Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W samym słońcu 09:18, 15 wrz 2018

Do góry
I ostatnia,pod domem, najwezsza, ale mała hortensja się zmieści. Nie może być nic co boi się wilgoci bo zima spada śnieg ( teraz nie będzie spadał na rabatę) żurawki dawały radę choć obrywaly porządnie. Trawom może być tu za mokro na wiosnę. Nie wiem co można byłoby tu posadzić do hortensji. Zdaje sobie sprawę,że na wiosnę będzie łyso. z wiosennych cche dać tu jak co roku tulipany, czosnki. Coś od strony podjazdu czyli i od drugiej strony fajnie byłoby dać - ale nie wiem co,tu myślę,że trawy dałyby sobie radę.myslalam,żeby pierwsza hortensje posadzić dopiero pół metra od początku.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:18, 15 wrz 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:17, 15 wrz 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Mmmmmmm..... no Kochana, budujesz napięcie. Ciekawa jestem tych zmian. Kiedyś wspominałaś co tam planujesz i zastanawiam się czy to to, czy masz już inny plan

A - ogród zimowy? To moje marzenia ale i olbrzymia inwestycja. Za balkon krzykneli nam 20 tyś, no na litość boska, porąbało te ceny! Od razu nam się odechciało - to juz wolę te kasę na podróże wydać.

Na razie pierwszy etap za mną - tak wygląda to miejce po zdjęciu zagródki, powiększeniu placyku, opalisadowaniu i nowych nasadzeniach

Na środku ściany będzie niespodzianka która dziś mi się wyśniła

To bardzo ważne miejsce bo jest bezpośrednio przy domu

A taki mam widok z tego miejsca

W samym słońcu 09:13, 15 wrz 2018

Do góry
Rabata nr 2, czyli taka najbardziej widoczna i jednocześnie chciałabym się w subtelny sposób odgrodzić od sąsiedniej działki płotu nie będzie, ale taki lamelowy na metr byłby mile widziany, no ale cóż koncepcji brak ,mam Danica które chciałam tam posadzić, ale nie wiem czy wszystkie 6 czy np 3. Część rabaty jest zasypana żwirem i nie wiem kiedy będę miała do niej całkowity dostęp,więc do obsadzenia jest połowa.
Tu bym chciała rozplenice dać i Sundae fraise. Ale ile traw gdzie co i jak to nie wiem. Mam też 6 Red Baron,ale nie wiem na którą rabatę byłoby najlepiej ja dać
W samym słońcu 09:09, 15 wrz 2018

Do góry
Całość wygląda mniej więcej tak.

Mój plan obejmuje przeważnie roślinę bazową, czyli tłem są tuje ,potem hortensje.
Większość roślin to są takie moje nie kupowane i raczej wolałabym ich nie wyrzucać

Zacznijmy od największej
Aktualnie rosną tam rośliny za ciasno posadzone, część rabaty jest przekopana z kora i obornikiem,czekam na mączkę cały cały czas.i znak sygnał od Toszko czy mogę sadzić hortensje czy nie, bo wówczas bym musiała przesadzić Limelight a pod Anabelle przygotować dołki.
Co tam rosnie?
5 tawuły japońskich
2;tawułki Arendsa
Parę maluch bukszpanów
2 trawy jakieś takie do 80-90 cm( turzyca być może nie mogę zapamiętać nazwy)
2 Sundae fraise
5 Anabelle i4 Limelight
Moja bajka 08:47, 15 wrz 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
w trakcie

Kasiu od tego lata uwielbiam szlifierkę, nie sądziłam, że to takie fajne narzędzie i tak relaksujące zajęcie

Katkak napisał(a)

Też pomalowałam pergolę na kremowy kolor, trochę trwa malownaie tych krateczek, ale też fajnie się to robi.

Katkak napisał(a)
takie pięknoty cieszyły dziś moje oczy

Jakie śliczne masz te kwiaty i liście też mają nieco pod kolor. Pięknie kwitną.

Ukojenie 08:30, 15 wrz 2018

Do góry
Jest dzien

Widok z:
- w prawo

Tu do zmian wiosna okolice przejscia.

- na przeciwko

Tu powstaje nowa rabata - w chwili obecnej kartonowa

- w lewo

Zblizenie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:28, 15 wrz 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Na razie zapowiedź - to jest to miejsce gdzie robię rewolucję
Psina juz nie będzie miała zagródki choć legowisko nadal zostaje tam gdzie jest (to otwór w domu). Jest już tak stara i spokojna, że ma teraz pełną wolność

Mmmmmmm..... no Kochana, budujesz napięcie. Ciekawa jestem tych zmian. Kiedyś wspominałaś co tam planujesz i zastanawiam się czy to to, czy masz już inny plan
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:25, 15 wrz 2018

Do góry
Na razie zapowiedź - to jest to miejsce gdzie robię rewolucję
Psina juz nie będzie miała zagródki choć legowisko nadal zostaje tam gdzie jest (to otwór w domu). Jest już tak stara i spokojna, że ma teraz pełną wolność

Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 08:04, 15 wrz 2018

Do góry

Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 07:59, 15 wrz 2018

Do góry
To wczorajsze fotki.

Kiedyś będzie tu ogród 07:12, 15 wrz 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Zdjęcia helikoptera wymiatają, zresztą te metasekwoi też boskie zrobiłaś

Fajne to Twoje oczko w głowie
Kiedyś będzie tu ogród 06:29, 15 wrz 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Oczko... to obecnie moje oczko w głowie. I nie tylko moje.

Jak w Chorwacji

ale fajnie się robi
Sezon 2017 u Hanusi 05:40, 15 wrz 2018

Do góry
Witaj Haniu ale jesteś szybka. Mam nadzieje że jakoś się odnajdę po powrocie i nadmiar roboty która na mnie czeka, nie przytłoczy mnie. Mam nadzieje że na forum wrócę choć teraz pochłonęły mnie inne tematy. Dla Ciebie żółwik z Pelee point Zrobiłem go na wielkich bagnach na Erie na najbardziej wysuniętej na południe części Kanady. Pięknie tam było. [img size=640x426]
Mój jesienny ogród 04:47, 15 wrz 2018

Do góry
Witajcie mam dla was wiadomość, wracam ostatniego października. U mnie jeszcze bardzo ciepło, nocki ponad 20. W ogóle lato w tym roku było przepiękne. Tylko trzy noce były poniżej 20 stopni. Tego lata bardzo dużo zwiedziłem. Dziś kilka fotek z Pelee point

Za drzwiami do ogrodu... 02:08, 15 wrz 2018

Do góry
Tu już zerwana darń i podlane w oczekiwaniu na ewentualne chwasty ..

Zaczętą druga część ...

A to dotychczasowy zbiór(to doniczka ,jest ich z pół litra). Miałam zanieść kurkom,po sąsiedzku,ale jak pędraczki podjadły trutych chemią chwastów ,to pewnie same zdrowe nie są?
Kiedyś będzie tu ogród 00:00, 15 wrz 2018

Do góry
Cypryśniki też są cudne. Nie mogę się doczekać jesiennych barw.

Kiedyś będzie tu ogród 23:59, 14 wrz 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu piękne zdjęcia. A deszczu życzę z całego serca.
Dzięki Gosiu. Deszcz potrzebny chyba wszędzie.

Metasekwoje rosnące nad stawem w porannej mgle aż błyszczą...

Kiedyś będzie tu ogród 23:55, 14 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Aniu piękne zdjęcia..Widzę ,że oczko już ma lokatorów

u mnie też bez deszczu,może w nocy popada?

Dziekuję Basiu. Lokatorów przybywa, co trochę odkrywam nowe zwierzątko. I cieszy ogromnie. Postanowiłam nie zapuszczać ryb, żeby tej różnorodności nie stracić.

Brzeg z jednej strony pokrył szrłat (chyba). Wiem, że to chwast ale wstrzymałam się z cięciem bo cudny i w słoneczne dni aż świeci.

Gosiek33 napisał(a)
Nie ma to jak oczko przy takiej suszy. Piękne diabełki ale żeby aż tawułę zniwelować, no no
Gosiu oczko to taka wspaniała sprawa, że namawiam cię gorąco do zrobienia u siebie. O wschodzie słońca to kąpielisko ptaków, później uaktywniają się żaby, bliżej południa ważki.

Za drzwiami do ogrodu... 23:53, 14 wrz 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Artemis ładniejszy niż latem:

Bonika ,dla mnie ładna tylko jak rozkwita

Aspirynka w pierwszym roku niezbyt hojna w kwiaty:

Bonica wyrzucam bardzo długie pędy takich nie lubię.
Artemis nie mam.
Asprin u mnie kwitnie non stop. Obcinam okwitnięte a już czekają do kwitnięcia następne grona. U mnie 2 rok bardzo dobrze kwitna jestem bardzo zadowolona. W tym roku maleńkie pycinki i też ładnie kwitły.

Ta ostatnia różowa na str. 154 bardzo piękna muszę poczytać o niej, bo kupuję tylko zdrowe róże. W zeszłym roku kupiłam 5 krzaków bez certyfikatu i chorują niestety na mączniaka i będę się musiała ich pozbyć (przesadzić w inne miejsce).

Winogrona też u mnie obrodziły i bardzo smaczne chyba te same mam jeszcze na krzaku. Jedne juz zebrałam i sa w gąsiorze od 2 tygodni.
Jeszcze idę pozwiedzać twój ogród.
Zdziwiona jestem, ze masz taki piękny ogród a ta trawa taka kiepska, ale trzeba się wziąc i z nią zrobić porządek i będzie dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies