Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 14:38, 17 wrz 2018

Sialiśmy raz trawę z łąką kwietną ale potem poprawiłam jeszcze swoją mieszanką kwietną (to co zbierałam wcześniej na łąkach i w ogrodzie) i uwałowaliśmy wszystko.

Mam nadzieję, że przynajmniej trawa wzejdzie jeszcze.
Pszczelarnia 16:11, 17 wrz 2018

MalgosiaW napisał(a)
Witam. Dziękuję za odwiedziny Tym bardziej mi miło, że często "cichaczem" zaglądałam do Twojego ogrodu i podziwiałam Pięknie po prostu

Wysłałam PW

Dziękuję.

Pszczelarnia 16:14, 17 wrz 2018

paniprzyroda napisał(a)

(...)
Białe siewki jeżówek różnią się od różowych kolorem łodyżki, białe mają ją zupełnie jasną, zieloniutką, różowe z ciemniejszym nalotem. Sprawdza się w 90 procentach.

Bardzo cenna informacja.

Pomidory jeszcze chcą dojrzewać, włoskie lato.

Pszczelarnia 16:19, 17 wrz 2018

roma2 napisał(a)

Ja też nie, ale tak sobie pomyślałam Ewo, że może dlatego ten kleszcz mój osobisty padł?

Wracam do rabat ognistej i jeżówkowej. I tak sobie myślę, to odczucia z tego szalonego upalnego lata, że chłodne barwy są potrzebne tam, gdzie przebywamy. Sama próbuję robić taką rabatę i powiem Ci, że w te nieznośne upały, jakoś lepiej oddycha się w mniej intensywnie wybarwionych miejscach. Ale to tylko, takie tam moje wrażenia ciągle pogubionej ogrodniczki.

Ja czasami idę tropem sprawdzonym. Hortensja, róża, magnolia, miłorząb. Klasyka. Prosto i biało. Ale to tylko kadr.

Pszczelarnia 16:25, 17 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Robiłam soki z czarnego bzu i jabłek. Zakodowane miałam w pamieci, że owoce muszą być dojrzałe, bo te bez pełnej dojrzałości są trujące.
Zerknęłam teraz do sieci i znalazłam to
Niezdrowe są niedojrzałe owoce bzu czarnego. Zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami. Związek ten znajduje się również w liściach. Owoce w pełni dojrzałe pozbawione są sambunigryny, więc bez obaw można z nich przyrządzać soki i galaretki, tym bardziej że pod wpływem wysokiej temperatury glikozyd ten ulega rozkładowi.
i to
Trujący czy nie?
Faktycznie – jagody, kora i liście czarnego bzu są trujące. Zatrucia najczęściej powoduje spożycie pięknie wyglądających, kuszących, ale niedojrzałych owoców. Bez względu na to, w jakiej znajdują się formie (źle przygotowane dżemy i powidła będą tak samo szkodliwe, jak surowe jagody prosto z krzewu), nie powinniśmy po nie sięgać bez ówczesnego zapoznania się z informacjami o tej roślinie. Warto jednak wiedzieć, że gotowanie oraz smażenie jagód bez przykrycia, usuwa trujące właściwości.

Sok robiłam w sokowniku.
Dziękuję za podróż po pięknym ogrodzie.

Ogrodowe zbieractwo. Na zupę.

sylwia_slomc... 20:07, 17 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Sialiśmy raz trawę z łąką kwietną ale potem poprawiłam jeszcze swoją mieszanką kwietną (to co zbierałam wcześniej na łąkach i w ogrodzie) i uwałowaliśmy wszystko.

Mam nadzieję, że przynajmniej trawa wzejdzie jeszcze.

Jak będzie ciepło i wilgotno to jeszcze coś oprócz trawy powinno powschodzićJa dziś dosadziłam w łące pod siatka derenie i żylistki variegata wzdłuż ścieżki tu gdzie koziołek. Jak łąka skoszona to dopiero widać moje brzozy jak urosły już
Pszczelarnia 20:17, 17 wrz 2018

Zaplątałam się.

Przystąpiliśmy w zmasowanym ataku osób kilku do cywilizowania kawałka "za szopą". Miejsce ładne od południa, zaciszne. Można by figi uprawiać.

Po likwidacji starego kompostownika i wywiezieniu kilkunastu taczek ziemi oraz rozlaniu resztek mikstur

po odzyskaniu słupów piaskowcowych, które były ramami kompostownika w ziemi i względnym posprzątaniu tony kostki granitowej, drewna i wszelkich innych

po wysadzeniu wszystkiego (za wyjątkiem derenia kousa, bo jeszcze za wcześnie)

mam taki plac, na którym w części słonecznej będą 3 rzędy malin.

Placyk wyznacza grusza z hostami pod nią i dereń jadalny, część zacienioną daje lipa i wierzba rosnące niedaleko. Jak podzielić ten teren z malinami?

(Czy jest sens trzymać derenia jadalnego - owoce zjadają ptaki. A pyłkiem żywią się pszczoły wiosną - więc jest sens, nawet jeżeli ja czasami wątpię).

Irga wyznacza tę granicę.

Czy trzeba zrobić jakieś oddzielenie (żywopłocik z buka zielonego w poprzek zamiast irgi?), jak zagospodarować 2 światy: użytkowe maliny i być może 2 pigwowce oraz część cienistą pod wierzbą z hostami, niskim parzydłem, jeżówkami żółtymi - co posadzić i tu i tam, żeby było z sensem?

Nie wiem. Doradzćie proszę.

Gruszka_na_w... 20:20, 17 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ogrodowe zbieractwo. Na zupę.

Spędzałam kiedyś wakacje w takim wiejskim domku na odludziu z miejskimi właścicielami. Takie zbieractwo często wtedy uprawiałam na pobliskich łąkach.
Pomidorki u mnie też w dobrej formie. Tylko z pietruszki jak zwykle nic nie wyszło.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 20:26, 17 wrz 2018

Tutaj widać te dwa światy, słońca i cienia. Jak to urządzić? Wzdłuż zasiek rośnie żywopłot bukowy, do uzupełnienia.

Gruszka_na_w... 20:35, 17 wrz 2018

Maliny posadź sobie wygodnie-tak, abyś miała do nich swobodny dostęp. Dobrze jest je trzymać na planie prostokąta z palikami w narożnikach i drutem lub grubszym sznurem łączącym owe paliki na wysokości 1 m. Lepiej sadzić w kilku węższych prostokątach oddzielonych ścieżką niż jednym szerokim.
Ptaki zjedzą owoce derenia tylko wtedy, kiedy przegapi się moment dojrzenia owych. Derenia też dobrze jest mieć na widoku z tego właśnie powodu.
Takie chruśniaki malinowe naturalną koleją losu są nieco nieuporządkowane. Jeśli Ci to wizualnie przeszkadza, to sprawdzi się klasyczny żywopłot bukowy.
Lubię irgę błyszczącą- za jej miododajność, piękne liście i niesamowite kolory jesienią. Zostawiłabym ją.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies