Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 01:24, 20 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie moją ręką (Mistrz na szybko wykonał), ale w moim aparacie

a to ja... hmmm

Niesamowite te zdjęcia
Śliczny avatarek

Kurcze tak patrze i patrze...
i niby życie w abstynencji prowadzę ale zaczynam się czuć pijana
Mój ogród - trudne początki - Paula 00:31, 20 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem nie tędy droga, jedna hortensja cudu nie uczyni, to zły pomysł, bo dodasz kolejny gatunek na tej rabacie, która i tak nie jest spójna i za dużo na niej się dzieje

Danusiu przede wszystkim dziękuje za poświęcony czas.
Marnie opisałam ten mój rzut z góry bo to był rzut z góry chodzi o to żeby ta rabatka była z ukosa żeby zasłonić trochę ten bok za domem i plan faktycznie był wstępny. Tutaj zostawiłam zaznaczone to co już rośnie:

A tutaj jeszcze raz rzut z góry tej rabatki przed domem:

Mam nadzieje że teraz już lepiej opisałam i przepraszam za ten wcześniejszy mętlik.

Świerki kłujące mają dać kiedyś efekt drzewa na pniu tzn. pień 1,5m - korona ale zaczynam mieć wątpliwości czy to był dobry wybór ale nie udało mi się znaleźć żadnego zimozielonego liściastego drzewa na pniu, czy są wogóle takie drzewa nadające się na nasz klimat? Wpadłam tylko na laurowiśnie szczepiona ale już sama nie wiem czy myślisz że laurowiśnia szczepiona na pniu byłaby lepszym rozwiązaniem niż te świerki?

Lista roślin jakie mam już zakupione (wiem że nie wszystkie tu pasują ale chociaż część chciałabym wykorzystać) :
Dereń elegantissima duży 2m
Tamaryszek około 1,8m (w formę pienna)

Hortensje:
4szt Limelight
2szt Levana
2szt Wims red
2szt Bobo
1szt Little Lime
1szt Pinky Winky

Iglaki:
2szt jałowiec sabiński variegata
Tuje miniaturki:
4szt Golden Tuffet
4szt Miky
2szt Rheingold
2szt Teddy
2szt Teddy Aurea
2szt Danica

Trawy:
20szt Miskant Gracillimus
20szt Spartyna Grzebieniasta
30szt Turzyca aurea

Żurawki 3 odmiany po 10 szt
3 Juki Karolińskie
10szt Bukszpany (małe)
4szt Piwonie rózowe

W zaznaczonym miejscu chciałam dać derenia żeby zasłonić trochę widoki sąsiada:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:50, 19 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Samemu się da, w internecie są pomysły na takie tricki Nawet co poniektórzy wazeliny używali na filtry

Jak nic Danusiu dziś wszystkie zapasy wazeliny zostaną wykupione do cna

A tak na poważnie śliczne zdjęcia , bardzo zachęcające do uczestnictwa w takowym kursie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:50, 19 paź 2015

Do góry
Jak się jest w ogrodzie np. angielskim to ma się dwie godziny, albo mniej na ogród i trzeba lecieć i pstrykać ile wlezie, wtedy nie ma czasu na ISO, przesłony i balans bieli Się pstryka i już, coś tam przestawia, ale mało.

Mnie teraz w fotografii chodzi o to całe zrozumienie, filozofię i mądrość fotografowania, ustawianie kadru itd. Budowanie sceny. Cierpliwości. Tego uczył nas mistrz. Technika została w tyle. Każdy jakąś wiedzę ma..a tu nam trzeba było pokazać to i owo, aby móc wydobyć czasem jak jest czas- to piękno..roślin..ogrodu..przyrody..

Proste sposoby na inne zdjęcie. Ciekawsze, intrygujące. Ale na to trzeba talentu, ćwiczeń i czasu, to bardzo trudne..wiele prób aż się człowiek czegoś nauczy.

Staram się przeć do przodu, nie uwsteczniać, jestem Baranem a Barany w miejscu siedzieć nie lubią, same nudy mnie nie interesują, lubię jak coś się dzieje.
Mój ogród - trudne początki - Paula 19:39, 19 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rzut z góry to płaski rysunek jakbyć wisiała nad ogrodem, ciągle malujesz rzut aksonometryczny czyli z ukosa

To jest rzut z góry

Dach po prawej to altana widziana z nieba

no Paula...taki projekt to nawet Ci się nie śniło;cieszę się z Tobą.Bazgrołki pomogły)

Danusiu awatar Twój..tańcząca w deszczu)pięknie

Jutro wysyłam męża na dach..niech robi foty
Mój ogród - trudne początki - Paula 19:37, 19 paź 2015

Do góry
paula23 napisał(a)
A co myślicie o dosadzeniu hortensji ooo tu:

Moim zdaniem nie tędy droga, jedna hortensja cudu nie uczyni, to zły pomysł, bo dodasz kolejny gatunek na tej rabacie, która i tak nie jest spójna i za dużo na niej się dzieje
Mój ogród - trudne początki - Paula 19:34, 19 paź 2015

Do góry
paula23 napisał(a)

Rabaty wydają się bardzo cudaczne i sztuczne. nie tak to powinno być zrobione. Chyba, że to był plan wstępny, a teraz jest inaczej.
Mój ogród - trudne początki - Paula 19:33, 19 paź 2015

Do góry
Dodam jeszcze:

Ogrodu nie projektuje się wyrywkowo, robi się cały plan działki i na niej rysuje, planuje wszystko, gdzie co ma być. Rabata oderawana od całości grozi tym co zrobiłam ja nie znając reszty ogrodu, rabata od sasa,m reszta ogrodu od lasa,
Mój ogród - trudne początki - Paula 19:31, 19 paź 2015

Do góry
Ogrodowy song 19:17, 19 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z rogu wywal niebieskiego cyprysika, ten na pniu też jest do przesadzenia, za dużo tutaj się dzieje. Dwa niwaki to i tak już za dużo jak na tę rabatkę

Tak dzisiaj myślałam,że go przenoszętylko robiłam inne rzeczy i czasu i sił brakło;czyli mam już lepsze wyczucie)ten na pniu...właśnie..trochę zaburza,ale mogę go też gdzieś..;

z lewej strony..tu gdzie "płotek" sąsiada tworzy się rabata,która ciągnie się od byłego miejsca ze żwirkiem;czy powinnam obie scalić??

a może tak??

Mój ogród - trudne początki - Paula 19:02, 19 paź 2015

Do góry
Rzut z góry to płaski rysunek jakbyć wisiała nad ogrodem, ciągle malujesz rzut aksonometryczny czyli z ukosa

To jest rzut z góry

Dach po prawej to altana widziana z nieba

Fachowo to Twoje może i z góry, ale z ukosa i nie jest to to o co mi chodzi. U ciebie widać ścianę, a to powinna być tylko kreska a nie płaszczyzna Skoro mam pomóc to zrób to dla mnie.

Dlaczego rabata ma skośną linię? Co to jest niebieskie? ściana i co wystające? Czy to dom z góry a rabata z boku? Pokręciłaś koleżanko rzuty.
Ogrodowy song 18:47, 19 paź 2015

Do góry
Z rogu wywal niebieskiego cyprysika, ten na pniu też jest do przesadzenia, za dużo tutaj się dzieje. Dwa niwaki to i tak już za dużo jak na tę rabatkę
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:35, 19 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ścieżka przykuła mą uwagę i krzesełka słodkie i jabłka i grzybobranie a Irenki opisy, masz kobieto talent. Pisz książkę.

Danusiu- to jest tak jak pisze Irenka. Gdzie byśmy się szukali i jak byśmy się znaleźli gdyby nie Ty. To dzięki Tobie i Ogrodowisku możemy być razem, możemy tworzyć nasze małe ogrody czerpiąc wiedzę i inspirację od Najlepszych.

Dziękujemy z Grzesiem za uznanie w Twoich oczach- to bardzo miłe.

Miskant - Miscanthus 17:16, 19 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jarzmianki Roma', żurawki 'Berry Smoothie' albo 'Autumn Leaves', trawki Imperata cylindrica 'Red Baron'.

Dziekuje za odpowiedz
Kret, krety - sposoby na kreta 16:38, 19 paź 2015

Do góry
Raczej pokopie, to tylko kwestia czasu. Nie ma opcji żeby ominął.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 16:37, 19 paź 2015

Do góry
Ścieżka przykuła mą uwagę i krzesełka słodkie i jabłka i grzybobranie a Irenki opisy, masz kobieto talent. Pisz książkę.
Miskant - Miscanthus 16:14, 19 paź 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Witam .Mam dwa miejsca w ogrodzie z miskantami morning light i chciałabym ożywić te miejsca .Co mogłabym posadzić miedzy trawami i przed nimi?

Jarzmianki Roma', żurawki 'Berry Smoothie' albo 'Autumn Leaves', trawki Imperata cylindrica 'Red Baron'.
Ogródki ziołowe - zioła 16:11, 19 paź 2015

Do góry
Tymianek albo ma za mokro, albo miał za sucho. Ale nie martw się, to nie jest roślina długowieczna, wymarza i łysieje.

Może zraszacze po nich lały?

Wyrzuć, wyrwij wszystko, zasil glebę, albo zmień na tym odcinku i posadź nowe tymianki. I licz się z tym, że co kilka lat będziesz wymieniać.
Ogród od podstaw proszę o pomoc 15:52, 19 paź 2015

Do góry
Tutaj aż się prosi o zasłonięcie tego brzydkiego płotu. Domy naprzeciw zasłonić wysokimi drzewami na pniu, pieniek nad płot, wtedy na dole masz jeszcze miejsce na posadzenie czegoś (hortensji bukietowych?). Po prawej poszerz rabatę i posadź szczelny, równy zywopłot z iglastych, cięty mocno.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:30, 19 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co najwyżej można pośmiać się z pozycji, jakie przybieraliśmy

Danusiu, super zdjęcie, podoba mi się niezmiernie. Nieraz też zdarza mi się fotografować w takiej pozycji. Kwalifikuje się na Zdjęcie roku 2015.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies