Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 06:55, 10 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
W lecie zasypałam znaczny ubytek w trawniku kompostem (mając nadzieję na lepszy start trawy), podlewałam i co mam? Trawnik dyniowy, bo eM powiedział niech rośnie. Ciężki jest los ogrodnika.

Jeśli to Cię pocieszy to w różance w ogrodzie botanicznym w Powsinie kilka takich się wysiało, a jak rośnie to niech rośnie ....
Ogród z wilkiem zamkn. 06:40, 10 wrz 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Chyba zaproszę Memory i do swojego ogrodu. U Ciebie na zdjęciu a u Kasi w realu mnie zachwyca
Ogród do odnowy 06:25, 10 wrz 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
A tej hortki na pniu jakoś nie widzałam. Obie zwróciłyśmy uwagę na stokesję

Hortka była dość słabo widoczna bo przebarwiona już, w różu na tle drewnianych paneli. A Stekesja była w sąsiedniej alejce
W piątek miałam więcej czasu na spokojne łażenie, mniej ludzi...

Widziałam, że i Ciebie zatrzymały te podpory na potwory Ale wielkiego dmuchawca wypatrzyłam dopiero na Twojej fotce... choć i u mnie go widać

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 02:57, 10 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Tak Agi, kwitną gracki jak szalone.

Tylko w tym sęk, że to nie są gracillimusy.
Szmaragdowy Zakątek 01:49, 10 wrz 2018

Do góry
A teraz zupełnie nieogrodowo...
Tak jak już pisałam wcześniej, ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu.
Ogród (niestety) też zszedł na dalszy plan. W ramach „odskoczni od dnia codziennego” w sobotę bawiłam się (świetnie) na weselu i przy okazji załapałam się na prywatną sesję zdjęciową w plenerze.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 00:50, 10 wrz 2018

Do góry
Nie mogłam znaleźć podobnego starego ujęcia jak dzisiejsze, ale widać różnicę - wyrzuciłam z rabaty jeżówki, które i tak tworzyły tam kępę, która się pokładała i nie dodawała temu miejscu uroku

Fotka z początku sierpnia

Teraz jest tak
Działeczka Asi :) 00:14, 10 wrz 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Hortensje

Asiu ależ u Ciebie kolorowo! Tak jakby środek lata dopiero był

Zachwyciła mnie ta hortensja. Czy to rzeczywisty kolor przebarwienia tak intensywny?
Pamiętasz Asiu jaka to hortka?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:03, 10 wrz 2018

Do góry
Matrona na dobranoc

Kiedyś będzie tu ogród 23:57, 09 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)

Miałam podobnie ze szczawikiem. Też mi się na początku nawet podobał. Ale szybko okazało się, że za bardzo się panoszy. I teraz toczę z nim nierówną walkę. Gdyby nie to, że tak szybko się rozmnaża możnaby powiedzieć, że to całkiem ładny chwast.

No właśnie Basiu, te chwasty potrafią się maskować.

Gosiek33 napisał(a)
Aniu specjalnie dla Ciebie - Amorpha canescens - masz miejsce więc dobrze by się u Ciebie czuła. Na dodatek odstrasza szkodniki... cokolwiek to znaczy. Ale wabi pszczoły i motyle

Szkółka Bąblin

Gosiu bardzo mi się podoba ta panna a jeszcze bardziej jej opis. Tym bardziej ,że szukam zamiennika nad staw zamiast karłowej brzozy która nie dawała tam rady. Tylko czy ona będzie kolorystycznie pasować do dereni?

Dziękuję, że pomyślałaś o mnie. Wybieracie się w sobotę do Skierniewic?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mam u siebie na zapłociu dwie zwykłe amorfy. Nie są tak urocze jak ta pokazywana przez Gosię, ale są bardzo miododajne i przyciągaja bzyki do kwitnącego sadu.

Czasami te inne walory poza wyglądem rośliny mają większe znaczenie. Tym bardziej, że niewiele jest roślin które zniosą ekstremalne warunki uczestnictwa mnie nad stawem. A z opisu wynika, że ona da radę.

Metasekwoje dają radę

Jak bardzo ekstremalne warunki obrazuje poniższa fotka. Dla przypomnienia - wiosną rośliny stały przez ponad 3 miesiące w wodzie, bo staw wylał. Teraz to głęboki dół z nie całym metrem wody.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:54, 09 wrz 2018

Do góry
A w ogóle to jakiegoś focha złapałam na ten mój "miszmasz"
Jak robiłam w któryś z ostatnich dni spóźnione cięcie tych moich "krzaczorów" to gdyby nie totalny brak już sił i zapadający wieczór to chyba pod topór poszłyby niektóre z nich.
Czasem zazdroszczę innym tworzenia ogrodu od początku. Zwłaszcza teraz, w erze Ogrodowiskowej i przy takiej dostępności roślin
Podziwiam też te osoby, które potrafią wprowadzić z pełną determinacją totalne rewolucje w swoich ogrodach np. Asię z Ogrodu do remontu

No ale z drugiej strony nawet czasem lubię ten mój kawałeczek zielonego raju . Nawet taki jaki jest

Zachwycają mnie np.rozchodniki

I jak pomyślę, że też rosną w niewielkich doniczkach zadołowane "na chwilę" na tej mojej skarpie... to sumienie mnie gryzie.
Roślinki na ekstremalne warunki
Kiedyś będzie tu ogród 23:40, 09 wrz 2018

Do góry
Mira104 napisał(a)
Co roku daję do skrzyń nawóz, w tym roku koński, a w poprzednich latach obornik bydlęcy. Obecnie wysiałam poplon, tylko nie wiem kiedy go przekopać, czy jak tylko wzejdzie, czy ma osiągnąć jakąś wielkość.

Miro wszystko zależy od tego co posiałaś na kompost .

Zana napisał(a)

No piękny Ci on. Wydaje mi się, że sporo przyrósł. Koniecznie pokaż jak się przebarwi w tym roku.
A mój cały czas gdzieś na mnie czeka

Anulko napewno się pochwalę

Monia81 napisał(a)

Dzięki wielkie

Nie ma za co, chyba niewiele pomogłam. Jedno wiem napewno- w przyszłym roku trzymam się max 5 odmian i nic już nie testuję.

W tym roku testuje dynię- oprócz mojej stałej bywalczyni Bambino zawitała do mnie Hokkaido (przepyszna- Alicjo dziękuję jeszcze raz) i bezłupinowa.
Pierwsze zbiory- tylko kto to teraz przerobi...

Kwiaty we włosach 23:21, 09 wrz 2018

Do góry

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:16, 09 wrz 2018

Do góry
Po powrocie z urlopu szybki rekonesans mojego "miszmaszu". Roślinki pomimo upałów dały radę. Jednak przeraziła mnie wszechobecność chwastów, które wykorzystując nieobecność "ogrodnika" opanowały każdy wolny skrawek ziemi. Zatem nie było wyjścia trzeba było wrócić na ziemię w dosłownym tego słowa znaczeniu Plewienie, plewienie, plewienie... I jeszcze ostatnie cięcia - trochę już późno ale liczę na ciepłą długą jesień
No i główkowanie jak obsadzić górną część mojej skarpy. Em zrobił murek. Troszkę miałam inną wizję... no ale OK. Na skarpie rosną w donicach zadołowane tam od zeszłego roku m.in. hortensje, miskanty, bukszpany. Bałam się, że nie dadzą rady w te upały, ale poradziły sobie
Ów murek

Niestety chyba w tym roku na tym koniec z murkami, schodkami.
Niestety do takiej "drobnicy" nie chce przyjść żaden kamieniarz fachowiec
A eM nie ma za bardzo czasu (a i chyba wena twórcza odleciała)
Kwiaty we włosach 23:12, 09 wrz 2018

Do góry

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:06, 09 wrz 2018

Do góry

Kwiaty we włosach 23:05, 09 wrz 2018

Do góry

Tu narazie jest ściernisko... 22:58, 09 wrz 2018

Do góry
7
Pamiętajcie o ogrodach 22:51, 09 wrz 2018

Do góry

Witaj Grzegorzu Jeżówki z cyniami tworzą idealny duet
Czytam, że świetnie znasz się na trawach.... To teraz wiem do Kogo mam zaglądać w razie potrzeby....
Pozdrawiam
W ogródku emerytki 22:50, 09 wrz 2018

Do góry
Tak wyglądają kwiatki dimorfoteki jednorocznej, kwitnie od maja

To mój najciemniejszy rozchodnik, po czerwcowym gradzie oberwałam całkowicie zniszczone listki, zostawiłam te ze śladami, bo byłby łysy. Kiepsko przyrasta.
Ten też oberwał, ale na tych listkach nic nie widać.
To nie są wysokie rozchodniki, zdjęcia z góry oszukują.
Przedogródek pod dębem 22:46, 09 wrz 2018

Do góry
No i różyczki kwitną. Na razie małe krzaczki ale wszystko przed nimi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies