Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

polinka 18:34, 09 wrz 2018

Kasiu a jakie trzcinniki tam planujesz?
Kasia_CS 22:10, 09 wrz 2018

mrokasia napisał(a)
Czyli będą trzcinniki . Fajnie.
Ja wczoraj kupiłam świecznicę "Brunette" . Czytałam, że pięknie pachnie. Ma pąka więc mam nadzieję się przekonać.

Ano będą, mam nadzieję, że dadzą radę mimo ograniczonego nasłonecznienia

Ciekawa jestem, czy moja świecznica będzie mieć jakieś zawiązane kwiatostany
Kasia_CS 22:30, 09 wrz 2018

Mary napisał(a)

W wątku o nawożeniu trawnika była ostatnio długa dyskusja na temat nawożenia jesiennego i wertykulacji jesiennej. Gdzieś tutaj się zaczyna
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1874-nawozenie-zasilanie-trawnika?page=113#post_6

Oo Mary, dzięki za ten link! trochę o trawniku trzeba się doszkolić, bo jestem bardziej zielona od trawy Twoje wskazówki postępowania też bardzo cenne
Kasia_CS 22:33, 09 wrz 2018

effka napisał(a)
O jejku ile u Ciebie się dzieje. Chwilę dosłownie nie zaglądałam a tu trzcinnilowa rewolucja. Będzie super. Będę przesadzać 4 trzcinnilowa overdam, z rabaty kwadratowej pod starymi tujami, bo mają tam za dużo cienia. Te rosnące w słońcu są wielkie i dorodne a tu się męczą.
Różyczki jak zawsze piękne

no cośtam podziałałam w końcu Jaki efekt uzyskam to się okaże, bo słońce też tu jest ograniczone, ale nie szkodzi zaryzykować. Dziś poszerzyłam rabatę o 10 cm na razie myślę nad wielkością płyt, które mają być tam obok w trawie jako ścieżka i muszę to jakoś zgrać.
Kasia_CS 22:34, 09 wrz 2018

polinka napisał(a)
Kasiu a jakie trzcinniki tam planujesz?

będą KF - świadomie wybrałam te, choć ponoć lubi je rdza...ale co zrobić, skoro bardziej mi się podobają niż pasiaste Overdamy
Mary 22:48, 09 wrz 2018

Kasia_CS napisał(a)

będą KF - świadomie wybrałam te, choć ponoć lubi je rdza...ale co zrobić, skoro bardziej mi się podobają niż pasiaste Overdamy

Overdamy też lubi. W każdym razie u mnie na Overdamach rdza pojawiła się jakoś zaraz po zakupie. Od razu przestałam je lubić i wszystkie inne trzcinniki.
Ja ich nie lubię, ale chyba lubi je kotka sąsiadów i pilnuje, że za bardzo nie urosły.
Kasia_CS 00:44, 10 wrz 2018

Mary napisał(a)

Overdamy też lubi. W każdym razie u mnie na Overdamach rdza pojawiła się jakoś zaraz po zakupie. Od razu przestałam je lubić i wszystkie inne trzcinniki.
Ja ich nie lubię, ale chyba lubi je kotka sąsiadów i pilnuje, że za bardzo nie urosły.

No trudno, jakoś to będzie trzeba przeżyć Może nie będzie mnie to tak mocno wkurzać
Kasia_CS 00:50, 10 wrz 2018

Nie mogłam znaleźć podobnego starego ujęcia jak dzisiejsze, ale widać różnicę - wyrzuciłam z rabaty jeżówki, które i tak tworzyły tam kępę, która się pokładała i nie dodawała temu miejscu uroku

Fotka z początku sierpnia

Teraz jest tak
Kasia_CS 08:19, 10 wrz 2018

I jakieś taki pstryczki

Rozchodniki - w większości NN. Na pewno mam gdzieś odmianę Picotee, Purple emperor

Stardust

NN

Carl i NN

I na deserek Home&Garden
DorKa 08:47, 10 wrz 2018

Cudne pstryczki a home& garden przepiękna.
U Was takie łądne te rozchodniki. Ja mam tylko purple emperor i nie urzeka mnie. Jest ciemna nie widać jej na rabacie nawet na tle białych limek.