Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Gruszka_na_w... 22:19, 09 wrz 2018

Mam u siebie na zapłociu dwie zwykłe amorfy. Nie są tak urocze jak ta pokazywana przez Gosię, ale są bardzo miododajne i przyciągaja bzyki do kwitnącego sadu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anka_ 23:40, 09 wrz 2018

Mira104 napisał(a)
Co roku daję do skrzyń nawóz, w tym roku koński, a w poprzednich latach obornik bydlęcy. Obecnie wysiałam poplon, tylko nie wiem kiedy go przekopać, czy jak tylko wzejdzie, czy ma osiągnąć jakąś wielkość.

Miro wszystko zależy od tego co posiałaś na kompost .

Zana napisał(a)

No piękny Ci on. Wydaje mi się, że sporo przyrósł. Koniecznie pokaż jak się przebarwi w tym roku.
A mój cały czas gdzieś na mnie czeka

Anulko napewno się pochwalę

Monia81 napisał(a)

Dzięki wielkie

Nie ma za co, chyba niewiele pomogłam. Jedno wiem napewno- w przyszłym roku trzymam się max 5 odmian i nic już nie testuję.

W tym roku testuje dynię- oprócz mojej stałej bywalczyni Bambino zawitała do mnie Hokkaido (przepyszna- Alicjo dziękuję jeszcze raz) i bezłupinowa.
Pierwsze zbiory- tylko kto to teraz przerobi...

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:57, 09 wrz 2018

marba napisał(a)

Miałam podobnie ze szczawikiem. Też mi się na początku nawet podobał. Ale szybko okazało się, że za bardzo się panoszy. I teraz toczę z nim nierówną walkę. Gdyby nie to, że tak szybko się rozmnaża możnaby powiedzieć, że to całkiem ładny chwast.

No właśnie Basiu, te chwasty potrafią się maskować.

Gosiek33 napisał(a)
Aniu specjalnie dla Ciebie - Amorpha canescens - masz miejsce więc dobrze by się u Ciebie czuła. Na dodatek odstrasza szkodniki... cokolwiek to znaczy. Ale wabi pszczoły i motyle

Szkółka Bąblin

Gosiu bardzo mi się podoba ta panna a jeszcze bardziej jej opis. Tym bardziej ,że szukam zamiennika nad staw zamiast karłowej brzozy która nie dawała tam rady. Tylko czy ona będzie kolorystycznie pasować do dereni?

Dziękuję, że pomyślałaś o mnie. Wybieracie się w sobotę do Skierniewic?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mam u siebie na zapłociu dwie zwykłe amorfy. Nie są tak urocze jak ta pokazywana przez Gosię, ale są bardzo miododajne i przyciągaja bzyki do kwitnącego sadu.

Czasami te inne walory poza wyglądem rośliny mają większe znaczenie. Tym bardziej, że niewiele jest roślin które zniosą ekstremalne warunki uczestnictwa mnie nad stawem. A z opisu wynika, że ona da radę.

Metasekwoje dają radę

Jak bardzo ekstremalne warunki obrazuje poniższa fotka. Dla przypomnienia - wiosną rośliny stały przez ponad 3 miesiące w wodzie, bo staw wylał. Teraz to głęboki dół z nie całym metrem wody.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Kasya 01:08, 10 wrz 2018

Aniu, pewnie się wybierzemy, a ty będziesz tym razem ?

Dyńki super makaronowa masz ? Ja posialam same cukinie...
anka_ 05:59, 10 wrz 2018

Kasiu wybieramy się w sobotę ...
Makaronową mam, bardzo lubię.
Toszka 08:20, 10 wrz 2018

anka_ napisał(a)

Jak bardzo ekstremalne warunki obrazuje poniższa fotka. Dla przypomnienia - wiosną rośliny stały przez ponad 3 miesiące w wodzie, bo staw wylał. Teraz to głęboki dół z nie całym metrem wody.

Myślałam, ze zdjęcia pomyliłaś, ale po bliższym przeanalizowaniu dojrzałam wodę...hurrrra!!!
Gosialuk 10:11, 10 wrz 2018

Faktycznie warunki ekstremalne.
A jak oczko?
mikina34 15:10, 10 wrz 2018

Aniu, mam pytanko odnośnie cukinii, w zeszłym roku na liściach miałam mączniaka, ale jakoś nie tak najgorzej, ale w tym roku ta już tragedia jest nie podlewam po liściach, no chyba, że deszcz, chociaż deszcz w tym roku to zjawisko
Z czego to cholerstwo? Czy taka odmiana wrażliwa (sieję soraję)
Zakrecona 15:13, 10 wrz 2018

Aniu, a co Ty robisz z taką ilością dyni?
anka_ 16:31, 10 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Myślałam, ze zdjęcia pomyliłaś, ale po bliższym przeanalizowaniu dojrzałam wodę...hurrrra!!!

No ... troszkę wody zostało Czeka nas tylko czyszczenie z glonów.

Gosialuk napisał(a)
Faktycznie warunki ekstremalne.
A jak oczko?

Gosiu oczko w przeciwieństwie do stawu ma się zdecydowanie lepiej. Różnorodność fauny się zwiększa, nad florą mam nadzieje popracować w ten weekend.

Trawka od Ani

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies