Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Tu ma być ogród :) 13:16, 14 sie 2017

Do góry
Z eMem stwierdziliśmy, że trzeba zmienić Variegatusy pod oknami, rozszalały się zbyt mocno, potrzebuję tam coś delikatniejszego i niższego.

Coś w stylu Morning Light, ale niższy, przeszło mi przez głowę Adagio, ale nie chcę, żeby to był miskant kwitnący.

Więc co? Może ktoś ma pomysł?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:15, 10 sie 2017

Do góry
Mam kolejne pytanie do Różomaniaczek

Chcę Umbraculifiery podsadzić kwadratowymi lub prostokątnymi lub okrągłymi skarpetkami z cisa. Do tego nasadzenia chcę dodać Artemis i Pomponellę lub Larissę (jak sugerowała sylwik69 - buziaczki!!! )). Na pewno znajdzie się tam również nasza ukochana Stipa.

Doradźcie Kochane - przydałoby się cosik jeszcze? Może któryś miskant? Gracillimus?

Taka uwodzicielsko-romantyczna rabatka mi się marzy...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:23, 10 sie 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Nie chce się mądrzyć ale Haniu to nie są Gracilimusy
To jest miskant Graziella. Jest on bardzo podobny do Gracilimusa i trudno go odróżnić w lecie poniewaz żdzbło jest prawie identyczne jak u Gracka ale jesienią to Graziella przebarwia się na pomarańcz/miedz. U Gracilimusów nie występuje jesienne przebarwienie liści. Graziella również kwitnie co roku a Gracilimus tylko przy długich i ciepłych jesieniach.

Ale piękna ta Graziella...czy ona ma pióropusze od początku białe?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:17, 08 sie 2017

Do góry
polinka napisał(a)

To jest miskant Graziella. Jest on bardzo podobny do Gracilimusa i trudno go odróżnić w lecie poniewaz żdzbło jest prawie identyczne jak u Gracka ale jesienią to Graziella przebarwia się na pomarańcz/miedz. U Gracilimusów nie występuje jesienne przebarwienie liści. Graziella również kwitnie co roku a Gracilimus tylko przy długich i ciepłych jesieniach.

Polinko, dziękuję za informację. W przypadku tej rabaty nastąpiła w takim razie tzw. szczęśliwa pomyłka. Brak jesiennych przebarwień nie pasowałby mi do koncepcji. Tak mnie trochę dziwiło, że te "Gracilismusy" na rondzie trochę niższe od rosnących na innych rabatach. Teraz już będę wiedziała, że to Grazielle. Dziękuję za czujność.
Gracilismus i róża Snow Princess

Gosiek, kocimiętka kwitnie, przetacznik ma ładne listki- kwitnąć już nie musi, a szałwia ma 3 mm zielone wypustki. Ty cięłaś wysoko, ja nisko. Widać od czegoś innego to zależy. Wrzosy i rozchodniki muszą sobie poradzić bez towarzystwa szałwi.

Makolągwa mnie odwiedziła. Pierwszy raz w życiu widziałam naocznie! Nic, a nic sie nie bała. Pozowała wręcz jak rasowa modelka. Albo model, bo to chyba samczyk. Za mizerny mam aparat, niestety.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:11, 07 sie 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najwyższe na rondzie są gracilismusy. Są tam też dwie rozplenice, ale na zdjęciu widać chyba tylko trochę tej po prawej. Na obrzeżu są jeszcze turzyce ID.
Ta rabata najlepiej wygląda jesienią i zimą. Zdjęcia z zeszłej jesieni.

Mały ogród Kasi 11:47, 07 sie 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
Jana połaczenie klasyczne ogrodowiskowe, bardzo mie sie podoba także: Limelight+ Miskant morning light) Ty masz za mało miejsca? ha ha

Kasiu, żadne haha mam Anabelki przy siatce pomiędzy naszą działką i sąsiada, które sadziłam 3 lata temu w odstępie z 40 cm od płotu, więc trochę ciasno. Na wiosnę upewnię się ile jest miejsca pomiędzy krzaczkami - czy wcisnę coś tam jeszcze. Jak nie gracka czy ML, to poszukam czegoś bardziej smukłego (czy są w ogóle smukłe miskanty?)

Jak się maja Twoje róże? Coś zachwyca? Coś rozczarowuje?
Mały ogród Kasi 10:34, 07 sie 2017

Do góry
Jana połaczenie klasyczne ogrodowiskowe, bardzo mie sie podoba także: Limelight+ Miskant morning light) Ty masz za mało miejsca? ha ha
W ogródku Iwony 21:41, 05 sie 2017

Do góry
Dorotko, zapomniałam odpowiedzieć na pyt. dotyczące trawy. To jest miskant Malepartus, zimuje bez problemów, wysokość ponad metr, z kwiatostanami ok. 2m.
Tu ma być ogród :) 00:01, 05 sie 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
wow
ale pięknie!!!!
a co to za miskanty na przedpłociu że juz kwitną?

To miskant Kleine Fontane - kwitnie już od ponad 2 tygodni.
Jak zaczyna to te kwiatostany są ciut różowawe, ale bardzo szybko bieleją.

Tu ma być ogród :) 22:46, 04 sie 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Miskant to Kleine Fontane.
Odnośnie paleniska i szkółki wysyłam prive.

No to fakt, wszystko się rozrosło i nawet wygląda

nawet to złe słowo! wygląda świetnie
Tu ma być ogród :) 22:09, 04 sie 2017

Do góry
malkul napisał(a)
jaki miskant masz na przedpłociu
?

dawno nie było tak szerokich kardów
świetnie juz porosło i slicznie

poprosze namiary na palenisko (kolezanka szuka) a i na PW te szkółkę tania co o niej pisałas ostatnio

Miskant to Kleine Fontane.
Odnośnie paleniska i szkółki wysyłam prive.

No to fakt, wszystko się rozrosło i nawet wygląda
Pokażę nasz ogród 16:02, 03 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Piękne ujęcie tego miejsca. Jakby tradycyjny ganek opleciony winem w nowoczesnych trawach.

Miejsce troszkę zmieniło sie w tym roku. Miskant Variegata przymarzł, więc w tym roku ciut więcej koloru w tym miejscu.
Pokażę nasz ogród 09:09, 03 sie 2017

Do góry
Czarownica napisał(a)
OOOOJEEEJ jaki Pani cudny klimat utworzyła! Tak naturalnie wszystko rośnie jakby samo się zasadziło Zupełnie jakbym trafiła do naszej Królowej ogrodów Pani Danuty . Trafiłam z wątku od cienistych rabat i wpadłam po szyję. Muszę przebrnąć wszystkie częśći. Pozdrawiam.

Mój ogród ma braki, szczególnie w kwestii rysowania linii rabat, ale z doboru roślin jestem zadowolona.

To jest owa cienista rabata:

Wydawało się, że słońce dociera tylko wczesnym rankiem i późnym wieczorem. Ale okazuje się że w okresie letnim , kiedy słońce wysoko całkiem długo tu zagląda.
Sprawdziły mi sie w tym cienistym północnym miejscu ogrodu: hortensje bukietowe (tu Anabelle Strong i Polar Beer) miskant Mornin Light, o dziwo nieźle sobie w cieniu radzą u mnie trawy: rozplenice japońskie i ... ostnice . No i poradzone mi na ogrodowisku carexy do cienia odmiany Ice Dance - rosną doskonale, choc są na rabacie, która może ma godzinę słońca w ciagu dnia.
Tu ma być ogród :) 14:51, 01 sie 2017

Do góry
jaki miskant masz na przedpłociu
?

dawno nie było tak szerokich kardów
świetnie juz porosło i slicznie

poprosze namiary na palenisko (kolezanka szuka) a i na PW te szkółkę tania co o niej pisałas ostatnio
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:53, 29 lip 2017

Do góry
Bozena77 napisał(a)

Czy ta trawa to trzcinnik Overdam?

Miskant Vareiagatus
Małymi kroczkami do celu... 15:14, 29 lip 2017

Do góry
TEO napisał(a)
Może miskant variegatus. Fajnie kontrastuje z ciemną zielenią liści hortensji.Tylko że wysoki...

Variegatusa mam prawie przed szpalerem, więc w sumie to nie głupi pomysł,żeby i nim zakończyc szpaler bardzo mi się on podoba, tylko mój jeszxze malutki, bo dzielony niepotrzebnie
Kwitnące skarpy 13:41, 29 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Busz i widzę że miskant Ml też super u Ciebie

Busz jest u mnie zawsze mile widziany Miskant ML rośnie u mnie nad wyraz dobrze
Kwitnące skarpy 11:14, 29 lip 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Parę fotek hortek oraz troszkę bambusowo

Busz i widzę że miskant Ml też super u Ciebie
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:29, 29 lip 2017

Do góry
Kasia, one są piękne, bo...pokrój, wielkość i kolor; liczę że w tym roku zakwitną
Gracki też mam, od 2 lat, są ogromne, aktualnie zarastają wszystko;
miskant ML u mnie 5 lat.
Kilka ujęć na szybko starym aparacikiem
tu je mam, przesadzałąm z innego miejsca, te 2 letnie, ale chyba za dużo tu traw dałam, tłok się zrobił
i na wprost rabata, gdzie 5 -letnie

połączone z rozplenicą Black Beuty

w innych miejscach nie sfociłam, mąż już mnie gonił

a to miskanty Gracilimus i Dronning Ingrid, na dodatek mam tam kilka rozplenic Black Beuty
czeka mnie rozsadzanie, za gęsto i za dużo tam wszytskiego
Małymi kroczkami do celu... 09:09, 29 lip 2017

Do góry
Może miskant variegatus. Fajnie kontrastuje z ciemną zielenią liści hortensji.Tylko że wysoki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies