Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

paniprzyroda 22:32, 15 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Z boku wzdłuż domu. Kolekcja pelargonii jakby na schodkach przy oknie południowym, tak jak ustawiało się czasami gerania na gankach domów wiejskich.

Podoba mi się ta kolekcja.
I pelargonie w tym roku mam ustawione w jednym miejscu, przy wejściu do domu...coś w tym jest
Białe siewki jeżówek różnią się od różowych kolorem łodyżki, białe mają ją zupełnie jasną, zieloniutką, różowe z ciemniejszym nalotem. Sprawdza się w 90 procentach.

adkawi 22:37, 15 wrz 2018

Kolekcja pelargoni powala na kolana.Ja je bardzo lubie ,ale niestety nie mam gdzie przechowywacJak to jest Ewo z tym u Ciebie?
Katkak 03:04, 16 wrz 2018

Pszczółko jesteś moim oknem na świat. Z dziećmi na takie ogrodowe, zagraniczne wojaże raczej się nie wybiorę,.
MalgosiaW 11:39, 16 wrz 2018

Witam. Dziękuję za odwiedziny Tym bardziej mi miło, że często "cichaczem" zaglądałam do Twojego ogrodu i podziwiałam Pięknie po prostu

Wysłałam PW
vita 17:20, 16 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Byłam zaskoczona, jak prosto właściciel tego ogrodu poprowadził gościa od wiejskiego sadu do klasycznych rabat czerwcowych w stylu angielskiego cottage.

Od wiejskiego sadu do klasycznych rabat- bardzo mi sie podoba.
Wdziecznam za relaje, sporo inspiracji juz, a tylko po lebkach obejrzalam.
Kolekcje pelargonii powiekszylam, sloneczko.
Pszczelarnia 09:44, 17 wrz 2018

sierika napisał(a)
(...)
Czy jest sens kupować teraz sadzonki jednoroczne dzięgla, gigasa naturalnie, miałam kiedyś cudne ale nigdy nie udało mi się wyhodować z nasion w przeciwieństwie do Ciebie, te rabaty tak bogato zdobione nim wywołują tęsknotę.....

Jest sens. Teraz się wysadza na rabaty a w przyszłym roku już zakwitną.

Ja już wysadziłam, nie wiem tylko czy przeżyły te upały w gąszczu przegorzanów i krwiściągów wysokich (jeszcze tam nawet nie zaglądałam).

Pszczelarnia 09:49, 17 wrz 2018

adkawi napisał(a)
Kolekcja pelargoni powala na kolana.Ja je bardzo lubie ,ale niestety nie mam gdzie przechowywacJak to jest Ewo z tym u Ciebie?

Przechowuję tylko dwie, których nie odmładzam. Potrzebują jednak trochę światła w zimie, żeby wiosną wypuścić nowe pędy na sadzonki. Sąsiadka przechowuje w spiżarni może i ja tak zrobię, choć to północno-zachodnie okno.

Kolekcja agapantów (13 szt.) przechowuje się dobrze nawet bez światła, zwłaszcza te, co tracą szybko liście.
Pszczelarnia 09:59, 17 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wiem, że ma narcyzy tam, ale potem jest to łąka kwietna też, czy już tylko trawnik?

Potem zostaje trawa niekoszona do sierpnia. Czy to jest łąka? Mało tam było kwiatków, raczej ubite, słoneczne klepisko. Kiedyś to było miejsce do pojenia krów dla okolicznych gospodarstw, więc sypało się kamienie dla utwardzenia drogi.

Klepisko i dziury, i kamień na kamieniu. Teraz trochę kamieni miejscami wybraliśmy (niezastąpiona Mama), dowieźliśmy ok. 20 taczek ziemi (kompost i ziemia ogrodowa odzyskana z wykopalisk), posiałam mieszanki różnych kwiatów. Zobaczymy jak to wystartuje wiosną a potem, co będzie rosło w lecie.

Co by nie było, na pewno zostanie ten obszar niekoszony do sierpnia, ułatwienie dla eMa - sprintem koszenie zajmuje mu ok. 5 godz. tygodniowo.

gobasia 12:13, 17 wrz 2018

Ewo Serdeczne dzięki za relację z pięknych ogrodów

pelargonie ,fuksje i datury swego czasu przechowywałam w ciemnej piwnicy (niby ziemiance)dawały radę.W tym roku pelargonie przezimowały w garażu na półce

sylwia_slomc... 13:50, 17 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Potem zostaje trawa niekoszona do sierpnia. Czy to jest łąka? Mało tam było kwiatków, raczej ubite, słoneczne klepisko. Kiedyś to było miejsce do pojenia krów dla okolicznych gospodarstw, więc sypało się kamienie dla utwardzenia drogi.

Klepisko i dziury, i kamień na kamieniu. Teraz trochę kamieni miejscami wybraliśmy (niezastąpiona Mama), dowieźliśmy ok. 20 taczek ziemi (kompost i ziemia ogrodowa odzyskana z wykopalisk), posiałam mieszanki różnych kwiatów. Zobaczymy jak to wystartuje wiosną a potem, co będzie rosło w lecie.

Co by nie było, na pewno zostanie ten obszar niekoszony do sierpnia, ułatwienie dla eMa - sprintem koszenie zajmuje mu ok. 5 godz. tygodniowo.

Ha ha ha, z tych samych powodów zdecydowałam się na łąkę kwietna tam gdzie mam Raz, że daleko i pod górę i do podlewania i do koszenia, a dwa mniej koszenia w sezonie.....pomijając mój zachwyt dla łąk kwietnych i natury, bo początkowo chciałam łąkę kwietną tu gdzie chłopcy boisko mają, zdecydowały względy praktyczne
To będziemy czekać na ta twoja Obie strasznie jestem ciekawa jak będzie wyglądała w przyszłym sezonie W swoja ciągle sypię różne nasiona zebrane po całym ogrodzie, czasem coś fajnie wschodzi, a co innego ani myśli, ale z roku na rok kwitnie coraz więcej i łąka coraz ciekawsza się robi