Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Kasik 21:12, 27 sie 2017

Zawilce moim zdaniem to w tym okresie jedne z piękniejszych roślin w ogrodzie. Pekinie sie u Ciebie rozrosły. U mnie jeden krzaczek usycha. nie mam pojecia dlaczego. Spróbuje go zreanimować. Pekinie u Ciebie Dorotko. i te ptaszęta.
asiak 21:20, 27 sie 2017

Dorotko, pięknie u Ciebie
Gdzie by tu znaleźć miejsce na zawilce?
Piękne są
Dorota123 11:00, 28 sie 2017

Kasik napisał(a)
Zawilce moim zdaniem to w tym okresie jedne z piękniejszych roślin w ogrodzie. Pekinie sie u Ciebie rozrosły. U mnie jeden krzaczek usycha. nie mam pojecia dlaczego. Spróbuje go zreanimować. Pekinie u Ciebie Dorotko. i te ptaszęta.
Swoje zawilce często podlewałam, są w dobrej kondycji i obficie mi kwitną. Ptaszków u mnie jest bardzo dużo, nie potrafię sobie odmówić jak mi się jakieś spodobają. Za miłe słowa dziękuję.

Dorota123 11:09, 28 sie 2017

asiak napisał(a)
Dorotko, pięknie u Ciebie
Gdzie by tu znaleźć miejsce na zawilce?
Piękne są
Zawilce najlepiej sadzić na drugim planie, są dość wysokie więc żeby nie zasłaniały niższych roślin, poza tym późno wchodzą w etap kwitnięcia. Miło mi, że Ci się u mnie podoba.

szemusia 22:12, 29 sie 2017

Widzę, ze ptaszki co i rusz w nowym otoczeniu Masz, Dorotko do tego rękę

Czy ten miskant to Variegatus? Rewelacyjnie świeci na rabacie

Dorota123 napisał(a)
ElzbietaFranka 22:24, 29 sie 2017

Bo zawilce to typowe rosliny ktore uwielbiaja rosnac prawie w blotku. Zadzi sie je w strefie przybrzegowej przy oczku.
Mialam kilka krzakow, az do wiosny tego roku przy pieleniu chyba je wypielilam i takie niedobitki mam. Liscie podobne do jaskra u mnie sie rozrisl i usuwam go gdzie sie da i tak tez usunelam zawilce.
Ivvvona 22:33, 29 sie 2017

Po niedawnej suszy nie ma chyba śladu - wszystko bujnie rośnie i kwitnie. U nas też najbardziej ucierpiał trawnik ale już się znów zazielenił. Zawilce i mnie się spodobały, Twoje już ładne okazy, moje jeszcze młode ale coś tam już kwitnie.
Dorotko - jeśli chcesz jakieś nasionka jeżówek to zerknij do mnie, które ci się podobają. Tylko nie ma pewności że z nasion wyjdą takie same, ale można spróbować.
ElzbietaFranka 22:43, 29 sie 2017

Dorota skoro tak jest co roku czego studni nie zrobisz.
U nas w tym roku podlewa z nieba, ale w zeszlym roku to byla makabra. Mam studnie glebinowa oprocz wodociagu i to o a ratuje moj ogrod.

Dzialke mam mokra i zabezpieczylam sie w studnie drenazowe 5 kregow i tam jest zawsze woda.
Wiosna tego roku nie dosyc, ze przyszedl w maju mroz to bylo u mnie bardzo mokro pompy chodzily przez tydzien. Pompowalismy z tych studni drenazowych i ziemia sie osuszala.

Mam nadzieje, ze juz podlalo u was.

Ogrod mimo nie sprzyjajacej pogody masz bardzo ładny. Ogladam dalej.
Dorota123 09:29, 30 sie 2017

szemusia napisał(a)
Widzę, ze ptaszki co i rusz w nowym otoczeniu Masz, Dorotko do tego rękę

Czy ten miskant to Variegatus? Rewelacyjnie świeci na rabacie

Ptaszki to moje ulubione dekoracje i mam ich na prawdę sporo. Kiedyś znajoma myślała, że ja te same ptaszki przenoszę w różne miejsca. One zazwyczaj mają stałą miejscówkę.
Trawka to miskant Variegatus bardzo ją lubię, próbowałam nawet ją rozmnożyć przez podział, ale tylko jedna sadzonka przetrwała.

Dorota123 09:39, 30 sie 2017

Ivvvona napisał(a)
Po niedawnej suszy nie ma chyba śladu - wszystko bujnie rośnie i kwitnie. U nas też najbardziej ucierpiał trawnik ale już się znów zazielenił. Zawilce i mnie się spodobały, Twoje już ładne okazy, moje jeszcze młode ale coś tam już kwitnie.
Dorotko - jeśli chcesz jakieś nasionka jeżówek to zerknij do mnie, które ci się podobają. Tylko nie ma pewności że z nasion wyjdą takie same, ale można spróbować.
Trawnik ładnie się regeneruje, rabaty podczas suszy regularnie podlewałam to dały radę przetrwać. Moje zawilce mają już chyba trzy lata to i ładnie już ich widać, miałam też piękne białe zawilce od koleżanki ogrodowiskowej, niestety po pierwszym roku zanikły. Nie wiem dlaczego posadzone były w pobliżu różowych, więc warunki miały takie same.
Zaraz idę do Ciebie zobaczyć jeżówki, a tu moja róża kameleon. Przy drugim kwitnięciu zmienia kształt płatków.