Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:40, 11 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Napisz a przyjadę jeśli do 400 km

Jeśli 400 w jedną stronę to mieszczę się w limicie 289 km
Towarzystwo dla róż 22:39, 11 paź 2015

Do góry
Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin
Cis - Taxus 22:38, 11 paź 2015

Do góry
Nie nadaje się, chyba że już prawie tak wygląda, musi mieć jeden pień.
Brzoza - Betula 22:37, 11 paź 2015

Do góry
Możesz spróbować, nie za późno, lepiej małe niż duże. Ale zastanów się czy chcesz zwykłe brzozy czy odmianowe.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 22:35, 11 paź 2015

Do góry
Wszystko masz opisane w tym wątku, to normalne o tej porze, przeczytaj choćby posty na tej stronie, trąbimy o tym już 5 lat.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 21:48, 11 paź 2015

Do góry
Radę podałam wyżej. Zrób "przedrapanie" trawnika grabiami, wydrap to beżowe, posyp ziemią, przegrab, dosyp nasion lekko i porusz grabkami "lewą" stroną czyli grzbietem. Bo chyba na wertykulację trawnik za młody jest? Ma 2 lata?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:18, 11 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przemek, dobrze się zdaje Po roku od zdjęć robiłam nowe zdjęcia. Busz się zrobił.

Wiem, że będziesz się śmiała, bo rozmawiałyśmy nie raz, ale... pokażże choć kilka
Tulipanowiec - Liriodendron 12:22, 11 paź 2015

Do góry
Czy będą problemy to tego ja nie wiem, bo nie znam przepuszczalności gruntu.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:05, 11 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie zawsze przyjeżdża się do ogrodu, ludzie są ważniejsi Rozmowa i chociaż raz na parę lat poczucie bycia z kimś...ale to zabrzmiało Jakkolwiek by nie zabrzmiało, miało swoje znaczenie

Ja od dawna twierdzę, że po tylu latach od powstania forum już nie spotykamy się po to, by obejrzeć ogród, ale spotykamy się dla ludzi, którzy tworzą to miejsce By móc poplotkować, pośmiać się, poradzić i doładować akumulatory I niech to trwa dalej
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 11:39, 11 paź 2015

Do góry
Wg mnie "robi znaczną różnicę". Widoczną w plonach i wygodzie uprawiania takiego warzywnika. Ogórki i pomidory to rośliny ciepłolubne, sadzenie w podwyższonych skrzyniach spowoduje, że ziemia jest bardziej ogrzana i warzywa będą miały lepiej.

Poza tym glebę można lepiej przygotować, jest pulchna i żyzna, gruntu nie da się aż tak przekopać. Ludzie narzekali, że w gruncie nic im nie chciało rosnąć, a w skrzyniach po prostu rewelacja. Nie bez kozery na całym świecie poleca się właśnie taki sposób uprawy, jeśli nie skrzynie to podwyższone grządki przynajmniej.

Pomidory lepiej uprawiać w namiocie foliowym ze względu na ciepło i ochronę przed opadami deszczu, bo go nie lubią, zapadają częściej na choroby grzybowe.

W skrzyniach dobrze się udadzą pomidorki koktajlowe, ogórki w ogrodzie zakładanym przeze mnie udały się super, wylazły ze skrzyń i obficie owocowały. Cukinie w skrzyniach są super.

Poczytaj moje porady

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/466-warzywniki-w-skrzyniach
Bonsai i niwaki 11:35, 11 paź 2015

Do góry
marcin_adamczyk napisał(a)
Witam,

Mam w ogrodzie, na wprost wejścia do zagospodarowania narożnik domu, strona wschodnia. Chcę go zrobić na styl japoński, czyli biały grys, obwódki wzdłuż chodnika z kulek - tuje danika (obwódki, ponieważ przeciwprostokątną stanowi chodnik), na przemian z turzycą oszimską maskującą słupki oświetlenia, no i mam miejsce na dwa solitery.
Chciałbym "coś" na pniu oraz w części najszerszej, a więc w głębi przy prostokątnej głównego aktora a więc niwaki. Nie mam materiału do cięcia więc chcę kupić. No i teraz pytanie co kupić?
Szefowa doradza jedynie Cisa ale takiego prowadzonego w stylu bonsai nie znajdę. Jest sporo na allegro lub olx, cyprysików elwoodi oraz nitkowych, są też jałowce.
Jako że moje doświadczenie w prowadzeniu iglaków to cięcie coroczne cyprysików goldcrest w donicach, nie chcę się rzucać na drogie okazy.

Warto kupić dostępne cyprysiki prowadzone pod sprzedaż jako bonsai? Stanowisko słoneczne tylko o poranku będzie właściwe dla takiego drzewka?

To zrób z graba albo buka. Szkoda roboty na jałowce.

Zobacz film, tego jałowca już nie ma u Zbyszka.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/599-ogrodowisko-w-iwoniczuzdroju-ciecie-jalowca
Bonsai i niwaki 11:33, 11 paź 2015

Do góry
No i oczywiście znaleźć odpowiednio "rozczapirzony" egzemplarz, wtedy od razu nasuwa się w przyszłości jego forma docelowa.
Kret, krety - sposoby na kreta 11:31, 11 paź 2015

Do góry
A my w piątek złapaliśmy kreta. Kopał w naszej plaży nad wodą, piasek się podnosił. przydepnęliśmy, za chwilę podnosił się znowu... Wtedy szybki ruch wykopujący kreta na powierzchnię. Zaskakująco szybko zakopywał się pod ziemię, ale nie pozwoliliśmy mu.

Wynieśliśmy stworzenie na łąki za szosę, niech sobie tam kopie.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 11:28, 11 paź 2015

Do góry
Pokaż zdjęcia, łatwiej jest doradzić. Może nasypałaś dobrą ilość tylko po prostu nie został nawóz rozpuszczony i dlatego spalił trawnik tam, gdzie granulki zalegały na wierzchu trawnika i dotykały zielonego.

Zrób wertykulację trawnika. Pokaż zdjęcie po wertykulacji wtedy powiemy co trzeba zrobić.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:16, 11 paź 2015

Do góry
Przy gęstym i zdrowym trawniku filcu jest sporo, ale po zabiegu trawnik pięknie odbija i zazielenia się.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:15, 11 paź 2015

Do góry
Zdjęcia z 13 września

Robimy wertykulację wertykulatorem z nożami, potem jedynie wygrabiamy plastikowym wachlarzem

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:07, 11 paź 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Danusiu - to ja ponownie dziękuję Za to, że chciało Ci się tyle jechać, by zobaczyć 3 rabaty na krzyż Choć one były chyba najmniej istotne, bo czas na rozmowach zdecydowanie upłynął za szybko...

Nie zawsze przyjeżdża się do ogrodu, ludzie są ważniejsi Rozmowa i chociaż raz na parę lat poczucie bycia z kimś...ale to zabrzmiało Jakkolwiek by nie zabrzmiało, miało swoje znaczenie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:17, 11 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za zaproszenie i ciepłe przygarnięcie do serducha Mamie, Babci i Tobie Bastek

Danusiu - to ja ponownie dziękuję Za to, że chciało Ci się tyle jechać, by zobaczyć 3 rabaty na krzyż Choć one były chyba najmniej istotne, bo czas na rozmowach zdecydowanie upłynął za szybko...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:42, 10 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Napisz a przyjadę jeśli do 400 km

to do mnie za daleko ale gdybys sie wybierala w przyszlym roku na bawarska wystawe ogrodowa to sluze lozkiem i talerzem pelnym
piekna relacja i ogrod tez piekny
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:37, 10 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jakaaa jesień kobieto...hehehe, lato w pełni, zawilce kipią a u mnie kapluchy Klimat inny by mię się przydał

Danusiu u Was jednak inna strefa... Dlatego nic mnie nie ciagnie do Warszawy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies