Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z bałaganem w tle prosi o pomoc 12:09, 15 lip 2018

Do góry
Dzisiaj od rana dzieci zostały sprzedane do dziadków, a ja zamiast korzystać z okazji i odgruzować trochę dom siedziałam na tarasie i dumałam nad rabatką.
Wymyślałam różne wersje, które mąż kwitował "nic to nie zmieni".
Przyznałam mu rację. Z tych roślin, które są na rabatce cuda nie wyczaruję.
Więc wymyśliłam coś takiego:

Roślinki, które rosną w rabatce oddaję, przesadzam jednym słowem pozbywam się ich.

Sadzę 3 wiśnie umerculifera. W ich nogach sadzę rozplenicę (nie pamiętam jaka to odmiana, ale podzieliłabym na trzy tą która rośnie na środku rabatki - jest wielka piękna i ma cudne czarne kłosy). Tak aby wyglądało, że wiśnie wyrastają z rozplenicy. Czyli byłyby trzy rozplenice.
Pomiędzy wiśnie dosadzam 4 hortensje. I tu mam zagwozdkę: bo z frontu mam limelighty a z tyłu działku phantony (limlighty bardziej mi się podobają, są delikatniejsze, ale w tle rabatki będą phantony więc nie wiem czy nie będzie chaosu). Przed hortensjami miskanty morninght light (mam je w ogrodzie, więc wykorzystam moje, które i tak przydałoby się odmłodzić). Przed tym wszystkim plama żurawek marmolade (są na tej rabatce, więc wykorzystałabym je).

Co sądzicie? Może jeszcze coś zimozielonego?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:49, 15 lip 2018

Do góry
Dzień dobry,

Bardzo proszę o poradę co zaatakowało moję winogrona oraz jak zwalczyć szkodnika,

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 11:47, 15 lip 2018

Do góry
Dzień dobry,

bardzo proszę o informację co zaatakowało moje drzewo i jak zwalczyć szkodnika,

Bardzo dziękuję za wszelkie porady.

Moja działka na Dębowym Lesie 11:42, 15 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To piękne liliowce .
Za jakieś 3 lata karpa powinna być większa i wówczas nada się do podzielenia.
I nie ma sprawy, wówczas mogę się podzielić z tobą
Jeszcze mam takie i inne.Kilkadziesiąt w summie.

Kilkadziesiąt???
A ja myślałem że mam kolekcję ha, ha, ha.

OK, poczekam trzy lata
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:30, 15 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
O jak miło Ja praktycznie cały czas w domu i w ogródku. Jesteś zawsze mile widziana w tym moim świecie.

Babciowanie

Ja też teraz tak mam:
Dziadziusiowanie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:29, 15 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
W czwartek wieczorkiem dało mi się ogarnąć rabatę przed domem - przycięłam bukszpany i bluszcz.

Tego miejsca chyba nie pokazywałaś, a takie piękne.
Jeżówki i floksy zachwycające, moje floksy od lat łapią szarą pleśń. Bardzo je lubię, ale nie wiem, czy się z nimi nie pożegnam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:28, 15 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
W tym miejscu spędzam sporo czasu, więc staram się, żeby to była moja wizytówka. Tu latem biesiadujemy i odpoczywamy, więc cieszę się, że zwróciłaś uwaę na moje altankowo.

Przyjemnie w upalne lato posiedzieć w takiej altanie z dzbankiem schłodzonego kompotu ze świeżych owoców albo wieczorem przy kawie, lampce koniaku i szarlotce
Ogród Muszelki 11:22, 15 lip 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Gogo, miło, że zajrzałaś do mnie

Piękne detale. Jak w bajkowym ogrodzie.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:18, 15 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A to opróżniona rabata z probnie wsadzonymi buksami w donicach. Przy okazji rabacie dostało się trochę wiecej miejsca - mniej wiecej tyle co od lezacego szmurka, ktorym zaznaczyłam rzeczkę szafirków

Widok z mieszkania

z boku, czyli taki jak z tarasu

i od strony ogródka

uklad buksow do zmiany - nie zdazylam polatac z doniczkami bo deszcz mnie przegonił. jest jeszcze opcja dokupienia tuj danica

Kasiu - ja bym dała te większe kulki bardziej do środka, a te mniejsze bardziej na zewnątrz. na ostatnim zdj widać jak ta mała ginie za tą dużą.

dodatkowo postarałabym się aby to był taki zorganizowany bałagan, czyli te kulki niby luzem, ale jednak po jakiś liniach poprowadzone. Kiedyś zakładałam kulkowisko i też parę ustawien miałam, aż w koncu przypadkiem wpadłam na takie ustawienia niby rozrzut a po liniach jednak. tak najlepiej mi to pasuje i do dziś podoba, jedynie co to część kulek padła :/ wiec obecnie tak dobrze nie wygląda, dosadziłam cisy ale póki co muszą urosnąć.
tutaj masz parę zdj w trakcie pracy i prawie na koniec. mam nadzieje ze zobaczysz o co michdzi z tymi liniami.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3898-maly-ogrodek-za-i-przed-zabudowa-szeregowa-nicol21?page=28

i absolutnie nie twierdzę że jestem jedyna która ma rację.
Kwiaty we włosach 11:17, 15 lip 2018

Do góry
budleje, jedne z moich ulubionych

nowe jeżowki

Kwiaty we włosach 11:10, 15 lip 2018

Do góry
Sylwia byliśmy na koncercie w Chorzowie, jeszcze we wtorek mieliśmy po drodze zajrzeć do Krakowa, ale późno skończył się koncert, jak wracaliśmy było oberwanie chmury i spieszyliśmy się do domu.

Siostra my akurat w tą ulewę wracaliśmy z Konina u nas chyba tego nie było, rośliny w dobrej kondycji i nie było tyle wody, tzn. nas to ominęło.
Posadziłam tą dużą trawę od Ciebie, potem zrobię fotkę, żurawki jeszcze w donicach.
Napatrzyłam się u Ciebie i wczoraj kupiłam clematis Błękitny Anioł, ma pąki.Krakowiak ma kilka pąków.Byliśmy w Kraśnicy.

zawilce już kwitną

odętka uwielbiana przez owady

Moja bajka 11:05, 15 lip 2018

Do góry
Taka cudna fioletowa roślina w tych trawach. Czy to krwawnica, czy chwast?
Połączenie dwóch pasji: ogrodnika i biegacza

Biegłam z tym w ręce. Miny ludzi, których mijałam bezcenne.

Już posadzone.
Salvia - szałwia 11:01, 15 lip 2018

Do góry
Elka50 napisał(a)

Witam,
Kupiłam dzisiaj taką piękność bez nazwy. Powiedziałabym, że to szałwia gdyby nie te liście. Może ktoś pomoże mi rozpoznać co to za bylina ? Byłabym bardzo wdzięczna.
Elka

Salvia farinacea - szałwia omączona - jednoroczna
Ptasi gaj 10:57, 15 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Trawy od tyłu

Ślicznie na tej ścieżce. Zieleń u Ciebie jakby w cale nie było suszy.
Ogród kwiatowy 10:44, 15 lip 2018

Do góry
Leilani w porównaniu z Glowing Dream
Ogrod stewardessy 10:38, 15 lip 2018

Do góry
Różyczki przesadzone w maju trochę ucierpiały na skutek suszy i upałów. Ale już się pozbieraly a niektóre nawet zakwitly.

Zastanawiam się czy między nimi nie posadzić jeszcze lawendy albo szałwi.

Zakwitly już hibiskusy. Ten różowy:

...i fioletowy na pniu:

Niestety kulminacyjny moment ich kwitnienia przypadnie na okres mojego urlopu.

Mini Kubusiowo 10:35, 15 lip 2018

Do góry
Mini Kubusiowo 10:32, 15 lip 2018

Do góry
trochę żelastwa przytargałam.... zdjęcia straszne bo leje niemiłosiernie...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:26, 15 lip 2018

Do góry
Witam
Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu inspiracji, większością ogrodów jestem zachwycona, jednak mam problem z zaaranżowaniem swojej rabaty, stąd moja prośba o pomoc w doborze roślin i ich usytuowaniu na poniższej rabacie. Dodam, że jestem początkującą ogrodniczką Do tej pory zakupiłam 2 Rh białe madame masson, 2 Rh czerwone wilgens ruby (ich docelowa wysokość z dołączonej etykiety to 1m), 2 pierisy japońskie katsura, 1 azalia japońska kermesina alba (prezent, wsadzona na szybko) i 10 szt. wrzosów, poza tym mam zamówione 4 szt. sosny varella i tu już mi zabrakło pomysłu co jeszcze posadzić, myślałam o większej ilości wrzosów, rozplenicach japońskich, kolumnowych jałowcach i może jakiś innych karłowych iglakach ale nie jestem pewna czy to by się razem zgrało. Na rabacie, w lewym górnym rogu, znajduje się "dekiel" od studni na deszczówkę i również nie mam za bardzo pomysłu czym by go można zasłonić. No i co pod płot, dodam że sąsiad za tą matą z trzciny ma posadzone tuje i gdy osiągną odpowiednią wysokość zamierza ją ściągnąć więc wydaje mi bezsensu żebym ja również sadziła po swojej stronie rząd iglaków ale co innego w takim razie? Myślałam o laurowiśni ale z tego co czytałam na forum to dość ryzykowne. Z istotnych informacji dodam jeszcze, że rabata znajduje się za domem - starona północna, słońce jest większość dnia tylko wzdłuż przedniego obrzeża, poza tym półcień. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki i na tym etapie jestem jeszcze wstanie zmienić koncepcję
Sichtungsgarten Weihenstephan 10:03, 15 lip 2018

Do góry

pomidory w skrzynkach na kwiaty

tu pnie sie groszek

czarnulki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies