Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Moja działka na Dębowym Lesie 07:20, 05 wrz 2017

Do góry
Gocha napisał(a)
Aniu jakie Ty masz cały czas piękne hosty. Moje pozjadane przez ślimaki. I ile masz kwitnących roślin- pewnie mnóstwo pracy z nimi. Prześliczne dalie, floksy czy mieczyki. Buziaki

Witaj Gosiu!
Na Dębowym ślimaków nie mam.I oby tak było dalej.
Nie zastanawiam ile pracy z kwitnącymi jest.Jak się coś lubi, to i pracuje się.Ale nie strasznie dużo.Na wiosnę owszem jest więcej..W lecie już mniej.
Coż zrobię,że ja te kolorowe, kwiatuszkowe to lubię.Wybieram , sadzę , podglądam, podlewam i cieszę się nimi

Limka w tle
Moja działka na Dębowym Lesie 23:24, 04 wrz 2017

Do góry
Aniu jakie Ty masz cały czas piękne hosty. Moje pozjadane przez ślimaki. I ile masz kwitnących roślin- pewnie mnóstwo pracy z nimi. Prześliczne dalie, floksy czy mieczyki. Buziaki
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:21, 04 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Jak pokazalaś zdjęcie z różową w tle okazało się że taką też mam. Nie wiedziałam że nazywana fioletową. Więc nasionka mogę zebrać sama. Ale nie wiem czy chcę bo wolę na rabacie fiolet liatry i werbeny patag. Oprócz tego lawendy i chwilowy zimowitów.

Urszula trzeba stale eksperymentować i zmieniać.
Liatrię bardzo lubię choć już nie kwitnie ładnie wygląda.

miesiąc temu kwitły floksy mocno , teraz też kwitną ale nie tak

Moja działka na Dębowym Lesie 21:05, 04 wrz 2017

Do góry
anek napisał(a)
Witaj Aniu!
Aż trudno uwierzyć,że twoja działka nie była przy kupnie niczym obsadzona.A teraz masz dużo, pięknych roślin. Ja pierwsze co zrobiłam to powzdychałam do twoich floksów, śliczne i coleusy jakie dorodne, ja tez już sobie zbieram koleusy, kiedyś na taras będą jak znalazł. Miło spacerować po ogrodzie z mojego rodzinnego województwa. Akurat w Chemie nie mam nikogo, ale w Tomaszowie ,Hrubieszowie tak.

Moja działka, to była żywa łąka z trawami po pas.
Ale dało się zrobić ją coś do ogrodu przypominającego
Przez lata, rokrocznie ileś roślin tylko się dokupuje i dokupuję..Nawet , gdy juz ogród jest zrobiony.Tak człowiek sobie myśli, jeszcze i wciąż notorycznie jakieś nowe roślinki wpadają w oko, rączki i do ogrodu
Floksy też lubię.Kilka nowych jest, co jeszcze nie kwitły.
Masz rację teraz już można i trzeba myśleć o nowych koleusach na nowy sezon.Ja już szczepki z tych co mam robię
O,,, pochodzisz z lubelskiego ?? A wiesz,Ja mieszkam w Chełmie.Ale działkę mam 20 km od miasta w stronę Hrubieszowa.

Ta róża jest NN- jest cudna.Duży i piękny kwiat,Jest ze mną od początku.Chyba ok, 10 lat już.

Hortensja Pinky Winky jeszcze małe i marna.Nic,ożen a drugi rok będzie piękniejsza
Ogrodowe kreacje 19:55, 04 wrz 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Ojej Nowalijka no bo bo bo to teraz jeden z ładniejszych kwiatów w ogrodzie bo floksy powoli niestety zaczynają łapać mączniaka, a dalie chloroza wykańcza iiiiiii zostaje werbenka

Dobrze że znalazłaś logiczne argumenty. Jesteś rozgrzeszona
Ogrodowe kreacje 19:53, 04 wrz 2017

