Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:24, 28 paź 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Wracam właśnie z wątku Kondzia...jak to Danusiu nie piszemy u Ciebie? My się po prostu nie powtarzamy. Ale każdy wpis trzeba mnożyć razy 20, albo 50...to musisz wiedzieć.
Zawsze będę Ci wdzięczna, nie tylko za kształt mojego obecnego ogrodu, ale za przyjaźnie...to te, niekoniecznie ogrodowe, wpisy je zawiązują.

Pozdrawiam serdecznie

Ja tak podbudowywałam Kondzia
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 18:30, 28 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może powinnaś już być w "naszych ogrodach" ?

Może....chyba tak
Witaj Danusiu u mnie!
Kondziowy ogrod cz II 14:14, 28 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aha, no to jesteśmy w podobnej sytuacji
Powiem tak: mnie Twój ogród uszczęśliwia i to nie jest pusty frazes tylko prawda. Jest mi potrzebny do patrzenia i zdjęcia też mi potrzebne.

Danusiu bardzo ale to bardzo dziekuje za te słowa
Ogród Bogusława 13:26, 28 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród i jego opiekun - ogrodnik poczynili wielkie postępy w ogólnym efekcie, jaki ogród wywołuje. Jest pięknie, chociaż mało dodatków

Pięknie witam Cię Danusiu, Twoie pochwały liczą się po wielokroć,

z tymi dodatkami mam zawsze kłopot, ponieważ nie do końca umię łączyć rośliny ze sobą, jak już kiedyś wspominałem dziesięć lat temu nie wiedziałem że sosna kwitnie, ma kwiaty i takie tam.

Specyfika ziemi przy lesie jest inna, zakwaszona, dobra dla iglastych, a nie zawsze odpowiednia dla roślin które takiej gleby nie lubią,
nie mam takiej wiedzy jak Ty Danusiu i zapewne nigdy nie będę miał,

jak dobrze pójdzie to po staremu do emerytury mam 1/5 roku a po nowemu 3 lata,
choć idzie nowe może wcześniej, mam 46 lat pracy, czas pokaże

pozdrawiam serdecznie wiem że jesteś bardzo zapracowana tym milsza jest Twoja wizyta. buziole.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:40, 28 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

....

Z reguły wymyślanie ogrodu trwa dwie godziny, czasem trzy. Najgorzej zaś wymyślać własny ogród, chciałoby się wszystko, a się nie pomieści I to jest moja bolączka główna.

zgadzam sie tak jest w każdej innej dziedzinie np wnetrzach ale Ty przynajmniej masz się gdzie wyszalec pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:18, 28 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witam Danusiu, wracam do tych obrazów i wracam. I zastanawiam się jak to wszystko razem się u Ciebie mieści i rośnie jakby każda roślina była soliterem. No cudnie po prostu
Kiedyś wpadałam w depresję, że u mnie nigdy nie będzie tak ładnie, a teraz odczuwam już tylko radość, że mogę napatrzyć się i nacieszyć duszę Waszymi ogrodami Takie zapożyczone cudowne krajobrazy mam, dziękuję

Pozdrawiam
Ogród na glinie 09:30, 28 paź 2015

Do góry
U mnie opadł w jeden dzień bez przebarwienia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:27, 28 paź 2015

Do góry
Idąc tym tropem -

taki teren poszatkowany, tu frontowe wejście, tu schody, tu murek tu coś tam. Tu miotła i puszka po farbie..Tu balkon..

Usuwamy wszystko co zbędne. Staramy się przytłaczające elementy architektury ogrodowej zrównoważyć duzymi roślinami (duzymi a nie "ogryzkami, patyczkami, niczym w zasadzie). Usuwamy pojedyncze jałowce, po co one są? wywalamy.

Następnie całą rabatę wypełniamy na gęsto

Buka odsuwamy bliżej środka, ale nie na środku, wyważamy jego położenie.

Tylko "kaszana" może być bo jakby nieszczęć było mało to jeszcze mamy kran, do którego nie będzie teraz dostępu. Chyba że od wgłębnika.

Na schodach (podeściku) ustawiamy zabójczo piękną donicę, w kolorystyce rabaty. I pozamiatane.
Na balkonie nie wieszamy surfinii, ani pelargonii, nic nie wieszamy.

Cisy sadzimy jednej przy drugim.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 09:14, 28 paź 2015

Do góry
Popieram. Zlikwiduj ten żwir i zrób rabatę do chodnika.
Pszczelarnia 09:06, 28 paź 2015

Do góry
A mnie 'Graham Thomas' zawiódł, wymarzł pewnej zimy...i ten żółty wydaje mi się zbyt mocny, zniechęciłam się do tej róży.
Pszczelarnia 09:02, 28 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusia, na razie jestem zapatrzona. Włożyłam sobie ten obraz do książki.
Podział przestrzeni świetny i jak ładnie wkomponowałaś leszczyny i istniejące drzewa owocowe. A po lewej ten wężyk bukszpanowy z kulą wydzielający teren odważny! Ciekawa jestem tych jednorocznych kwiatów pod drzewkami, na obrzeżach. Mnie się wydaje, że taka przestrzeń to wyzwanie dla projektanta a potem właściciela, czy utrzyma tę poprzeczkę.

Myślę, że tak bo właścicielki należą do moich fanek i jedna z nich jest bardzo uzdolniona artystycznie. Mamy plany umieszczać wśród falujących roślin (pamiętasz ryby z CHFS 2014? w ostnicy?) jej dzieła zarówno rzeźbiarskie (glina) jak i wiankowe..także wszelkie inne. To osoby o wrażliwej duszy artystycznej i ogrodniczej. Teren ogromny, a projekt nieco przekłamuje rzeczywistość, bo wymiary były zgoła inne a układ ogrodu jest teraz jeszcze lepszy.

Kwiaty jednoroczne na bukiety koło szklarni będą rzeczywiście. Poza tym warzywnik stwarza wiele możliwości, Teraz objadamy się rzodkiewką i rukolą

Jest też tak urocza kamienna stajnia...spodobałaby ci się

I rabata angielska pod murem, zupełnie inna niż w projekcie, róże na murze też są i ulubiona 'Strawberry Hill' kilka sztuk.
Kondziowy ogrod cz II 08:55, 28 paź 2015

Do góry
Kondzio napisał(a)
Danusiu oj bywam ale nie mam czasu sie wpisywać hi hi hi Oglądam jak stroisz pieknie taras z wizyta u Serbka. Jak wstawiłaś zdjecia z ogrodu miedzy innymi pięknych foteli ażórowych, co robisz aktualnie w ogrodzie i co masz do zrobienia te lubię najbardziej bo podnoszę sie na duchu ze jak ty nie wyrabiasz to ja tez moge hi hi hi Wiec zawsze jestem na bieżąco hi hi hi

Aha, no to jesteśmy w podobnej sytuacji
Powiem tak: mnie Twój ogród uszczęśliwia i to nie jest pusty frazes tylko prawda. Jest mi potrzebny do patrzenia i zdjęcia też mi potrzebne.

Kondziowy ogrod cz II 07:59, 28 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie też mało kto pisze, a odsłon mam bardzo dużo. I jakoś nie zamierzam zamykać wątku. To mój ogrodowy pamiętnik, choćby był tylko dla mnie i dla przyszłych pokoleń - niech sobie będzie Zamykanie nic nie da, każdy zajrzy a nic nie będzie mógł napisać.

Zobacz ile masz obecnie odsłon i zobacz na kilka dni po wrzuceniu fotek, czy za miesiąc. U mnie też mało kto wpisuje, bo ja u nikogo prawie nie piszę, ale zaglądam, czytam, podziwiam...Ty np. już dawno u mnie nie byłeś, choć kiedyś bywałeś i wiesz co było... i jakoś nie mam o to pretensji, a ja bywam, jak wrzucasz zdjęcia i podziwiam twój rozwój ogrodniczy. Pozdrawiam i o nic nie proszę

Obecny licznik odsłon 277178.
Danusiu oj bywam ale nie mam czasu sie wpisywać hi hi hi Oglądam jak stroisz pieknie taras z wizyta u Serbka. Jak wstawiłaś zdjecia z ogrodu miedzy innymi pięknych foteli ażórowych, co robisz aktualnie w ogrodzie i co masz do zrobienia te lubię najbardziej bo podnoszę sie na duchu ze jak ty nie wyrabiasz to ja tez moge hi hi hi Wiec zawsze jestem na bieżąco hi hi hi
Jeże w naszych ogrodach 07:55, 28 paź 2015

Do góry
Ostatnio widziałam kilka przejechanych jeży niestety Tak myślę, że chyba specjalnie tego kierowcy nie robią, albo jeże wchodzą nagle i nie ma możliwości ominięcia, albo ich nie widać po prostu Tak mi szkoda..
Ogród Bogusława 07:52, 28 paź 2015

Do góry
Ogród i jego opiekun - ogrodnik poczynili wielkie postępy w ogólnym efekcie, jaki ogród wywołuje. Jest pięknie, chociaż mało dodatków
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:48, 28 paź 2015

Do góry
Poczytaj tutaj, może coś dopasujesz z tych pnączy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/245-pnacza-dodatkowy-wymiar-ogrodu
Kondziowy ogrod cz II 07:42, 28 paź 2015

Do góry
U mnie też mało kto pisze, a odsłon mam bardzo dużo. I jakoś nie zamierzam zamykać wątku. To mój ogrodowy pamiętnik, choćby był tylko dla mnie i dla przyszłych pokoleń - niech sobie będzie Zamykanie nic nie da, każdy zajrzy a nic nie będzie mógł napisać.

Zobacz ile masz obecnie odsłon i zobacz na kilka dni po wrzuceniu fotek, czy za miesiąc. U mnie też mało kto wpisuje, bo ja u nikogo prawie nie piszę, ale zaglądam, czytam, podziwiam...Ty np. już dawno u mnie nie byłeś, choć kiedyś bywałeś i wiesz co było... i jakoś nie mam o to pretensji, a ja bywam, jak wrzucasz zdjęcia i podziwiam twój rozwój ogrodniczy. Pozdrawiam i o nic nie proszę

Obecny licznik odsłon 277178.
Ogród z pergolą 22:13, 27 paź 2015

Do góry
anna_trzeciak napisał(a)
Na wiosnę planuje altanę, coś w tym stylu:

zdjęcia zmoderowane
]
Na pewno będzie czarna. a prowadzic do niej ma pergola jak w ogrodzie z wodospadem będącym realizacją Gardenarium

Tylko ze moja pergola będzie pewnie wersja mini p. Danusi

Witaj , moim zdaniem, jeśli pergola/ścieżka do altany ma być identyczna, jak na zdjęciu, chodzi mi o kształt, a nie kolor i nawet o ten zakręt, to te formy gryzą się, nie pasują zupełnie do siebie.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:50, 27 paź 2015

Do góry
A może powinnaś już być w "naszych ogrodach" ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:47, 27 paź 2015

Do góry
Na żółto zaznaczyłam Platycladus orientalis 'Aurea Nana'
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies