Hortensje zawodzą
Wyrosły do nieba i dopiero teraz zaczynają kwitnąć
Diamantino dziwnie sie zachowuje. Powinna kwitnąć już w połowie czerwca a tymczasem wypuściła mnóstwo badyli a zawiązała tylko cztery kwiatostany. Jest szansa, że będzie miała więcej kwiatów ??
Zaczęło padać. Pięknie, bo spokojnie. Popołudnie ogrodowo stracone, ale nie martwi mnie to. Tylko trzmielom ciężko się poruszać. Za mokro. Mahonie w letniej odsłonie.
Sadziec w tym roku wreszcie widać. Zbierał się 2 lata, aby być widoczną kępką. Tawułki powoli przekwitają.
Hortensje Limelight nabierają masy.
Liliowiec Catharine Woodbury i zamaskowany zakątek gospodarczy.
Ruchy miejskie w dużych aglomeracjach bardzo się troszczą o to, żeby mieszczanie nie zostali wykluczeni z grona ogrodników. ROD-owskie działki w całej Europie przeżywają renesans. Do miast wracają ule, a na skwerach pojawiają się łączki kwietne. Kwitnie turystyka ogrodowa, wzrasta popularność programów ogrodniczych.
A wykluczenie cyfrowe- - nie lubię urządzeń, które mają więcej funkcji niż mi potrzeba. Jeśli stare działa dobrze, to nie widzę potrzeby wymiany na nowsze. To taki mój prywatny wkład w walkę z wciskaniem konsumentom zbędnych gadżetów i przedmiotów. Na tym świecie jest coraz więcej cyfrowych śmieci.
Wstawiłam u Ciebie zdjęcia nemezji.
A u mnie dojrzewa aronia i kwitnie ketmia.
Wrzos faktycznie dał do wiwatu. Zbierał się już w czerwcu.
Nie chcę straszyć, ale derenie Sibirica też już dają jesienne przebarwienia. Na razie delikatne.
Ta pysznogłówka to jakaś woda po kisielu pierwszych egzemplarzy jakie nabyłam. Zważywszy na etap ogrodniczkowania, na którym wtedy byłam, cieszę się, że w ogóle zapamiętałam nazwę pysznogłówka/monarda.
Na początku była taka