Do góry
Ojej Nowalijka no bo bo bo to teraz jeden z ładniejszych kwiatów w ogrodzie bo floksy powoli niestety zaczynają łapać mączniaka, a dalie chloroza wykańcza iiiiiii zostaje werbenka
Ogród bacowej 12:09, 04 wrz 2017
Do góry
nowa rabata kibicuje

PS. nie posadziłam zawilców przed floksami i miedzy nimi ...przed floksami posadziłam szałwie ...cos sie wystarszyłam tych zawilców bo one zawalaja wszystko i mogły by mi floksy wykończyc ...a zapachu floksów trudno mi zrezygnowac
Ogród Małej Mi 2017 18:53, 03 wrz 2017

Do góry
A ja myślałam, że floksy to takie babciowe kwiatki (u mnie faktycznie z babciowego ogródka przywędrowały ) i tylko różowe i białe a tu się okazuje że ich gama kolorystyczna całkiem duża jest, ostatnio u koleżanki czerwonego widziałam a teraz u Ciebie prawie niebieskiego

Właśnie myślałam o takim połączeniu floksa z hortensją i do tego jeszcze michałki.
Tylko się zastanawiam czy michałki te wysokie za lub miedzy hortensjami czy te mniejsze przed floksami
Ogród Małej Mi 2017 18:09, 03 wrz 2017

Do góry
kerii napisał(a)

Czy te floksy są naprawdę niebieskie ? super takich jeszcze nie widziałam

U mnie na monitorze kolor jest realny.. taki fiolet wpadający w niebieski.. jak młode na początek sezonu to bardziej niebieskie. Najprawdopodobniej to blue boy
Ogród Małej Mi 2017 18:03, 03 wrz 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

Czy te floksy są naprawdę niebieskie ? super takich jeszcze nie widziałam
Moja działka na Dębowym Lesie 20:05, 02 wrz 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Ciekawa roślina Czy on pachnie?

Pozdrawiam

Eukomis czyli lilia grzywiasta. Niestety nie pachnie.
Mam 2 odmiany eukomisa.I te cebulki ją mam chyba z 5, czy 6 lat.Wykopuję , do piwnicy z innymi znowu na wiosnę na rabaty
O tak , galtonie górą już kwitną.I też pójdą spać.
Dziś popołudniu ukopałam ci kilka liliowców.Uf,,, W poniedziałek rano wyślę

Floksy - troszkę pousuwałam te przekwitnięte .I już łądniej wy7glądają
Podmiejski ogródek 07:24, 02 wrz 2017

Do góry
Rogownicy nie żałuj. Artemisi pożałuj. Floksy mam i nie mogę się ich pozbyć - po kilku latach macierzysta kępa wyrosła, spuszcza się z murku, ale ta część przy ziemi jest stara, gruba, na w pół zdrewniała, łysa i bleee. Wolę płożące goździki (ładnie kwitną i w półcieniu.
Jesli chcesz coś niziutkiego do półcienia to zapraszam na wiosnę po alchemilla alpina.
Podmiejski ogródek 23:15, 01 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

O rany, aż się zarumieniłam na tyle pochwał

Floksy po przycięciu już zapączkowane do kolejnego kwitnienia.

Lawenda wiem, że pasuje do róż, ale u mnie i tak zbyt dużo gatunków, więc z niejakim żalem różom już odpuściłam.

W sobotę bawiłam się w tetrisa (tak się nazywała ta gra, gdzie było tylko jedno wolne pole, i żeby ułożyć obrazek trzeba było przesunąć jeden koclek, żeby przesunąć drugi, żeby przesunąć trzeci...?).

Wyrzuciłam czyśćce z niepasującego im miejsca. Na to miejsce posadziłam kosaćce z południowej rabaty i caradonnę z przytarasowej.
Na miejsce po kosaćcach wsadziłam białe floksy.
Natychmiast uznałam, że to był błąd, bo nie pasują do białych (!) łubinów i przetacznikowca, które tam rosną. Pewnie je w przyszłym roku wyrzucę, bo nie mam już na nie innego miejsca. Przy okazji stwierdziłam też, że sadzenie (miesiąc temu) bordowych żurawek z białą rogownicą to był błąd, bo kontrast jest za duży i brzydko wygląda.
Następnie wyrzuciłam dwie piwonie i na ich miejsce wsadziłam berberysa i rozchodniki, które zabrałam z tarasowej od lawend. Ładnie wyglądają, razem, ale nie wiem, czy za dwa lata nie będę ich stamtąd zabierać, bo mogą mieć za mało słońca. Zobaczymy.
Na tarasową, w miejsce po rozchodnikach przesadziłam szałwię compact deep blue. Przynajmniej mam nadzieję, że to ta odmiana, bo wygląda zupełnie inaczej, niż te egzemplarze, które już tam rosną - tamte mają strasznie wielkie liście.
Przy okazji przesadziłam jeszcze irgę spod jednego świerka pod drugi. Przez cały rok koło kominka nie urosła ani o centymetr, a w tym czasie irga pod świerkiem przy kwaśnej zrobiła się trzy razy taka jak była. No to posadziłam je razem.

W te wszystkie przesadzania musicie na razie uwierzyć na słowo, bo eM zabrał aparat i nie miałam czym obfocić

W każdym razie wniosek jest jeden: fijoł ogrodowy trwa u mnie w najlepsze i nie zapowiada się, żeby się skończył. Mąż zapowiada, że jeszcze trochę i będzie mnie leczył.

Potwierdzam pięknie masz

Na tetrisa nie mam już czasu od dawna, ale uwielbiam te klocki...ogrodowo cały czas przegrywam, idąc tetrisem zaczynam od środka czyli od drzewa...Ty już masz tło
Tworząc rabaty iglasto- wrzosowe wygrywam...tworząc rabaty bylinowe przegrywam, tworząc rabatę liściastą...zmagam się już kilka lat prawie lubię...wszystko zależy od miejscówki i żyzności gleby...ja testuję i użyźniam glebę pod kątem roślin, które chcę w ogrodzie i które mi odpowiadają ...tak samo mam...też jestem odjechana na tym punkcie ...fijoł trwa
Liliowo i kolorowo:) 14:58, 01 wrz 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Widzisz...takie dzielżany jeszcze mogę na salonową, bo dalii zostawię tylko 4 sztuki, mam tam sporo jeżówek i pewnie jeszcze coś zdołam upchać...takie czerwoniutkie dzielżany mi się widzą. Jakie wysokie rosną i czy zimują bez problemu?

Anię pozdrawiam serdecznie, często o niej myślę...do mnie ma blisko, zapraszam ją zawsze, jak tylko jej czas pozwoli. Przekażesz jej Danusiu?

Ściskam

Kasiu polecam, to w sumie takie troche rdzawa czerwień ale te mi się najbardziej podobają, u mnie zimują bez problemu, do pasa moze wysokie albo i mniej.
Anie już pozdrowiłam, zawsze się o Was pyta, zawsze wspominami"rodzine ogrodowiskową" Chcemy sie razem wybrac we wrzesniu do Kapiasa gdzies w polowie, to może i po drodze jak będziesz to Ci te floksy podwioze? Wiesz aż wstyd się przyznac ale ja nigdy nie byłam u Kapiasów( Pozdrawiam
Ogródek Ewy 23:11, 31 sie 2017

Do góry
Kurcze opisałam się jak głupia i wszystko mi znikło
Zaczynam od nowa. Najpierw chwaliłam pięknie kwitnące jeżówki, hortensje i floksy. Później wtrąciłam, że moja bratowa ma prześliczne jeżówki i dostałam w ubiegłym roku nasionka czerwonej jeżówki, które pięknie mi powschodziły. Masz przerażających i bardzo żarłocznych nieproszonych gości, których Ci nie zazdroszczę. Tak to mniej więcej wyglądało.
Pozdrawiam i zastanawiam się gdzie Twoje zawilce. Może za mało stron się cofnęłam, Mam nadzieję, że nie "wyszły" z ogródka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies