Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:45, 08 lip 2018

Do góry
Basinkowo napisał(a)
Doroto, przeczytałam właśnie, że zamówiłaś cebulki lilii i się bardzo tym zaciekawiłam. Właśnie niedawno doszłam do wniosku, że muszę ich trochę kupić i "poupychać" na mojej rabacie. Zastanawiałam się czy zamawiać wiosną czy jesienią, a Ty piszesz, że robisz to teraz. Weszłam więc na stronę internetową cebulekw...pl a tam piękna promocja na cebulki Wezmę więc z Ciebie przykład i zamówię teraz. Mam przy okazji pytanie do ciebie, czy masz jakieś sprawdzone odmiany, które byś specjalnie poleciła. Nie bardzo wiem czym się kierować przy wyborze, czy może zamówić mix odmian - bo takie coś też mają w ofercie. Nie znam się na liliach - na razie mam tylko jedną.
Witaj
Nie mam w liliach jakichś specjalnych typów. Zamawiałam u nich już dwa razy, cebule są piękne i zdrowe. Kieruję się opisami, szczególnie zwracam uwagę czy zimują w gruncie i tylko takie wybieram. Zwracam uwagę na ich wygląd, kształt i kolor kwiatów. Nie zamawiaj miksu, wybieraj takie, jakie Tobie się podobają.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:40, 08 lip 2018

Do góry
Corny_Sean napisał(a)
Witam szanownych trawnikowniczów

Załączam zdjęcia trawnika zrobione dziś rano.

Data posiania: 5 czerwca
Mieszanka: Barenburg Exculsor Elite
Ziemia: nawieziona, z tofrem, dosyć tłusta i ciężka, rozluźniona piachem, zmieszane wszystko ręcznie, bez użycia glebogryzarki
PH: badanie we własnym zakresie kwasomierzem Helliga, wychodzi "na oko" 7,8 - 8
Nawóz: dotychczas żadnego nie stosowałem

Trawę zasadziłem tuż przed tym, gdy zaczęła się u mnie największa susza. Do czasu kiełkowania podlewana 3 razy dziennie, teraz rano i wieczorem. Na początku ziemia tak wysychała, że pomimo grabienia i wałowania sporo nasion wypchnęło na wierzch. Dlatego po jakimś tygodniu od siania małą motyczką przemieszałem nasiona z ziemią i mam wrażenie, że dopiero wtedy coś się zaczęło ruszać.

Trawa zaczęła rosnąć nierównomiernie, idąc od brzegów trawnika do środka. Jak widać, są spore łyse placki, a także część najwcześniejszych źdźbeł ma już ok. 13cm, a te najnowsze 4-5cm. Od jakichś 2-3 trawa zaczęła nabierać nierównomiernej barwy (ciemny i jasny zielony, żółtego brak).

Mam kilka pytań:
1. Czy czekać z pierwszym koszeniem, aż wszystkie źdźbła osiągną 10cm, czy też te najdłuższe przyciąć teraz, np. nożyczkami (jest ich niewiele, na obrzeżach), a może już kosić, najwyżej te najniższe się nie załapią?
2. Czy tak młody trawnik już czymś nawozić, jeśli tak, to co jest bezpieczne przy tym PH ziemi i niezrobionych badaniach gleby (zamierzam zrobić, mea culpa)?
3. Czy z dosiewką zaczekać do 2-3 koszenia?

Dwie strony wyżej masz moją ta sama odmiana i wtym samym praktycznie czasie siana , dosiewki robiłem jak tylko zeszła i widzialem gdzie są placki tak że dosiewaj , teraz zgodnie z zaleceniem Pani Danusi posypałem saletre .
Jestem po 3 koszeniu i trawa moim zdaniem ładnieje , tylko dziwna jedna sprawa z tymi kolorami ja też mam gdzie nie gdzie mocną zieloną a w innych miejscach jasną.
Pierwsze koszenie robiłem między 3 a 4 tygodniem od posiania ,miała wtedy miejscami 8 cm a miejscami 3
Ogród, mydło i powidło. 20:31, 08 lip 2018

Do góry
Miałam wczoraj pzryjemność goiścić w pięknym ogrodzie, u siebie wstawiam kilka fotek a więcej zaraz będzie u Gospodarzy

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu
Sezon 2017 u Hanusi 20:25, 08 lip 2018

Do góry
Kasiulek, dziękuję, serduszko, za miłe słowa i wsparcie duchowe.

Mam nadzieję, że moje humory złe poszły za góry za lasy, a z nimi smutasy.

Właśnie wróciłam z ogrodu, kosz borówki przytargałam, teraz będę je przerabiać, jeść, częstować.

W ogrodzie, kwitną ogórki, dojrzewają pomidory, na jeżówkach motyle, na daliach czarna mszyca, ale j przegoniona.

Brzoskwinie na drzewie coraz grubsze, Z ogrodu rożowo niebieskiego zrobił mi się żółty: kwitną rudbekie, liliowce, nachyłki i gipsówka! Szał po prostu. Dziś aparatu nie miałam, ale może za dwa dni uda się kilka fotek zrobić.

Miłego wieczoru.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:18, 08 lip 2018

Do góry
Aga ,ależ masz bogaty roślinnie ,piękny ogród. I rozwijasz jeszcze inne swoje artystyczne pasje. Super .
Napisz mi proszę ,jakie masz te białe róże i czy jesteś z nich zadowolona? Ślicznie wyglądają z trawami i ta kolorystyka biało-zielona jest taka elegancka. Pozdrawiam

Kiedyś będzie tu ogród 20:12, 08 lip 2018

Do góry
Anuś... już tęsknię za Wami.... tak cicho pusto i smutno...
Na FB Mariusz,wrzucil super fotki.

I na pamiatke moje z telefonu
Ogród Małej Mi 2017 20:03, 08 lip 2018

Do góry
Jak dobry weekend to do konca.... pojechalismy na rowery...

Kasiu i Aniu.. do zobaczenia... i piekne widoki zrobiłyście, chociaz ilosc krzakow przeraza.
Acha sprawdzilismy klona...uciełam gałąż... zdrowiutki. To po prostu susza

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:51, 08 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zasłonić płot, poszerzyć ten wałek przy płocie, bo to nie jest rabata, za wąska. włączyć jodłę w rabatę.

Dziękuję za radę, tylko za bardzo nie mogę zrobić tak dużej rabaty żeby objąć też choinkę - od płotu mam 5.8 m do tarasu.
Myślałam bardziej o takim rozwiązaniu wyższa donica wzdłuż płotu (w niej tuje kulki i bukszpany i wysokie trawy + np. wysoka kocimiętka) i obok niższa obejmująca jodłę w koło jodły niesymetrycznie tuje kulki lub bukszpany i kule betonowe.

lub donice wzdłuż płotu i niesymetrycznie zejść po bokach aby włączyć w skalniak jodłe i z drugiej strony jakieś drzewo ?

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:41, 08 lip 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Pytanie forumowe.

Zastanawiam się, co dać na plecki tej rabaty pomiędzy te brzozy. Takie ponad metrowe place tam mam. A hortensja to Little Lime, raczej dużo miejsca nie zajmie.
Myślałam o miskantach ML albo o grackach.

Dopowiem, że rabata będzie poszerzona aż do górki.

Polecam proso rózgowate lub trzcinnik Overdam.Fajnie rośnie na naszych piaskach
Skarpa faktycznie petarda a raczej bomba!!!
Daleki od ideału..... 19:35, 08 lip 2018

Do góry
LeŚnicZaNka 19:29, 08 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Rozpędziłam się z komentarzem różyczka dla Ciebie

LeŚnicZaNka 19:28, 08 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Kasiu, będzie tu coś wyższego w tym półkolu ?
Ogród Mirelli 19:28, 08 lip 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Vintage Wine

Te Mirelko siałam w tym roku. Są piękne. Ja na swoje do następnego roku poczekam.
LeŚnicZaNka 19:27, 08 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Jak ładnie
Zakładanie nowego trawnika na starym 19:21, 08 lip 2018

Do góry

A ja mam dosc ladny trawnik, ale zakładając go nie patrzylem na poziom i mam straszny skos i spadek oraz wiele noerownosci. Po 10 latach postanowilem wszystko wyrownac. Wiosną przejadę glebogryzarką ale co zrobic po przekopaniu z trawą i z korzeniami?. Wszystko ręcznie oddzielac?. Dokupie troche ziemi, ale wolalbym jednak przwgryzc starą i ją wyrownac z jednej strony ogrodu na drugą
Anna i Ogród 19:10, 08 lip 2018

Do góry

Jestem zauroczona tym magicznym miejscem....Takie...romantyczne....
Też mam białe firany, ale nie mogę się zebrać żeby je powiesić. Chyba tymi fotkami mnie zdopingowałaś
Stworzyłaś cudne kompozycje z roślin.
Pozdrawiam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:10, 08 lip 2018

Do góry

Danusiu co to za odmiana jeżówki?
Jeżówka - Echinacea 18:54, 08 lip 2018

Do góry
Przedziwny Ogród 18:46, 08 lip 2018

Do góry

Przedziwny Ogród 18:45, 08 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Agatko, ja też wolałabym oglądać w realu, ale nie mam porządnego centrum ogrodniczego, a to które jest mi dostępne jest drogie i mały wybór i daleko / 20 km /. Zostaje internet.

Witaj U mnie też nie ma profesjonalnych szkółek kwiatowych. Są tylko szkółki krzewów i drzew ozdobnych, które są oddalone ode mnie 15-40 km. U nich można kupić również piękne hortensje, lawendy, róże i trawy. Niektórzy właściciele tych szkółek przywożą swój towar na pobliski bazar, z którego często korzystam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies