Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi kroczkami do celu... 08:01, 05 lip 2018

Do góry
I na koniec nowy nabytek, chociaż jestem póki co sceptycznie nastawiona, jakoś nie mam ręki do hortensji ogrodowych, ale zobaczymy liczę na cud

Koniec, miłego dnia wszystkim życzę
Małymi kroczkami do celu... 07:59, 05 lip 2018

Do góry
Małymi kroczkami do celu... 07:58, 05 lip 2018

Do góry
Jeżówkowe szaleństwo, niestety nie mogę znaleźć karteczek z nazwami, więc póki co wszystkie NN

Małymi kroczkami do celu... 07:56, 05 lip 2018

Do góry
Róża na którą najbardziej czekam, chyba pasuje jej miejsce jest cała zapączkowana, ale jeszcze trochę, na razie pokazuje tylko jeden kwiat róża minerva

Pashminie też się coś nie spieszy, ale najważniejsze,że przesadzone żyje

Małymi kroczkami do celu... 07:51, 05 lip 2018

Do góry
Hortensje Phantom i wanilki

Stipa całkowicie zdominowała mi róże bonice, róża peace

Małymi kroczkami do celu... 07:49, 05 lip 2018

Do góry
Trochę czerwieni, czyli piano i cherry girl

Powoli zaczynają kwitnąć liatry i rozchodniki

Małymi kroczkami do celu... 07:46, 05 lip 2018

Do góry
Róże, które teraz u mnie królują to artemis i weeding piano ( coraz bardziej przekonuje się do tej róży, trzeba tylko regularnie czyścić jej brzydkie pąki)

Ascot chociaż młodziutka kwitnie cały czas, myślę,że bardzo polubię się z tą różą

Małymi kroczkami do celu... 07:42, 05 lip 2018

Do góry
Kilka porannych zdjęć ogrodu...

Róża Pink Cloudy jakoś mnie kompletnie nie zachwyca, jesienią planuje ją podmienić giardiną zaczyna kwitnąć hortensja Bobo

Rozpoznawanie chwastów 07:37, 05 lip 2018

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie roślin domowych

Mam szybkie pytanie.
Co to za roślina na zdjęciu?

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:28, 05 lip 2018

Do góry
Niespodzianka taka...jedna świecznica będzie kwitła
Czy ktoś mi powie czy jarzmianki tniemy po przekwitnięciu?
Ogród za grosze 07:19, 05 lip 2018

Do góry
dla Mirki
Moja bajka 07:10, 05 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Tym razem z robieniem donicy poszłam na łatwiznę. Nie chciało mi się mozaiką wykładać, więc tylko pomalowałam i przykleiłam gumowe podkładki pod talerze z pepco

Super pomysł
Niewykluczone ze kiedyś wykorzystam

A czym przyklejałas ?
Moja bajka 06:47, 05 lip 2018

Do góry
Tym razem z robieniem donicy poszłam na łatwiznę. Nie chciało mi się mozaiką wykładać, więc tylko pomalowałam i przykleiłam gumowe podkładki pod talerze z pepco
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:47, 05 lip 2018

Do góry

Zdjęcia były robione po południu te bardziej zielone i pod wieczór te bardziej żółte poniżej jeszcze kilka z popołudnia

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:38, 05 lip 2018

Do góry
Pani Danusiu nie wiem, czy dobrze rozumiem, dosiewki robić mieszając nasiona ze świeżą ziemią? Może to głupie pytanie, za co z góry przepraszam ale jestem totalnie początkująca w tematach ogrodowych.
Zakładamy, a raczej próbujemy założyć trawnik etapami, w innej części działki sialiśmy trawę późną jesienią, nie miała łatwo bo nasiona rozwiało potem wymyło deszczem i na wiosnę wyglądała bardzo słabo, pierwsze koszenie było dopiero 18 maja, po drugim koszeniu zrobiliśmy dosiewki przysypując nasiona ziemią uniwersalną wymieszaną z naszą. Drugą połowę czerwca byliśmy na wyjeździe, ale w tym czasie trawnik był podlewany, po dwóch tygodniach trawa sporo urosła i miejscami pojawiły się kłosy, przed wczoraj była koszona trzeci raz i wygląda jn.
Pojawiły się takie kępy i chwasty też się pojawiają i zroiły się dwie żółte plamy choć podlewamy regularnie. Proszę o radę co dalej robić, żeby trawnik wyglądał jak należy. Sialiśmy trawę Barenburg sport skład na zdjęciu poniżej.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc

