Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród pod Borem 09:46, 20 mar 2017

Do góry
Marga napisał(a)
Przeczytałam!
No Kochana, miałaś kupę roboty z tą wykończeniówką, ale efekt jest super. W ogóle wnętrze masz takie lekkie Fajnie, że już się wprowadzasz.
Czytam, że opóźnienie w przeprowadzce spowodowane było brakiem przyłącza gazowego. To identycznie jak u mnie, obecnie też czekam na rozmarznięcie gruntu i wykopy. Myśmy przed zimą zrobili kotłownię i podłączyli do pieca małą butlę z gazem. Na początku jedna butla wystarczała na 2 dni, ale teraz jak podłogówka się rozgrzała, to zmieniamy ją raz na tydzień. Mamy też kominek (a raczej kozę) w razie czego.
W ogrodzie dostrzegłam jedną rabatę z pięknymi bylinami. Czytam, że dużo rozmnażasz sama i jak byś coś chciała ode mnie to mów śmiało.
Obecnie mam do oddania patyczki: dereni Elegantissima, hortensji bukietowych Silver Dollar i Vanilla Fraise. Malutkie patyczki tawuły japońskiej Goldmound też mam na zbyciu. Zawsze coś się ukorzeni Mogę Ci też coś podzielić. Mam dużo nasion stipy!
Piszesz, że masz baaardzo słoneczną działkę, to polecam Ci właśnie bezproblemowe tawuły japońskie i perovską. Tych roślin nigdy nie podlewam, na wiosnę tylko podetnę, radzą sobie same, a grają "pierwsze skrzypce" u mnie na rabatach.
Sorrki, że się rozpisałam.
Będę zaglądać i pozdrawiam serdecznie

Lubię jak ktoś się rozpisuje u mnie

Całą zimę grzaliśmy kominkiem i powoli prowadziliśmy drobne prace wykończeniowe No niestety - ale z tym gazem to nas ładnie załatwili. U nas już po wykopach i własnie skończyliśmy całą instalacje gazową. Na dniach będziemy podpisywać umowę z gazownią i mam nadzieję że najpóźniej w przyszłym tygodniu będzie już ciepło w domku
Większość bylin mam dzięki wieelkim sercu Ani - Małej Mi, która mnie nimi obdarowała
A co do patyczków do ukorzenienia - to bardzo chętnie przyjmę
Ogród pod Borem 09:19, 20 mar 2017

Do góry
Przeczytałam!
No Kochana, miałaś kupę roboty z tą wykończeniówką, ale efekt jest super. W ogóle wnętrze masz takie lekkie Fajnie, że już się wprowadzasz.
Czytam, że opóźnienie w przeprowadzce spowodowane było brakiem przyłącza gazowego. To identycznie jak u mnie, obecnie też czekam na rozmarznięcie gruntu i wykopy. Myśmy przed zimą zrobili kotłownię i podłączyli do pieca małą butlę z gazem. Na początku jedna butla wystarczała na 2 dni, ale teraz jak podłogówka się rozgrzała, to zmieniamy ją raz na tydzień. Mamy też kominek (a raczej kozę) w razie czego.
W ogrodzie dostrzegłam jedną rabatę z pięknymi bylinami. Czytam, że dużo rozmnażasz sama i jak byś coś chciała ode mnie to mów śmiało.
Obecnie mam do oddania patyczki: dereni Elegantissima, hortensji bukietowych Silver Dollar i Vanilla Fraise. Malutkie patyczki tawuły japońskiej Goldmound też mam na zbyciu. Zawsze coś się ukorzeni Mogę Ci też coś podzielić. Mam dużo nasion stipy!
Piszesz, że masz baaardzo słoneczną działkę, to polecam Ci właśnie bezproblemowe tawuły japońskie i perovską. Tych roślin nigdy nie podlewam, na wiosnę tylko podetnę, radzą sobie same, a grają "pierwsze skrzypce" u mnie na rabatach.
Sorrki, że się rozpisałam.
Będę zaglądać i pozdrawiam serdecznie
Ogród tworzony z pasją 07:35, 20 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Karol, tniemy już tawuły?

Kasiu tawuły tniemy po kwitnieniu.

A chyba że mówisz o tych niskich tawułkach, te to teraz bo nie zależy na ich kwitnieniu tylko na listkach
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:51, 19 mar 2017

Do góry
Ewo, Gosiek, Kawciu, Ewo-frezjo, Zoju-Dziękuję za wizytę.
Polinko, a ja spędzam marcowe wieczory u Ciebie w ogródku- jestem w końcówce 2015 roku.

Makusiu, byłabyż to ta piosenka

"Dzień dobry pani biedronko,
więc wyszła już pani na słonko
i chodzi pani po kwiatach,
nad łąką pachnącą znów lata.

To wiosna, to wiosna wesoła
uśmiechy rozdaje dokoła,
zachwyca i cieszy barwami
jak dobrze, że znowu jest z nami.

I my wyjdziemy na słonko
jak motyl i żuczek z biedronką.
weselej żyć i radośniej,
gdy świat cały kwitnie i rośnie.

Dla synka!

Skończyłam porządkować drugi półksiężyc, choć weekend nie sprzyjał pobytowi na zewnątrz. Wystartowały krzewy: berberysy, tawuły, bez koralowy, kaliny. Lada moment zakwitną forsycje.

Trzeba się psychicznie nastroić do cięcia róż. Na mojej liście najmniej ulubionych prac ogrodowych, ta czynność zajmuje 1 miejsce.

...uDany ogród 14:12, 19 mar 2017

Do góry
Kasiu, Aguś jego stan stale się pogarsza, to jedyna nadzieja na poprawę, bo o powrocie do pełni zdrowia nie ma mowy
Dziękuję za dobre myśli!

Na podwórku zimno, w kominku aż huczy
Obiadek sobie pyrka na piecu, a ja buszuję w necie w poszukiwaniu inspiracji do nowego domu.
Potem wyskoczymy do marketu po odżywki i może uda mi się jeszcze dzisiaj podsypać rośliny w ogrodzie. Deszcz ładnie rozpuści i niech się dzieje
Gdyby nie sarny byłby to imponujący rok pod względem kwitnienia .
Bzy są obsypane, kaliny tylko czekają.
Mam taką odmianę lilaka, który nigdy nie kwitł. Rośnie w ogrodzie z 8 lat. To miniatura ma około 80 cm, a liście jak u bazylii. Myślałam, że on nie wykształca kwiatów, a tu niespodzianka ma pączki kwiatowe.
Chyba te przenosiny do nowego ogrodu wyjdą nam na dobre
Ozdobne wiśnie, tawuły wczesne już zaczynają pokazywać liście i pąki kwiatowe. Ciekawe, czy tawuła śliwolistna mi zakwitnie? Bardzo ją lubię.
Żylistek Nikko się obudził. Zaraz rozkwitną czeremchy. Mam 3 odmiany, chcę dokupić Schuberta. Lubię ich zapach i te roje pszczół
Nie mam ręki do azalii i rododendronów, ale zeszłoroczne zakupy mają pąki i żyją. Chyba dokupię kolejne
Uwielbiam te drobnokwiatowe.
Azalodendron, ma obmarznięte liście, czy wypuści nowe? Czy to koniec?
Szkoda by go było...

Azurki ładnie przezimowały, muszę jednego dokupić, bo mam dwa jeden od razu się nie przyją. Tak samo jak Billy Novinka

Kocham ten czas

Obecne widoczki, zaczynam wyjmować ozdóbki. Moje ulubione ceglane kule

Brakuje już tylko zieleni

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:59, 18 mar 2017

Do góry

Ruszyły tawuły japońskie
Ogród tworzony z pasją 21:11, 17 mar 2017

Do góry
Karol, tniemy już tawuły?
W samym słońcu 18:10, 16 mar 2017

Do góry
Tawuły japońskie już pocięłam (nie wiem czy dobrze).
Paulina dobrze prawi, żeby te najcieńsze wyciąć, ale ja bym podcięła też te najwyższe, bo tam chyba za 3 oczkiem masz ucięte, a ja bym je ucięła zaraz za pierwszym.
W samym słońcu 16:34, 16 mar 2017

Do góry
Ja hortensji wycięłabym jeszcze wszystkie te cieniutkie patyczki. Myślę,że tawuły możesz ciąć spokojnie, ja już tne wszystko po kolei, jedynie traw na razie nie ruszam.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:20, 13 mar 2017

Do góry
Gosiu, ale masz szczegółowe notatki, będziemy przenosić maliny i borówki wyżej, z remontu ogrodowego została kupa resztek, które się przekompostowały i właśnie chcę sobie zrobić warzywniak w podniesionych grządkach, zaglądam do Ciebie i tadam ..., instrukcja Pozdrawiam

malkul napisał(a)

folie mam tylko na bokach aby drewno nie ciągneło wilgoci.
na spodzie mam siatkę przeciw gryzoniom i na to miałam gałezuie, trawę skoszona i kompst i ziemia

tu z moich notatek

Warzywnik na podwyższonej grządce
Na podwyższonej grządce rośliny mogą rosnąć 4-6 lat, aż do całkowitego rozłożenia komponentów podłoża. Zakładamy ją jesienią. Wyznaczamy zarys rabaty. Ważne, aby grządka znalazła się na osi północ-południe, bo wtedy rośliny będą równomiernie nasłonecznione. Jej długość nie ma znaczenia, ale szerokość nie może przekraczać 1,5 m. Wybieramy ziemię na głębokość około 20 cm i odkładamy na bok. Trzeba zwracać uwagę, by nie mieszać części próchnicznej (ciemnej) z jałowym podglebiem (jasne, bez próchnicy). Rozkładamy w wykopie warstwy: po 25 cm gałęzi pociętych na kawałki, darni, liści i innych resztek roślinnych. Ubijamy je i polewamy wodą, a gdy wsiąknie – przykrywamy warstwą częściowo rozłożonego kompostu. Przykrywamy zdjętą uprzednio ziemią urodzajną i ponownie ubijamy, a na szczycie robimy rowek, który będzie zatrzymywał wodę. Pamiętajmy, że podłoże powinno być wilgotne – w miarę potrzeby je podlewajmy. Podwyższona grządka stwarza doskonałe warunki dla wczesnowiosennych upraw, bo zgromadzony w niej materiał organiczny stopniowo się rozkłada i wydzielanym ciepłem ogrzewa podłoże. W razie przymrozków wystarczy przykryć rośliny włókniną lub folią ogrodniczą. Uwaga! Kontrolujmy, czy w najniższej warstwie grządki nie zagnieździły się gryzonie.

ogródek warzywny- wyznacz go, zdejmij darń, lub jeśli masz czas przykryj folią na kilka tygodni i potem przekop ( tylko lepiej jak nie ma perzu w ziemi).. W tym sezonie najlepiej zrobisz jak posiejesz na nawóz zielony- np. gorczycę na glebę gliniastą, łubin na słabszą. Gorczyca jest super, bo daje dużo masy i szybko rośnie, przy okazji dusząc perz jeśli by kiełkował. Po kilku tygodniach przekopujesz te rośliny z ziemią. Jak nie zrobisz tego zaraz, to we wrześniu posiej żyto i zostaw na zimę, przekop wiosną. To najzdrowsze, najlepsze ulepszacze ziemi. Nie dawaj nawozów mineralnych, bo warzywnik ma dawac zdrowe plony, a organicznym typu kurzak tez lepiej uważać.
Truskawki posadź gdzieś na boku, albo zadołuj z doniczkami w ziemi, a wsadź je docelowo wiosną.
Jeśli chcesz mieć ładny warzywnik, polecam ograniczyć go wyraźnie. Bardzo ładnie wygląda w ramach z grubej deski, czy kantówki. Oczywiście z czasem trzeba drewno wymienić, ale kilka sezonów wytrzyma, a dobrze się sprawdza. Ewentualnie można zrobić ramki ze zwykłych obrzeży chodnikowych, albo na jego brzegach zrobić niziutkie żywopłoty z bukszpanu, tawuły japońskiej albo ziół- melisy, tymianku, oregano ( odmiana Compactum jest niska, ładna i trwała).
W warzywniku warto jest hodować sporo ziół, sadzic je z przodu, bo one zazwyczaj są efektowne cały sezon. Miętę lepiej jest posadzić oddzielnie, lub ograniczyc ją jakąś przegrodą w ziemi.
Może ktoś w okolicy ma kompost, to by była najlepsza ziemia z niego.
gorczyca bardzo i daje dużą masę liściową. Po ogrodzie Ci się nie rozsieje, bo kopiesz przed zawiązaniem nasion, w stanie pękniętego pąka najlepiej.
Jak nie znajdziesz nigdzie dobrej ziemi to z darni załóż kompost, dorzucaj do niego przez jesień chwasty, trawę, drobne patyczki, resztki organiczne z domu ( unikaj wiekszych patyków, nie dawaj pomidorów, obierzyn ziemniaków, cytrusów) a wiosną wrzuć go w warzywnik. To nic że nie będzie w 100 % rozłożony, ale w 85 już tak. Tym sposobem wyprodukujesz sobie sama dobrej ziemi.
Jak masz taka słabą ziemię to spróbuj posiać teraz gorczycę ( mamy mokry rok, powinna dać radę), a na koniec września przekopać i jeszcze raz zasiać żytem- wtedy nawieziesz dwoma nawozami zielonymi.

Działka wkoło Lubczyka :) 19:37, 11 mar 2017

Do góry
Dzisiaj popracowalismy trochę w ogrodzie, między innymi złożyliśmy szklarenke

tu jeszcze nie stoi na swoim miejscu
poobcinałam hortki, tawuły, borówki, jagody kamczackie, pigwowieca, berberysy, zastanawiałam się kiedy trawy ozdobne ciąć, ale chyba jeszcze za wcześnie
Popołudniu posiałam pomidorki i paprykę

A tak wygląda moja werbena

Petuniom brakuje słońca

I proso
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 19:03, 10 mar 2017

Do góry
Kilka moich zestawień.

Klon palmowy i tawuły.

Róże i kocimietka.

Róże i biała szałwia.

Kiedyś będzie tu ogród 15:53, 10 mar 2017

Do góry
Filomena napisał(a)
Anabelka robi się zielona, potem w zimie brązowieje.
U mnie z anabelle są wiosną białe czosnki i tulipany Queen of Night, dosadziłam bdziubdzie ciemierniki - będą za jakiś czas, potem dochodzą parzydła leśne, białe tawuły, tojady, hosty biało obrzeżone, przywrotnik ostroklapowy, świecznice, tojeść rozesłana, z róż Elisabeth Oberle, na jesieni jeszcze żółte rudbekie, z traw turzyca ceglasta Prairie fire i miskant variegatus. No i bukszpany.

U Ciebie 20 m to może jeszcze krzewiasta Tardiva dla zmiany kwiatostanów ?

Wiesz Filoneno, tutaj bym chciała Ababelki dość luźno, kilka sztuk, podsadzone bylinami. Nie chcę tu szpaleru hortek. Do tego jakieś niewielkie drzewka.

makadamia napisał(a)
Że niby biała anabelka nie pasuje do żółtych aurea?
Popatrz tu:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859337570/

Wszystko zależy jaka biel i jaka żółć

A jesienią wszystko żółknie, czerwienieje, jak byśmy chciały się dopasować, to nikt biało-różowych rabat by nie miał

Wiesz Asiu jeśli chodzi o kolory to mi wszystko pasuje... A jesień powinna płonąć, złocić się itd....

Filomena napisał(a)
a miłorząb to jaki ma być?
I ile jest pomiędzy dębami czerwonymi? One szybko rosną, Mam dwa - każdy inny : jeden rośnie strzeliście w górę, ten drugi jest rozłożysty - odpowiednie cięcie ( świetnie to znoszą ) powinno skorygować ew. różnice

Miłorząb normalny. Pomiędzy dębami jest ok. 11m. Nie mam dokładnych wymiarów, bo straciłam wszystkie dane wraz ze starym sprzętem- muszę jeszcze raz pomierzyć. Pomiędzy dębami jest szpaler Magical Moonlight. Przy samych dębach zostawione po 1,5- 2m do końca rabaty na przewidywane kulki.
Kiedyś będzie tu ogród 14:06, 10 mar 2017

Do góry
Anabelka robi się zielona, potem w zimie brązowieje.
U mnie z anabelle są wiosną białe czosnki i tulipany Queen of Night, dosadziłam bdziubdzie ciemierniki - będą za jakiś czas, potem dochodzą parzydła leśne, białe tawuły, tojady, hosty biało obrzeżone, przywrotnik ostroklapowy, świecznice, tojeść rozesłana, z róż Elisabeth Oberle, na jesieni jeszcze żółte rudbekie, z traw turzyca ceglasta Prairie fire i miskant variegatus. No i bukszpany.

U Ciebie 20 m to może jeszcze krzewiasta Tardiva dla zmiany kwiatostanów ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:48, 10 mar 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Małgosiu, przygnała mnie do Ciebie Polinka na spytki o warzywnik
Czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? W weekend będę takie montowała u siebie, nabyłam siatkę i folię i zastanawiam się czy dać ją na dno poza siatką? Teren jest dość zachwaszczony więc byłaby to jakaś ochrona ...myślałam żeby te folię podziurkować coby przelatywał nadmiar wody...

folie mam tylko na bokach aby drewno nie ciągneło wilgoci.
na spodzie mam siatkę przeciw gryzoniom i na to miałam gałezuie, trawę skoszona i kompst i ziemia

tu z moich notatek

Warzywnik na podwyższonej grządce
Na podwyższonej grządce rośliny mogą rosnąć 4-6 lat, aż do całkowitego rozłożenia komponentów podłoża. Zakładamy ją jesienią. Wyznaczamy zarys rabaty. Ważne, aby grządka znalazła się na osi północ-południe, bo wtedy rośliny będą równomiernie nasłonecznione. Jej długość nie ma znaczenia, ale szerokość nie może przekraczać 1,5 m. Wybieramy ziemię na głębokość około 20 cm i odkładamy na bok. Trzeba zwracać uwagę, by nie mieszać części próchnicznej (ciemnej) z jałowym podglebiem (jasne, bez próchnicy). Rozkładamy w wykopie warstwy: po 25 cm gałęzi pociętych na kawałki, darni, liści i innych resztek roślinnych. Ubijamy je i polewamy wodą, a gdy wsiąknie – przykrywamy warstwą częściowo rozłożonego kompostu. Przykrywamy zdjętą uprzednio ziemią urodzajną i ponownie ubijamy, a na szczycie robimy rowek, który będzie zatrzymywał wodę. Pamiętajmy, że podłoże powinno być wilgotne – w miarę potrzeby je podlewajmy. Podwyższona grządka stwarza doskonałe warunki dla wczesnowiosennych upraw, bo zgromadzony w niej materiał organiczny stopniowo się rozkłada i wydzielanym ciepłem ogrzewa podłoże. W razie przymrozków wystarczy przykryć rośliny włókniną lub folią ogrodniczą. Uwaga! Kontrolujmy, czy w najniższej warstwie grządki nie zagnieździły się gryzonie.

ogródek warzywny- wyznacz go, zdejmij darń, lub jeśli masz czas przykryj folią na kilka tygodni i potem przekop ( tylko lepiej jak nie ma perzu w ziemi).. W tym sezonie najlepiej zrobisz jak posiejesz na nawóz zielony- np. gorczycę na glebę gliniastą, łubin na słabszą. Gorczyca jest super, bo daje dużo masy i szybko rośnie, przy okazji dusząc perz jeśli by kiełkował. Po kilku tygodniach przekopujesz te rośliny z ziemią. Jak nie zrobisz tego zaraz, to we wrześniu posiej żyto i zostaw na zimę, przekop wiosną. To najzdrowsze, najlepsze ulepszacze ziemi. Nie dawaj nawozów mineralnych, bo warzywnik ma dawac zdrowe plony, a organicznym typu kurzak tez lepiej uważać.
Truskawki posadź gdzieś na boku, albo zadołuj z doniczkami w ziemi, a wsadź je docelowo wiosną.
Jeśli chcesz mieć ładny warzywnik, polecam ograniczyć go wyraźnie. Bardzo ładnie wygląda w ramach z grubej deski, czy kantówki. Oczywiście z czasem trzeba drewno wymienić, ale kilka sezonów wytrzyma, a dobrze się sprawdza. Ewentualnie można zrobić ramki ze zwykłych obrzeży chodnikowych, albo na jego brzegach zrobić niziutkie żywopłoty z bukszpanu, tawuły japońskiej albo ziół- melisy, tymianku, oregano ( odmiana Compactum jest niska, ładna i trwała).
W warzywniku warto jest hodować sporo ziół, sadzic je z przodu, bo one zazwyczaj są efektowne cały sezon. Miętę lepiej jest posadzić oddzielnie, lub ograniczyc ją jakąś przegrodą w ziemi.
Może ktoś w okolicy ma kompost, to by była najlepsza ziemia z niego.
gorczyca bardzo i daje dużą masę liściową. Po ogrodzie Ci się nie rozsieje, bo kopiesz przed zawiązaniem nasion, w stanie pękniętego pąka najlepiej.
Jak nie znajdziesz nigdzie dobrej ziemi to z darni załóż kompost, dorzucaj do niego przez jesień chwasty, trawę, drobne patyczki, resztki organiczne z domu ( unikaj wiekszych patyków, nie dawaj pomidorów, obierzyn ziemniaków, cytrusów) a wiosną wrzuć go w warzywnik. To nic że nie będzie w 100 % rozłożony, ale w 85 już tak. Tym sposobem wyprodukujesz sobie sama dobrej ziemi.
Jak masz taka słabą ziemię to spróbuj posiać teraz gorczycę ( mamy mokry rok, powinna dać radę), a na koniec września przekopać i jeszcze raz zasiać żytem- wtedy nawieziesz dwoma nawozami zielonymi.

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:20, 09 mar 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a jakie krzewy??? derenie, berberysy ???

Przed samymi tujami duże krzewy, czyli np.: derenie, kaliny, perukowce, bzy czarne, jaśminowce, magnolie (mogą być przeplatane iglakami kolumnowymi), przed nimi niższe krzewy, typu berberysy, tawuły, krzewuszki, pęcherznice, ogniki
Pełen wybór
Ogrodowy song 23:13, 08 mar 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No czasem robię, mam ich dosyć blisko z domu.
Ani Pergolowej kupowałam u nich hortki
Swoje Vanilki też mam od nich.
A co kupiłaś?

Grujecznika, magnolię, orliki, rozchodnik, tawuły. Teraz przez 2 dni mieli promocję 2 w cenie 1 i zamiast kupić to włożyłam do koszyka.Jeszcze chce domówić dzwonek ogrodowy i pierwiosnek. Fajnie, że masz blisko do nich.
Mój ogród pod lasem 13:01, 28 lut 2017

Do góry
Marga napisał(a)
A może tawuły japońskie? One rosną do 0,5 i są bezproblemowe.
Podczytuję sobie waszą ciekawą rozmowę o Anabellkach

Ja mam tawuły pod kępą anabelek, co prawda małe jeszcze więc może dlatego efektu nie ma ,ale jakoś mi się nie widzą. Coś jest nie tak tylko nie wiem co dlatego będę z tymi turzycami kombinować. Albo z buksami bo te pinty Anetki mi się spodobały
Mój ogród pod lasem 12:56, 28 lut 2017

Do góry
A może tawuły japońskie? One rosną do 0,5 i są bezproblemowe.
Podczytuję sobie waszą ciekawą rozmowę o Anabellkach
Ogród Anety 11:52, 28 lut 2017

Do góry
anetta napisał(a)

Tawuły szare pewnie już mają pączki. Niedługo zaczną spektakl. Mam nadzieję, że pokażesz zdjęcie

Ja też za grabami jestem

Macham z bardzo ciepłego Lublina ( +15)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies