszczelarnia 21:21, 27 sie 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ale przecież sadziłaś wiosną przy ulach albo siałaś? Chyba że źle zrozumiałam.

Taki był plan, szczegółowo omawiany na O. ale wiosna przyszła nagle, pszczoły się obudziły i radośnie latały, a ja nie miałam czasu i podejścia do nich.

Wakacyjne widoczki zostawiam

Pszczelarnia 21:16, 27 sie 2018

Do góry
Ogród nie wygląda - ale to nic, ważne, że rośliny żyją (mam nadzieję, że drzewa również) i daje radość.

Do strumienia

Ogród wśród pól i wiatrów 21:16, 27 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Joluś widoczki cudne! Co do skarpy faktycznie mogłaś sobie trochę pracy zmniejszyć i dać szmatę, irga to twarda sztuka i pewnie nawet by jej nie przeszkadzała. Piwonie niech rosną zdrowo i oby zakwitły jak i Tobie tak i mi

Jeszcze mi dwie piwonie zostały do wsadzenia, od lata w doniczkach stoją, a ja za bardzo nie wiem gdzie je wsadzić. Dziś przy plewieniu skarpy mi się pewne koncepcje zarysowały, ale jeszcze muszą dojrzeć Za to winogronka już prawie, prawie Kurczę, tyle nie czekałam aż wreszcie mam

Etap "winogrona mi nie rosną" został zamknięty, teraz się zacznie kolejny... hehe ... "choroby winorośli" Coś mi się wydaje, że z białą jest coś nie za bardzo, ale póki co cieszy mnie, że w ogóle jest i że słodziutka

Buziak Paulina
Pszczelarnia 21:13, 27 sie 2018

Do góry
Mówią, że proso się rozchyla i jest chwiejne - ja je uwielbiam (poza stalowymi kolorami wszystkie):

I są takie floksy, co dość późno kwitną

Pszczelarnia 21:09, 27 sie 2018

Do góry
Astrów czas, zaczynają

To aster amellus 'Breslau'

A to młoda sadzonka astra novae-angliae 'Violetta', dopiero się rozkręca. Powinien mieć do towarzystwa astra 'Andenken an Alma Poetschke'.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:09, 27 sie 2018

Do góry
zdjęcie cisa

Pszczelarnia 21:01, 27 sie 2018

Do góry
Cynie, oczyściłam i nadal cieszą

I te słoneczniki zakwitły (reszta marna)

Pszczelarnia 20:58, 27 sie 2018

Do góry
I powstaje miejsce na kolejne skrzynie (w numeracji to sekcja 5-6).

W jednej szybko wzszedł ślaz mauretański i goździki kamienne ale resztę trudno jeszcze rozpoznać (nie dawać ziemi kompostowej do skrzyń do wysiewów - chwasty i inne nasienniki - tytoń, pomidory - będą pierwsze ze wschodami)

I ścieżka do przekopania na jesień pod nowy trawnik

Ogród pod Górą 20:54, 27 sie 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Troszkę fotek
Taką jak ta pierwsza chyba mam
Działeczka Asi :) 20:54, 27 sie 2018

Do góry
Anulka nie gniewaj się na mnie, ale zapomniałam zmierzyć tą Nataszkę Szybko się robi ciemno i w tym pośpiechu wyleciało mi z głowy...
Postaram się jutro pamiętać
Aniu u mnie Natasha rośnie wciśnięta obok róż Ascot. Kupiłam ją na inne miejsce, ale tam mi też nie pasowała, więc wcisnęłam ją na rabatę z Ascotami
Tutaj widać ją z lewej strony

Aniu mam jeszcze różyczkę Soul drugi sezon, ale była przesadzana więc chyba jeszcze nie pokazała się w całej okazałości. Munstead Wood mam w donicach. I jeszcze Chandos drugi sezon, to też Ci zmierzę. Chociaż myślę, że u mnie są zbyt młode, żeby sugerować się ich wymiarami. Jedno Ci powiem, nie sadź gęsto. Jak się sadzi małą sadzonkę, to wydaje się, że ma dużo miejsca. Po dwóch latach rośliny się bardzo rozrastają i zostaje mało miejsca
Ja u siebie w niektórych miejscach mam busz i to mnie denerwuje. Latam, przesadzam i znowu przesadzam i tak w kółko
Aniu, mam nadzieję, że jutro nie zapomnę pomierzyć róż Nie gniewaj się na sklerotyczkę
Pszczelarnia 20:52, 27 sie 2018

Do góry
Trzeba przyłożyć się do zbierania nasion

Ogród bez roweru 20:51, 27 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Sliczne to oregano!
Ależ front będzie cudny, sami ulubieńcy

Mam małe sadzonki tego oregano w doniczkach. I dzisiaj zauważyłam, że te w doniczkach są prawie zielone. Czyli chyba mają mniej światła.

Hmm. Chyba po raz kolejny okazuje się, że mam błędne wyobrażenie o warunkach świetlnych w różnych miejscach mojej działki. To oregano w ziemi rośnie w miejscu, gdzie słońce pada bezpośrednio na rośliny tylko dwie godziny po południu, więc klasyfikuję to jako półcień. Przez większość dnia nie ma bezpośredniego słońca, ale jest jasno. Z drugiej strony wydaje mi się,że oregano jest odrobinę przypalone (za silverem po lewej), więc ... jak to w końcu jest z tym nasłonecznieniem??? Nie mogę się w tym połapać.

Gożdzikowa - wiejski ogród 20:49, 27 sie 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

No musiałam zacytować, ale on cudny no oczęta takie jak w Shreku kota noż to aniołek, a nie rozbraniaka przeca buźka Basieńko
Pszczelarnia 20:49, 27 sie 2018

Do góry
W warzywniku

Bazylia się udała w gruncie (ale trzeba było, oj trzeba było - ściąć, zebrać na pesto przed kwitnieniem)

Dopiero będę ścinać truskawki, upały już nie wypalą młodych pędów.

I poplon wzszedł mimo suszy

Pszczelarnia 20:48, 27 sie 2018

Do góry
Dobra robota! Chociaż trochę ulżyliście roślinom. Ja po powrocie też podlewałam, ale tylko drzewa sadzone wiosną, reszta musi sobie radzić.

Pszczelarnia napisał(a)
Był zielnik ...

To co teraz w miejsce ziół planujesz? Nowością bije ceramiczna kula na ścieżce (nowy nabytek?). Ciekawi mnie też nasadzenie po obu stronach ławki. Kosaćce?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:48, 27 sie 2018

Do góry

A co to jest za trawka?
W cieniu - zacieniona 20:45, 27 sie 2018

Do góry
an_tre napisał(a)
W ubiegłym tygodniu miałam niekłamaną przyjemność gościć na Zacienionej u Bogusi
na więcej relacji ze spotkania zapraszam tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3246-rajski-ogrod-ani-2-niekonczace-sie-marzenie?page=824#post_8

Dziękuję Bogusiu za miłe przyjęcie

i super ogrodowe doznania
..............................

Aniu...to my dziękujemy,że znalazłaś czas na wspólne spędzenie z nami dnia.
W cieniu - zacieniona 20:43, 27 sie 2018

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Zaglądam i pozdrawiam

Miło Cię widzieć...dziękuję za pozdrowienia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies