Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

jolanka 21:14, 15 wrz 2018

Haniu, to Ty jesteś bardzo pracowita dziewczyna.
Grzybów to też bym powąchała Przez tę suszę to u mnie nie ma w tym roku, a szkoda.
Ja tylko róże poczyściłam bo tyle chorych liści, ze wrrr
paniprzyroda 21:34, 15 wrz 2018

Suszy nie widać, jesiennie uroczo. Motywujesz do jesiennych prac Miałam nadzieję, że dziś znajdę tego pięknego rozchodnika na dużym kwiatowym święcie, ale nic z tego, chociaż innych nie brakowało.
Gruszka_na_w... 19:22, 16 wrz 2018

jolanka napisał(a)
Haniu, to Ty jesteś bardzo pracowita dziewczyna.
Grzybów to też bym powąchała Przez tę suszę to u mnie nie ma w tym roku, a szkoda.
Ja tylko róże poczyściłam bo tyle chorych liści, ze wrrr

Nachalnych ilości tych grzybów nie było

Cały zbiór skonsumowany za jednym zamachem

Pracowitość jest niejako wymuszona
Współmieszkańcy wybierają inne "aktywności" i nie podzielają mojej pasji ogrodowej. Może to i dobrze, bo przypadkowych szkód nie czynią

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:34, 16 wrz 2018

paniprzyroda napisał(a)
Suszy nie widać, jesiennie uroczo. Motywujesz do jesiennych prac Miałam nadzieję, że dziś znajdę tego pięknego rozchodnika na dużym kwiatowym święcie, ale nic z tego, chociaż innych nie brakowało.

Do mnie ten rozchodnik trafił przypadkiem. Nieświadomy zakup.
Dla mnie najlepsza motywacją do jesiennych prac jest stos papierów na biurku do obrobienia.
Dzisiejszy poranek w ogrodzie był uroczy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:52, 16 wrz 2018

W tygodniu będę miała niewiele czasu na działania ogrodowe, więc dzisiaj dokończyłam wertykulację. Zachodzę w głowę, skąd tyle tego filcu (kilkadziesiąt pojemników) skoro kosiarka ma kosz.
Pierwsza jesienna praca odhaczona.
Następny w kolejce jest warzywnik, potem maliniak, wstępne czyszczenie rabat z bylin (wiosna łatwiej jest ogarnąć), sadzenie czosnku i cebul. Coś jeszcze?
I grabienie liści.

Rabata okołostudzienna. Modernizowana rok temu jesienią. Wyleciały z niej róże okrywowe Swany i sporo irysów syberyjskich. Doszły trawki, bergenie i kukliki.

I takie tamy

Gruszka_na_w... 19:57, 16 wrz 2018

Miłego tygodnia wszystkim. Ma być słonecznie.

Gabriela 21:58, 16 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W
[

[

Czy Ty masz rabatę wzniesioną w ogrodzie, otoczoną murkiem z kamieni? Bo tak widać na zdjęciu, a wcześniej nie zauważyłam murków, oprócz schodów.

A to ujęcie z ławką i rabatami - rewelacja, nie mów że nigdy tam nie siedzisz.
Gruszka_na_w... 22:19, 16 wrz 2018

Gabriela napisał(a)

Czy Ty masz rabatę wzniesioną w ogrodzie, otoczoną murkiem z kamieni? Bo tak widać na zdjęciu, a wcześniej nie zauważyłam murków, oprócz schodów.

A to ujęcie z ławką i rabatami - rewelacja, nie mów że nigdy tam nie siedzisz.

Działka ma spadek, żeby to zniwelować z przodu zrobione są przy ścianie budynku dwie rabaty z murkami. Na wyższej są rododendrony

Na niższej różności

W momencie zakładania było tak

Ogrodnik to jednak jest wielkim optymistą.
Gruszka_na_w... 22:23, 16 wrz 2018

Ławki są trzy. Przydają się bardzo. Wiosenno-jesienne kawy najlepiej smakują przy blasku wschodzącego słońca na froncie (na tarasie jest zbyt zimno). Latem ławeczki dają schronienie przed palącym popołudniowym słońcem.
mikina34 15:28, 17 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zaklepałam miejscówkę
Ależ u Ciebie pięknie kobieto...
Miłego i dla Ciebie.

ps. Moje dzieci (z MDK-u) kiedyś próbowały mi tłumaczyć o jaka panią im chodzi i użyły opisu: "no ta, taka stara, ze trzydzieści lat ma"- kurtyna - padłam, miałam wtedy 32