Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 08:47, 07 paź 2018

KasiaBawaria napisał(a)
Pieknie wygladaja te rozchodniki

Dziękuję i pozdrawiam jesiennie
jolka 09:01, 07 paź 2018

A ja się wczoraj kompletnie zarydzowałam
Poszliśmy po śniadaniu do lasu, a tam takie cuda:

No frajda przeogromna, ale cały dzień mi przez te rydze przeleciał.
Najpierw zbieranie, potem czyszczenie, potem słoiczki.. i po sobocie

Co więcej, eM. się tak zaktywizował, że wstał rano i znów poszedł do lasu.
Ciekawa jestem czym to się skończy

Przy okazji, może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na rydze??
Już zrobiłam marynowane w zalewie octowej i takie z cebulką i z przecierem pomidorowym.
A prawdopodobnie kolejna dostawa w drodze, hehe

Miej niedzieli wszystkim

nicol21 10:21, 07 paź 2018

jolka napisał(a)

Dzięki Ewelina Ja u Ciebie ostatnio oglądałam tego pięknego żółtego klona, i już tu sobie w głowie kombinowałam, czy ja bym go gdzieś nie wcisnęła do ogrodu. Piękny jest!!!

Powierzchnia skrzyń,,, z tego co pamiętam cztery są 120x240 cm.
Natomiast w tym roku zrobiliśmy piątą, ta jest dłuższa. Będzie miała jakieś 120x350.

W gruncie raczej nie sadzę warzyw. Choć w tym roku wsadziłam 4 papryki przy winogronach, bo miałam z nimi zamieszanie na początku sezonu i już mi się nie zmieściły do skrzyń. Też ładne wyrosły. Nawet większe niż w skrzyniach

Nie zazdraszczaj bo masz pięknie A będzie jeszcze piękniej jak nowy domek z ogrodem stanie
Pozdrawiam cieplutko

Klona tylko polecić mogę. Piękny jest, w miarę szybko rośnie i jest dość duży więc do Twojego ogrodu spoko - masz sporo miejsca jeszcze. Latem jest w miarę neutralny i teraz jesienią pokazuje szał ciał.

a powiedz mi jeszce - jaką masz powierzchnię pod drzewa i krzewy i ile mniej więcej ich masz?

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
jolka 12:48, 07 paź 2018

nicol21 napisał(a)

Klona tylko polecić mogę. Piękny jest, w miarę szybko rośnie i jest dość duży więc do Twojego ogrodu spoko - masz sporo miejsca jeszcze. Latem jest w miarę neutralny i teraz jesienią pokazuje szał ciał.

a powiedz mi jeszce - jaką masz powierzchnię pod drzewa i krzewy i ile mniej więcej ich masz?

Klon wiem ... marzenie ...

A pod owocówki myślę, że jakaś 1/3 działki poszła, może nawet więcej.
Tak gdzieś ok 7-8 arów. No a drzew i krzewów mam sporo.
Drzew owocowych na pewno ponad 20, a krzaczków będzie pewno ok. 70... może nawet więcej.
No i są tak jeszcze skrzynie warzywne - 5 sztuk.

Patrząc na to zdjęcie - z prawej są jeszcze dwa rządki borówek i skrzynie,
a z lewej trzy rzędy winogron, truskawki i szklarnia.

jolka 12:51, 07 paź 2018

Właśnie ... a'propos truskawki.
Fotka zrobiona jakieś 1,5 godziny temu, nie w maju... hehe

Miłej niedzieli wszystkim
Agi2006 13:01, 07 paź 2018

jolka napisał(a)

Na czym się skończy, tego nikt nie wie Póki co się jeszcze nie zaczęło, bo na razie eM. się na kancikach skupił w części owocowej. Z lawendą .. OK, nie grzeszę... ale jak patrzę na skulkowne, nabite, piękne lawendy u Asi-Nawigatorki na przykład, no to co ja mam myśleć?? Chyba muszę je wydrukować i pokazać moim, jak mają rosnąć

Nie wiem do końca jak TY planujesz tę rabatę z bonicą, ale na pewno rozchodnik nie może być z tyłu, za różą, bo go bonica całkowicie zasłoni. Chyba, że te rośliny co wymieniłaś, będą jakoś obok siebie.

Hacone w jesiennej odsłonie zostawiam z życzeniem miłej niedzieli

Jola myślałam żeby dać albo róże albo rozchodniki ale jak pokazalas to zdjęcie z grackami i różami to mnie chyba przekonalas. A tak apropos grackow to u mnie pierwszy raz będą kwitly. Zaczynają z nich wychodzić kotki. Muszę to uwiecznić bo to się rzadko zdarza. W tym roku po raz pierwszy zakwitly mi też gigantusy. A truskawek zazdroszczę. Miłej niedzieli. Mam nadzieje ze u Ciebie nie wieje tak jak u mnie.
Balea 20:59, 07 paź 2018

Wuitam, caly czas poluje u ciebie na jesienne zdjecie z hortensiowej rabaty z przebarwionym na zolto Marikenem
Ale milozaby sie raczej pozno przebarwiaja, wiec mam nadal nadzieje ze jeszcze cos wrzucisz

Fantastycznie zdjecie.
Czy mogla bys mi powiedziec jak ta rozplenica sie nazywa i co to za zielono-biale roslinki pod nimi rosna?

jolka 21:13, 07 paź 2018

Agi2006 napisał(a)

Jola myślałam żeby dać albo róże albo rozchodniki ale jak pokazalas to zdjęcie z grackami i różami to mnie chyba przekonalas. A tak apropos grackow to u mnie pierwszy raz będą kwitly. Zaczynają z nich wychodzić kotki. Muszę to uwiecznić bo to się rzadko zdarza. W tym roku po raz pierwszy zakwitly mi też gigantusy. A truskawek zazdroszczę. Miłej niedzieli. Mam nadzieje ze u Ciebie nie wieje tak jak u mnie.

U nas dzisiaj dosyć nie wiało. Ogólnie piękny, słoneczny jesienny dzień
A trawy z różami to raczej dobry wybór,
tylko się odpowiednio poodsuwaj, bo trawy dość szybko przybierają na masie i pożerają róże

Bonica dzisiejsza na zachętę

Już z półtora miesiąca mnie czaruje w jesiennej odsłonie
jolka 21:16, 07 paź 2018

Balea napisał(a)

Wuitam, caly czas poluje u ciebie na jesienne zdjecie z hortensiowej rabaty z przebarwionym na zolto Marikenem
Ale milozaby sie raczej pozno przebarwiaja, wiec mam nadal nadzieje ze jeszcze cos wrzucisz

Fantastycznie zdjecie.
Czy mogla bys mi powiedziec jak ta rozplenica sie nazywa i co to za zielono-biale roslinki pod nimi rosna?

Będę pamiętać, by pstryknąć fotkę, o ile mróz jakiegoś numeru nie wywinie i nie zetnie go w jedną noc
Póki co mariken cały w zielonościach Fotka poranna;

A biało zielone na fotce którą zacytowałaś to hosta
Nazwy rozplenicy nie jestem pewna, bo kupowałam ją jako NN
Balea 21:41, 07 paź 2018

Ohh, wielkie dzieki za fotke

Slicznie to wyglada i trzymam chciuki, zeby ci sie udalo pstryknac zoltego marikena zanim zlysieje

Dzieki, tak podejzewalam, ze to hosta ale nie bylam pewna.
A rozplenice poszukam w niecie, moze znajde nazwe, bo bardzo mi sie podoba.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies