Jesień nadchodzi. Jaki skok temperatur. Jednego dnia 27 stopni, drugiego 10. Co za szok termiczny nie tylko dla nas ale tez dla roślin. Dzień coraz krótszy, coraz mniej czasu na prace w ogrodzie - chyba że w weekend. Mam nadzieję że ten nadchodzący będzie ciepły. W ten weekend co minął nic nie zrobiłam bo w sobotę ogarniałam w domu a w niedzielę byłam u syna na przysiędze. Tam na szczęście pogoda dopisała.
Dziś wstąpiłam na działkę, zmiany, zmiany, zmiany
Goniu, w tym roku znalazłam w ogrodzie tylko dwa grzybki, nie licząc tych grzbnych ciekawostek, no i muchomorków. W zeszłym roku było więcej.
Dorotko, nie wkładałam włosów, ale będę się chwytać wszystkich sposobów, żeby zniechęcić tych osobników w czarnych futerkach do zamieszkiwania na moim terenie. Słyszałam też o wsadzaniu psiej sierści do krecich nor, muszę spróbować.
Czytałam u Grzesia, że podobają Ci się wielopienne brzozy, ja też je uwielbiam. Mam dwie dwupienne, jedna para na końcu brzozowej alejki, a drugo na końcu ogrodu, przy łące. Specjalnie dla Ciebie fotki.
Oj, to smutne.. ale takie to jest życie.
Furtka do mojego ogrodu jest dla ciebie zawsze otwarta
Tak właśnie chcę zrobić z tą jeżówką.Nakryję ją na zimę liśćmi jeszcze.Tak tak po mrozach.To będzie taki test,czy warto jeszcze na jesieni je kupować
Bo my Anie dwie z Chełma( a poznałyśmy się dzięki Ogrodowisku ) i mamy z sobą kontakt,Także gdybyś kiedyś przyjechała tutaj, to czekają na ciebie dwa ogrody
Zycie wiem, wiem razie się swoim scenariuszem.
Życzę siły na nie i te wszystkie rzeczy.I dziękuję za wirtualne odwiedziny.:0
A my , ja mogę być w twoim pięknym ogrodzie
Dorotko,miło,że Ci się podobają moje dekoracje
To okienko to kupiona gotowa ramka,kupiłam taka z surowego drewna i pomalowałam.Ostatnio robiła za okienko na grillu
Moją inspiracją było okienko zrobione z gałązek,ale szybciej było wykorzystać gotoweWłaśnie też mam problem z tymi wolnymi chwilamiJakoś tak obroty mi spadły...czy coś w tym rodzaju
Karolinko witaj !
I ja mam swoje dynie i lubię dekoracje z nimi i dania z nimi
Hmmm swoje oszczędzasz,, ale w końcu chyba skonsumujesz ??
Będą pyszniejsze zobaczysz.Ale na razie niech ciebie pocieszą
Ja coraz jakaś wezmę do jedzenia albo komuś.Ale ich trochę było i troszkę zostało
Twoje wyglądają też pięknie Dekoracja suuper!!
Aniu,dziękuję za pochwałyLubię wszelkie dekoracje ,tylko na zrobienie ich zawsze brakuje czasu
Dobrze wiedzieć o takiej szkółce...
Jeżówek nigdy za dużoJa pewnie w przyszłym roku jeszcze jakieś kupię.
A moje dyńki te jadalne za wielkie nie urosły...ale wystarczyTakich dużych pomarańczowych nie mam.
Dziękuję Halinko,To był żytni chlebek z dodatkami na zakwasie
dziękuję również za te słowa pochwały.
Gdyby nie było ślicznego ogrodu i pięknych roślin to i na fotografiach tego nie wyczarowałabym
I ja dziękuję,że mogę mieć taką przyjaciółkę ogrodową.
I za wszystko
Kolo lampy rośnie trawka od ciebie Dziękuję Halinko
Zobacz moja hortensja Kyushu - jest jasna, nie czerwieniej, nie różowiej .
Twoja jest jakaś inna odmiana.
Chętnie poznam wasze zdanie
1. Rabata przy domu i dalej chodnik
2. Tylko chodnik bez rabaty
A to jeszcze czeka do posadzenia plus trochę łyse tuje, mam nadzieję, że w nowym miejscu się zregenerują aa i cebulki
Ja nie mam jeszcze swojego wątku. Tzn. podjęłam pierwszą próbę i założyłam wątek ale potem poprosiłam o zamknięcie . Taki tchórz ze mnie .
Za to oglądam Wasze (w tym Twój) piękne ogrody i czasem coś zgapię .
U Ciebie jestem zauroczona zawilcami z trawą Red baron. Chętnie bym wkomponowała coś takiego u mnie na skarpie, którą będę robić na wiosnę. A zima jest dłuuuuuga więc mam dużo czasu do namysłu.
Borówka ma mieć mokro i kwaśno a najlepiej 3 krzaki posadzić po kole -tak lubią korzenie.
Szukam porzeczek kolumnowych chyba agrest tez jest ale nie wiem gdzie.
Widziałam takie - to może by Ci odpowiadało do małej przestrzeni -
Witam serdecznie
chciałabym dosadzić drzewo na rabatę pod oknem kuchennym.
Wydaje mi się, że w tym miejscu jest zbyt płasko.
Myślałam o grabie, buku lub klonie.
Widziałam w kilku ogrodach na ogrodowisku buki bądź graby przycięte w takie ażurowe ala bonsai, bardzo mi się to podoba, ale nie wiem czy tutaj by pasowało.
Czy może jednak forma kolumnowa?
Wiem jedno napewno nie przemawiają do mnie drzewa o czerwonych czy bordowych liściach, zdecydowanie wolę zielone. W Niedalekiej odległości rosną brzozy i sosny.
Doradźcie coś dobre duszyczki
Effka choiny szybko rosna mam ich kilkanascie to wiem. Lubia wilgotna glebe. Co ile masz je zamiar sadzic. Odsun od muru co najmnie ok 1 metra. Teraz sa małe, ale za 3 lata juz beda duze. Dobrze jest je przycinac aby byly geste.
Trawniczek masz piekny. Ile dalas za deba. Chce porownac bo moje kosztowaly 180 zl za szt.