Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:16, 26 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marta, niesamowite te dynie Co też ludzie nie wymyślą.

Nom Ale wiesz... kiedy oglądam Twoje realizacje, mam dokładnie taką samą myśl: "Niesamowita ta Danusia, że po raz kolejny zaskakuje ciekawym pomysłem"

Przy okazji: miewasz czasem takie chwile, kiedy siadasz nad nowym projektem, że musisz czekać na wenę? Masz przecież w głowie dziesiątki doskonałych połączeń roślin, rabat, które sprawdziły się w poprzednich realizacjach, ale domyślam się, że zawsze starasz się nadać indywidualny charakter ogrodowi. Czy długo myślisz nad tym, co będzie tym charakterystycznym rysem?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:01, 26 paź 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
Danusiu mam pytania

W wyniku niedawnych przymrozków, zmarzły mi częściowo nowe przyrosty na bukszpanach. Teraz zupełnie białe listki. Czy mogę je obciąć teraz? Pytam bo nie wiem czy to ciecie jakoś nie zaszkodzi im w związku z nadchodzącą zimą.

Pytanie drugie.
W tym roku pierwszy sezon u mnie - trzmielina na pniu. Pan w szkółce kazał zawinąć to miejsce szczepienia i koronę na zimę. Ale czy zrobić to teraz?, bliżej zimy? czy doraźnie jak zapowiedzą jakiś większy mróz rzędu -15

Ja bym przycięła, ważne jest żeby nie szpeciło na zimę.

Ja trzmielin nie owijałam nigdy i nigdzie i zawsze zimowały. Jak chcesz owinąć to dopiero jak temp. dobrze spadnie poniżej zera i będzie się utrzymywała również w dzień.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:58, 26 paź 2015

Do góry
Marta, niesamowite te dynie Co też ludzie nie wymyślą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:55, 26 paź 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danusiu, jakie drzewo polecasz na ulicę? Chciałam posadzić coś przed skrzynkami z prądem i gazem i zrobić skarpetę z trawy Ice Dance wokół pnia. Niestety każdy pies się tam pewnie zatrzyma, więc kamień też chciałam jakiś położyć tam w razie czego. Nie wiem jaka roślina wytrzyma obsikiwanie często gęsto.

Na dosikiwanie to nie ma rady, każde drzewo padnie, bo mocz pali jednakowo, ale jest sposób, posadadzenie berberysów przed, wtedy pieska zakłuje w ..wiadomo co.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:51, 26 paź 2015

Do góry
Hortensja napisał(a)
czy ten liściasty krzew po prawej stronie zdjęcia to azalia?

To różanecznik
Drzewa liściaste i iglaste do 4 m wysokości 18:19, 26 paź 2015

Do góry
Jejku, nie można tak zadawać pytań, drzewo to nie jest mebel na wymiar nie rośnie do określonej wysokości, zawsze może coś mieć mniej albo więcej.. Reklamacji nie uwzględnia się.

Wszystko zalezy od warunków, w słabej glebie to co może mieć 5 m będzie miało 4 m i odwrotnie, poza tym możesz drzewa czy krzewy ciąć do odpowiedniej wysokości.

Drzewo z biegiem lat nie zatrzyma się na pewnej wysokości. A znowu karłowe, żeby osiągnąć te 4 metry np. potrzebuje 30 lat, więc w zasadzie nigdy nie uzyskasz pożądanego efektu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:49, 26 paź 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Danko, jakie one wysokie? Bardziej 20cm? czy 40cm? Pozdrawiam, Magda

Bardziej 20.
Lecę w kulki... 08:47, 26 paź 2015

Do góry
Patrz Aniu, byłam u ciebie dzisiaj rano ale nie widziałam jeszcze, że byłaś wieczorem u mnie Zastanawiałam się, że już nie robię w ogrodach zawijasków, ale jak zobaczyłam u ciebie, pomyślałam, a może by do nich wrócić? Masz niesamowicie, o zdjęciach nie wspomnę... Zawodowstwo..i artyzm w jednym.

Mam plan, aby zgapić białe dynie... Widziałam u Joli

Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 08:05, 26 paź 2015

Do góry
Na pewno przeżyją, ta trawa bardzo łatwo się rozmnaża. Jeśli oddzielone pędy miały korzenie, przyjmą się, podlej.
W jakiej odległości sadzić? 08:01, 26 paź 2015

Do góry
Każda roślina świeżo posadzona powinnna być po posadzeniu podlana, chodzi o to aby ziemia "opatuliła" młode korzonki, a by z bryły wyprzeć zbędne powietrze, no i oczywiście zaopatrzyć wodę - wtedy roślina szybciej i pewniej się przyjmie.

Tuje to rośliny zimozielone, czyli transpirują wodę przez cały rok, również zimą. Jeśli nie będą miały wody - po prostu padną. Muszą się zakorzenić, aby móc pobierać wodę potem.

Podlać po posadzeniu i w taką aurę jak teraz. Ciągle jest na plusie i ma być słońce, a jak wiemy gdy świeci słońce roślina wyparowuje wodę ze swoich tkanek. Dlatego trzeba ją uzupełniać.

Ale z umiarem..nie nadmiernie. Zalanie, tak samo jak brak podlewania, może zaszkodzić.
Coś jeszcze, coś więcej... 07:49, 26 paź 2015

Do góry
Witaj Sebku w nowym wątku i oczywiście biegnę szybko podziękować za słowa pod moim adresem Liczę, że rozprzestrzenisz się w stronę warzywnika, masz jeszcze potencjał To coś więcej...będzie kolejnym kawałkiem Twojego pięknego ogrodu.
Będę oczywiście wspierać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:54, 25 paź 2015

Do góry
Danko, jakie one wysokie? Bardziej 20cm? czy 40cm? Pozdrawiam, Magda

Gardenarium napisał(a)

Paczka po 10 szt

Z lewej pojedynczy bukszpan z dużym korzeniem (w torfie)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:45, 25 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne zdjęcia pozostałe z kursu równie ciekawe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:42, 25 paź 2015

Do góry
O..to jest odpowiednie podejście
Witam wszystkich jeszcze raz. 10:09, 25 paź 2015

Do góry
Witam Gosiu i dziękuję jak umiem najmocniej za pokrzepiające i miłe słowa pod moim adresem Na pewno poradzisz sobie, już masz pięknie, a będzie jeszcze piękniej.
Wokół Anatola 21:05, 24 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajna nazwa domu, pokazuj co dalej

Lukasz2013 napisał(a)
Też czekam i witam

agnieszka_malysa napisał(a)
Witam też czekam

lojalna_ napisał(a)
Witam sie intrygujaco sie robi

waldek727 napisał(a)
Ogrody pod lasem zawsze mają swój osobliwy i niepowtarzalny charakter.
Warto poczekać na fotki.
Witam Aniu i przesyłam pozdrowienia.

Nallar napisał(a)
Napięcie rośnie.....a zdęć brak.

Witam Was wszystkich bardzo ciepło i proszę o wszelkie porady

Danusiu, z Twojej wizyty cieszę się niezmiernie. Jak każdy, kto się tu znalazł, i ja jestem fanką Twoich ogrodów i wielu innych, które powstały, dzięki Twojej inspiracji.
Ogród z pergolą 20:24, 24 paź 2015

Do góry
Na wiosnę planuje altanę, coś w tym stylu:

Napewno będzie czarna. a prowadzic do niej ma pergola jak w ogrodzie z wodospadem będącym realizacją Gardenarium

Tylko ze moja pergola będzie pewnie wersja mini p. Danusi
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:22, 24 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żebyś wiedział, że ja też wzięłam się za cebulowe.

U Ciebie i tak będą wyglądać lepiej
W tym roku nie kupiłem ani jednego tulipana - jedynie krokusy i czosnki
Ogród z pergolą 19:50, 24 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoro nowoczesny ogród i proste linie pewnie, to niepotrzebnie zrobiłąś kostkę nienowocześnie. fale pasują do innego stylu. Chyba że falujący, a dobór i nasadzenia w sposób nowoczesny, minimalistyczny.

Pani Danusiu chodzi Pani o sposób ułożenia kostki?w wachlarze że to nie nowocześnie? z tym muszę się pogodzić ale ogród chciałabym w stylu nowoczesnym. I dlatego potrzebuję pomocy
Wokół Anatola 19:50, 24 paź 2015

Do góry
Fajna nazwa domu, pokazuj co dalej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies