Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mini Kubusiowo 10:35, 15 lip 2018

Do góry
Mini Kubusiowo 10:32, 15 lip 2018

Do góry
trochę żelastwa przytargałam.... zdjęcia straszne bo leje niemiłosiernie...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:26, 15 lip 2018

Do góry
Witam
Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu inspiracji, większością ogrodów jestem zachwycona, jednak mam problem z zaaranżowaniem swojej rabaty, stąd moja prośba o pomoc w doborze roślin i ich usytuowaniu na poniższej rabacie. Dodam, że jestem początkującą ogrodniczką Do tej pory zakupiłam 2 Rh białe madame masson, 2 Rh czerwone wilgens ruby (ich docelowa wysokość z dołączonej etykiety to 1m), 2 pierisy japońskie katsura, 1 azalia japońska kermesina alba (prezent, wsadzona na szybko) i 10 szt. wrzosów, poza tym mam zamówione 4 szt. sosny varella i tu już mi zabrakło pomysłu co jeszcze posadzić, myślałam o większej ilości wrzosów, rozplenicach japońskich, kolumnowych jałowcach i może jakiś innych karłowych iglakach ale nie jestem pewna czy to by się razem zgrało. Na rabacie, w lewym górnym rogu, znajduje się "dekiel" od studni na deszczówkę i również nie mam za bardzo pomysłu czym by go można zasłonić. No i co pod płot, dodam że sąsiad za tą matą z trzciny ma posadzone tuje i gdy osiągną odpowiednią wysokość zamierza ją ściągnąć więc wydaje mi bezsensu żebym ja również sadziła po swojej stronie rząd iglaków ale co innego w takim razie? Myślałam o laurowiśni ale z tego co czytałam na forum to dość ryzykowne. Z istotnych informacji dodam jeszcze, że rabata znajduje się za domem - starona północna, słońce jest większość dnia tylko wzdłuż przedniego obrzeża, poza tym półcień. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki i na tym etapie jestem jeszcze wstanie zmienić koncepcję
Sichtungsgarten Weihenstephan 10:03, 15 lip 2018

Do góry

pomidory w skrzynkach na kwiaty

tu pnie sie groszek

czarnulki
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:56, 15 lip 2018

Do góry
oprocz talerzy byly jeszcze nalesniki

Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:30, 15 lip 2018

Do góry
Dla Ani /Anabuko/ tak wyglądają kępy moich traw Ml do wykopania [

Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:27, 15 lip 2018

Do góry
Tak wygląda wjazd do nas ha ha ale za to nowe rury i zabiorą mi 2 słupy elektryczne
Ogród z łezką II 09:19, 15 lip 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
I jedyne zdjęcie z wczoraj

Fajnie was babeczki widzieć.
Zarys ogrodu 08:48, 15 lip 2018

Do góry
Zrozumiałam zamysł z tymi panelami i bluszczem, pomyslałam o cisach kolumnowych bo w spisie roślin pożądanych były same byliny, poza bukszoanow nic zimozielonego. Kolumnowe cisy są niczym rzeźby w nowoczesnym ogrodzie, a w ogrodach angielskich łączone z bylinami. Można tez dać wiście umbry zamiast tych cisów na tle paneli.
Cisy wcale nie są niziutkie

Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:22, 15 lip 2018

Do góry
Coś mi się dzieje z Głogiem pośrednim Paul Scarlet.

zaatakowane liście.
Czym go zabezpieczyć lub zatrzymać niszczenie?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:14, 15 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Chciałam w piątek po pracy troszkę poprzycinać rośliny, ale zaczęło padać. Tęcza nawet się pojawiła.

Też widzialam tę teczę Piękna bo podwójna! A ten kadr z domkiem w deszczu - obłędny. Nawet srebrny świerk na którego już mam jakieś psychiczne uczulenie, wcale mi tu nie przeszkadza
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:11, 15 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Sadzona na wiosnę trawa hakonechloa 'Nilolas' ładnie nabrała masy.

Ten kącik szczególnie u ciebie uwielbiam Po waszych fotkach z Wojsławic też kupiłam zieloną hakone
Mam nadzieję, że nadal nie masz ćmy... U mnie szarogęsi się bardzo ale walczę!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:09, 15 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

Urzekły mnie Anitko twoje kadry z Norwegii... Ogladam już któryś raz, te powyżej szczególnie zapadły mi w pamięć. Ale tam dziko i pięknie!

A tym zdjęciem rozczuliłaś mnie szczególnie Faktycznie dwa w jednym Muszę swoje stare taczki przemalować na tak energetyczny kolor A wejść do takiego sklepu to kolejne marzenie, raj dla drutomaniaczek

Anitka napisał(a)
A to dla Iwonki z Wzgórza chaosu - połączenie jej dwóch pasji

Ogród z łezką II 07:46, 15 lip 2018

Do góry
I jedyne zdjęcie z wczoraj

Szmaragdowy Zakątek 05:54, 15 lip 2018

Do góry
Było coś dla ducha, teraz coś dla ciała.
Jeśli ktoś preferuje bardziej aktywne spędzanie wolnego czasu polecam: kompleks boisk sportowych, kąpielisko, kryty basen – niestety w lipcu przerwa konserwacyjna, szlaki turystyczne (piesze i rowerowe) oraz spływy kajakowe rzeką Grabią.

W tak zwanym między czasie możemy dać odpocząć zmęczonemu ciału i „wsunąć” przepyszna pizzę (smaczniejszej nigdy nie jadłam…nawet we Włoszech) lub skosztować niesamowitych pierogów ręcznie lepionych według domowej receptury (dla zainteresowanych dysponuję adresem). Na deser polecam rewelacyjne pączki z pobliskiej maleńkiej cukierenki (na które przyjeżdżają łasuchy nawet z oddalonej o 35 km Łodzi) lub inne obrzydliwie kaloryczne pyszności, tudzież dla ochłody równie pyszne lody z lodziarni na rynku.

Jeśli ktoś nie lubi zwiedzać zabytków ani rozkoszować się urokami przyrody lub jest na rygorystycznej diecie „cud” może oglądnąć sobie nasze lotnisko będące w strukturach NATO i posiadające w swoim wyposażeniu samoloty F-16. Amerykańskie myśliwce są super i choć zajeb…. znaczy się… niesamowicie hałasują latając po moim niebie, to warto je zobaczyć.
Z ostatniej chwili: z powodu trwającej modernizacji lotniska i związanymi z tym ograniczeniami (brak samolotów, brak możliwości zwiedzania Domku Pilota i sprzętu) zwracam się z prośbą o przemyślenie zasadności organizacji wycieczek do w/w atrakcji turystycznej w najbliższym czasie.
W związku z powyższym zdjęć z lotniska brak!

Wieczorkiem natomiast możemy zrelaksować się na rynku. Przy dźwiękach muzyki, z zimnym piwkiem (polecam regionalne, produkowane w pobliskim browarze…zwłaszcza to słodzone miodem) w otoczeniu ślicznej, kolorowej fontanny i zajefajnie podświetlonego chodnika.

KONIEC
Szmaragdowy Zakątek 05:51, 15 lip 2018

Do góry
Jeśli ktoś zamiast szwendać się nagrzanymi uliczkami miasta i woli przyrodę to polecam park miejski im. Rodu Łaskich którym znajdują się imponujące okazy starodrzewu, w tym 10 drzew będących pomnikami przyrody. Najokazalszym jest wiąz szypułkowy o obwodzie prawie 6 m i wysokości ok.30 m, którego wiek szacuje się na 250–300 lat. (Zdjęcie wiązu wyszło zamazane, więc wklejam inną fotkę z parku)

Ciekawą atrakcją przyrodniczą jest także dolina rzeki Grabi. Jest to jedna z najczystszych rzek centralnej Polski. W jej wodach żyje blisko 30 gatunków ryb, m.in. szczupaki, węgorze, płoć, okoń, leszcz. Ponadto zapach okolicznych sosnowych lasów, śpiew ptaków oraz szum drzew pozwoli w pełni odsapnąć od zgiełku miasta.

Jak już nacieszymy się ciszą, spokojem i kontaktem z naturą można (a nawet trzeba !!!) „zaliczyć” liczne w okolicy szkółki ogrodnicze. Jedna z nich (znana pod potoczną nazwą „Pani Trawkowa”) bardzo ceniona jest przez ogrodowiskowych maniaków.
Ja zauroczona lawendową łączką u Gochy („Kolorowy ogród do kapitalnego remontu”) bardzo zastanawiam się nad uszczupleniem nieco zawartości portfela i nabyciem drogą kupna uroczej lawendy.
Szmaragdowy Zakątek 05:49, 15 lip 2018

Do góry
Będzie więc kolejna sesja zdjęciowa...a może jednak wycieczka...

Od sąsiadów i kuzyna dowiedziałam się, że moja niewielka miejscowość ma ponad 660 lat, ale ja nie znajduję tu śladów aż tak zamierzchłej przeszłości. Owszem, znajduje się tu kilka zabytków, choćby przepięknie odnowiona całkiem niedawno Kolegiata pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny i św. Michała Archanioła.

Kościół wzniesiony w XVI w w stylu późnogotyckim. Fundatorem był Jan Łaski Prymas Polski. Po pożarze w 1749 r. zyskał barokową elewację oraz bogato zdobione rokokowe wnętrze. W bocznej kaplicy znajduje się najcenniejszy w kościele zabytek sztuki - alabastrowa płaskorzeźba przedstawiająca Madonnę z Dzieciątkiem, którą wykonano we Florencji na początku XVI w. (od 1531 r. otoczona kultem, niegdyś była celem licznych pielgrzymek).

Drugim bardzo ciekawym miejscem, które warto zobaczyć jest Kościół pw. Świętego Ducha.

Prześliczny modrzewiowy kościółek z 1666 roku, który najpierw służył katolikom, w XIX wieku ewangelikom, a dziś jest kościołem garnizonowym. Osobliwością zabytku jest ołtarz, ambona i chrzcielnica ozdobiona muszelkami.

Dla wielbicieli architektury miejskiej ciekawy może okazać się eklektyczny magistrat z 1909r., szereg kamienic z XIX w. stojących na centralnym placu miasta, ale najciekawszy chyba jest klasycystyczny budynek – obecnie sztab dowodzenia jednego z banków.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 02:07, 15 lip 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Ach, uwielbiam sukienki. Chętnie kupiłabym nową.

Gosiu, chciałabym kiedyś fioletowego krwawnika i gaurę krwawnik się wysiewa?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 01:11, 15 lip 2018

Do góry
Betka napisał(a)
I trochę Nas ....

Super Was widzieć Wspaniałe spotkanie we wspaniałym ogrodzie.
Macham

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 01:08, 15 lip 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies