Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Izolda 22:40, 26 paź 2015

Alis, za jodłą i perukowcem będą łysieć tuje, o ile za jodłą nie będzie tego widać, to za liściastym perukowcem zimą już tak.
Średnie piętro sadź też po kilka sztuk nie tak pojedynczo, juka to raczej na soliter się nadaje, w kamyczkach, a nie na rabatę, bo traci cały urok.
Gardenarium 09:30, 27 paź 2015

MalgorzataGrazyna napisał(a)

W żurawkach (co najmniej 12 szt) białe krokusy (50 szt) i białe tulipany liliokształtne (30 szt)

Miskant 'Morning Light' - 3 szt

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:37, 27 paź 2015

Nie wiem jakiego buka posadziłąś, czy Pendula? on się nie nadaje tutaj,jest za rzadki i nic nie zasłoni.

Instagram Ogrodowiska
MalgorzataGr... 16:50, 27 paź 2015

Bardzo dziękuję za szybki odzew.Buk to"Purple Fontain mogę go przesadzić do dalszej części ogrodu.Nie wiem co jest zaznaczone na żółto,zielone to chyba cisy/Ta rabatka ma wymiar 3,8m wzdłuż domu na 2,7m.Brakuje mi czegoś żeby zasłonić okno i rurę od gazu.Pozdrawiam Gośka
Gardenarium 21:47, 27 paź 2015

Na żółto zaznaczyłam Platycladus orientalis 'Aurea Nana'

Instagram Ogrodowiska
MalgorzataGr... 08:51, 28 paź 2015

Moze posadzić przy domu gęsto cisy i prowadzić w formie żywopłotu tylko co przed nimi?Jak to widzicie?
Gardenarium 09:27, 28 paź 2015

Idąc tym tropem -

taki teren poszatkowany, tu frontowe wejście, tu schody, tu murek tu coś tam. Tu miotła i puszka po farbie..Tu balkon..

Usuwamy wszystko co zbędne. Staramy się przytłaczające elementy architektury ogrodowej zrównoważyć duzymi roślinami (duzymi a nie "ogryzkami, patyczkami, niczym w zasadzie). Usuwamy pojedyncze jałowce, po co one są? wywalamy.

Następnie całą rabatę wypełniamy na gęsto

Buka odsuwamy bliżej środka, ale nie na środku, wyważamy jego położenie.

Tylko "kaszana" może być bo jakby nieszczęć było mało to jeszcze mamy kran, do którego nie będzie teraz dostępu. Chyba że od wgłębnika.

Na schodach (podeściku) ustawiamy zabójczo piękną donicę, w kolorystyce rabaty. I pozamiatane.
Na balkonie nie wieszamy surfinii, ani pelargonii, nic nie wieszamy.

Cisy sadzimy jednej przy drugim.

Instagram Ogrodowiska
MalgorzataGr... 10:33, 28 paź 2015

Pani Danusiu bardzo dziękuję ale czy te cisy można pociągnąć aż do tego żółtego,żeby okno zasłonić?Zdecydowanie bardziej mi odpowiada takie gęste obsadzenie, a idąc za ciosem może i kamienie zamienić na kore(dwa tygodnie temu je przywizłam bo pies nory kopał).Pozdrawiam
Pszczelarnia 11:59, 28 paź 2015

Ja bym nie zasłaniała okna - przecież okno to światło i powietrze w pomieszczeniu, nawet piwnicznym. Jeżeli niepotrzebne, to można je zamurować i zrobić gładką elewację.
chelll 14:44, 28 paź 2015

Czt można jeszcze sadzić cebule tulipanów? Mam jeszcze sto i dałabym radę po niedzieli je wsadzić, ale czy to ma jeszcze sens?