LeŚnicZaNka 06:13, 05 lip 2018

Do góry
HORTENSJE MAJA DUZO PAKOW ALE JESZCZE TROCHE NA NIE POCZEKAM
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:34, 05 lip 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Gosiu ślicznie u Ciebie piękne masz hortensje chociaż czytam,że nie możesz odpowiedniego koloru uzyskać, najważniejsze,że kwitną u mnie anabelka wygląda tragicznie przypalona, kwiaty leżą na ziemi i mało tego obróciły jeszcze główki do sąsiada muszę je też podwiązać jak Ty to zrobiłaś?
Masz rację - najważniejsze, że kwitną A kolor to już taka fanaberia
Annabelki białe u mnie mają sporo cienia i dodatkowo wspierają się na obwódce z bukszpanu. Ale kwiaty mają wyjątkowo duże - chyba ponad 30 cm. Jutro z ciekawości zmierzę . Jak znajdę chwilę czasu to chyba też je trochę podeprę, będą się ładniej prezentować
A jak podpieram? Najlepiej wziąć cienki i w miarę giętki patyk. Wbijam koło pędu hortki i delikatnie w dwóch miejscach (pośrodku łodygi i pod kwiatostanem) podklejam taśmą bezbarwną
To trochę mozolna praca ale potem spokój do końca sezonu (a nawet do wiosny bo zimą śnieg nie łamie kwiatostanów i ładnie wyglądają). Przyznam, że już doszłam do wparawy i dość szybko mi to idzie. Choć przyznam, że jak eM widzi to moje podwiązywanie to chyba z trudem powstrzymuje pukanie się po głowie

Miłych snów wszystkim nocnym Markom życzę

Edit: Jutro dalsze próby reaktywacji czosnków
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:17, 05 lip 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Małgoś no jak byś mogła ,sposób obojętny ,jak Ci wygodniej. Ale tym razem na mój koszt ok?

Asia, ok Rozejrzę się w tych moich ogrodówkach i dam Ci znać. Być może nawet uda się z sadzonką z tamtego lata (bo chyba jakaś się ukryła gdy wiosną dawałam koleżance)
Gdybyś coś chciała z mojego misz maszu to daj znać to spakuję w jednej przesyłce (ostatnio rozdaję siewki firletki ogrodowej i mikołajka (ten miał spore wzięcie ale może coś zostało)
Daj mi znać na priv czy nie wybierasz się na jakiś wyjazd i podeślij mi adres do wysyłki
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:04, 05 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękna ta hortka, zastanawiałam się nad zakupem, ale to pokładanie.... Podwiązałaś ją perfekcyjnie.

Dorotko szczerze polecam. Myślę, że to pokładanie to głównie przez miejsce w którym rośnie moja hortka - ogromne przeciągi
W innym miejscu mam też posadzoną i wszystko OK. Po deszczach lekko się schyliła do ziemi ale potem szybko się podniosła
Co ciekawe ta hortensja nawet trochę pachnie (zapach lekko miodowy)
Czytałam gdzieś ostatnio, że producenci tej hortensji (z Północnej Karoliny w USA) z każdej sprzedanej sztuki przeznaczają 1$ do Fundacji Breast Cancer Research poświęconej zapobieganiu rakowi piersi z przeznaczeniem na finansowanie badań klinicznych i znalezienie lekarstwa na walkę z tym nowotworem.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:38, 05 lip 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

Gosiu ciesz się pięknie kwitnącymi ogrodówkami. Dziewczyny narzekają, że od lat im nie kwitną. Z tym kolorem to faktycznie tak jak piszesz u mnie taki przełamany róż, niebieskiego koloru nigdy nie udało mi się uzyskać

Jechałam do szkółki - często tam jadę, a pierwszy raz widziałam przy jednej z posesji trzy szpalery pięknych hortek ogrodowych. Ta ilość zrobiła na mnie ogromne wrażenie.
Chyba się kiedyś zatrzymam i porozmawiam z właścicielką

Cieszę się Mirelko z nawet różowych I to jeszcze jak
Trzy szpalery To faktycznie musi być widok! Ciekawa jestem z jakich ogrodówek są te szpalery. Jak uda Ci się porozmawiać z właścicielką to zdaj relację - może poznamy jakiś sekret ich uprawy Ale prawdą jest, że i Twój szpaler robi ogromne wrażenie!

Maczki zostawiam .Kolor piękny ciemny róż (fuksjowy)

A z tymi makami to śmieszna historia. W tamtym roku dostałam sadzonkę maka, wsadziłam do doniczki ale niestety po przekwitnięciu usechł. Wyrzuciłam na kompost.
W tym roku na wiosnę widziałam na rabatach sporo siewek makowych ale byłam pewna że to mój czerwony mak wiosenny tak się rozsiał więc skrupulatnie wyrywałam te siewki. Jednak ostały się niezauważone trzy i okazało się że to siewki z tego maku, który powędrował na kompostu. Teraz już wiem, że ten mak to jednoroczny i wysiewa się sam bez problemu z nasion. Zatem nasionka z kompostu powędrowały na rabaty
Zdjęcia tego nie oddają ale jest śliczny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies