Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Borbetka 18:48, 26 paź 2015

Danusiu, jakie drzewo polecasz na ulicę? Chciałam posadzić coś przed skrzynkami z prądem i gazem i zrobić skarpetę z trawy Ice Dance wokół pnia. Niestety każdy pies się tam pewnie zatrzyma, więc kamień też chciałam jakiś położyć tam w razie czego. Nie wiem jaka roślina wytrzyma obsikiwanie często gęsto.
Gardenarium 18:51, 26 paź 2015

Hortensja napisał(a)
czy ten liściasty krzew po prawej stronie zdjęcia to azalia?

To różanecznik

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:55, 26 paź 2015

Borbetka napisał(a)
Danusiu, jakie drzewo polecasz na ulicę? Chciałam posadzić coś przed skrzynkami z prądem i gazem i zrobić skarpetę z trawy Ice Dance wokół pnia. Niestety każdy pies się tam pewnie zatrzyma, więc kamień też chciałam jakiś położyć tam w razie czego. Nie wiem jaka roślina wytrzyma obsikiwanie często gęsto.

Na dosikiwanie to nie ma rady, każde drzewo padnie, bo mocz pali jednakowo, ale jest sposób, posadadzenie berberysów przed, wtedy pieska zakłuje w ..wiadomo co.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:58, 26 paź 2015

Marta, niesamowite te dynie Co też ludzie nie wymyślą.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:01, 26 paź 2015

gruba_dynia napisał(a)
Danusiu mam pytania

W wyniku niedawnych przymrozków, zmarzły mi częściowo nowe przyrosty na bukszpanach. Teraz zupełnie białe listki. Czy mogę je obciąć teraz? Pytam bo nie wiem czy to ciecie jakoś nie zaszkodzi im w związku z nadchodzącą zimą.

Pytanie drugie.
W tym roku pierwszy sezon u mnie - trzmielina na pniu. Pan w szkółce kazał zawinąć to miejsce szczepienia i koronę na zimę. Ale czy zrobić to teraz?, bliżej zimy? czy doraźnie jak zapowiedzą jakiś większy mróz rzędu -15

Ja bym przycięła, ważne jest żeby nie szpeciło na zimę.

Ja trzmielin nie owijałam nigdy i nigdzie i zawsze zimowały. Jak chcesz owinąć to dopiero jak temp. dobrze spadnie poniżej zera i będzie się utrzymywała również w dzień.

Instagram Ogrodowiska
Madzenka 19:30, 26 paź 2015

Danusiu czy posadziłaś cebule? Ja juz prawie na finiszu

I uprasza się o inspiracje donicowe bo u mnie jakoś komunijne zamiast listopadowo... Czekam na impuls z Twojego ogrodu
sylwia_slomc... 19:39, 26 paź 2015

Kącik z ławeczką pod ścianą mnie urzekł na amen

Danusiu mam pytanie widuję jak jadę po Krakowie jak po budynkach wspina sie pnącze i nie jest to ani winobluszcz, ani hortensja , ani hedera.......listeczki takie drobniutkie i bardzo delikatnie na budynkach wygląda tak lekko bym powiedziała nie przytłacza ....cudnie się teraz wybarwia na żółto pomarańczowo i różowo -brzoskwiniowo, ale nie jeden listek w tych kolorach tylko tak jakby od najstarszych liści do najmłodszych przyrostów , jak cieniowanie. Nie zauważyłam żadnych konstrukcji nawet z cienkiego drutu a pięknie się po ścianach budynków wspina. masz pomysł co to może być???
Zielona 20:16, 26 paź 2015

Gardenarium napisał(a)
Marta, niesamowite te dynie Co też ludzie nie wymyślą.

Nom Ale wiesz... kiedy oglądam Twoje realizacje, mam dokładnie taką samą myśl: "Niesamowita ta Danusia, że po raz kolejny zaskakuje ciekawym pomysłem"

Przy okazji: miewasz czasem takie chwile, kiedy siadasz nad nowym projektem, że musisz czekać na wenę? Masz przecież w głowie dziesiątki doskonałych połączeń roślin, rabat, które sprawdziły się w poprzednich realizacjach, ale domyślam się, że zawsze starasz się nadać indywidualny charakter ogrodowi. Czy długo myślisz nad tym, co będzie tym charakterystycznym rysem?
Zielona 20:18, 26 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

.listeczki takie drobniutkie i bardzo delikatnie na budynkach wygląda tak lekko bym powiedziała nie przytłacza ....cudnie się teraz wybarwia na żółto pomarańczowo i różowo -brzoskwiniowo, ale nie jeden listek w tych kolorach tylko tak jakby od najstarszych liści do najmłodszych przyrostów , jak cieniowanie.

rdest?

Hortensja 21:01, 26 paź 2015

Gardenarium napisał(a)

To różanecznik

albo rododendron

doczytałam że to 'Cunningham`s White'. ciekawa jestem czy u mnie w górach przetrwałby zimę?