Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Metamorfoza- nowy ze starego 18:35, 04 lip 2018

Do góry

Niepokoi mnie bukszpan. Traci liście od spodu, myślałam że to słynna ćma bukszpanowa, jednak nie zauważyłem żeby siedziały tam jakieś robale. Jestem póki co bezradna
Nawożenie, zasilanie trawnika 18:35, 04 lip 2018

Do góry
A to jest mój trawnik przed domem. Siany półtora tygodnia po tym wcześniejszym tj. 7 czerwca. Trawa zatrzymała się i nic nie rośnie. Co robić?

Metamorfoza- nowy ze starego 18:29, 04 lip 2018

Do góry
Trawki. Pampasowa rośnie jak szalona ale długo kazała na siebie czekać.

Pamiętajcie o ogrodach 18:19, 04 lip 2018

Do góry
Hello Elu
Miłe odwiedziny.
Jest Niemen "piosenkowy" i bardziej "wyrafinowany". Oczywiście, że ten pierwszy jest fajny, ja jednak bardziej preferuje tego drugiego.
Takie płyty jak "Niemen Enigmatic" czy tzw. "Czerwony Album" są na b. wysokim poziomie.

https://www.youtube.com/watch?v=IJmg5_ROsJE

A ogród? Kiedyś staraliśmy się bardziej uporządkować ale wolimy dużą różnorodność i wlaśnie taki trochę misz-masz. Poza tym nie mam powykańczanych rabat "pod linijkę" bo sam je wykańczam a nie jestem takim perfekcjonistą. Bardziej jak to Ryby wolę "popływać"
Moja działka na Dębowym Lesie 18:04, 04 lip 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Pieknie kolorowo u Ciebie - jak co roku zresztą - ślicznie

Dominiczko dziękuje.Tak lubie.
Ale chyba każdy[ z nas lubi duzo roślin i kolorków .
a teraz jest ich mnóstwo

Kolejne jezowki rozkwitaja
Hot Papaya
Za drzwiami do ogrodu... 17:59, 04 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Pięknie kolorowo Anuś u ciebie.
Dalijki widzę też ci zaczęły kwitnąć.I u mnie też.
Pysznogłówkę też masz.Jedną tylko ??
Actinidia wyjątkowa , wielka.Jakoś nigdy nie zapytałam cię.Jak ona owocuje? Obficie ??

A mi się wydaje ,że jakoś mało kolorowo...i myślę co by tu jeszcze??
Pysznogłówkę mam jednego rodzaju,rośnie w dwóch miejscach i chyba je przesadę,bo jakoś słabo się rozkrzewiają,jedną za bardzo w cieniu,a drugiej brzoza wodę wypija
Mini kiwi nie owocuje ,bo to same męskie olbrzymy,a dosadzona żeńska i obojnaka sadzonka,nie mogą teraz sobie między imię dać rady.Jedna już chyba padła na amen,druga zaczęła się już piąć,ale nie kwitnieWogóle żeby były owoce to trzeba jakoś odpowiednio prowadzić i ciąć ...U mnie sadzone były aby zacinić szybko taras i w tym się sprawdziłoOwocki by cieszyły,pewnie!po to dosadziłam panienkę...poczekamy...zobaczymy
Moja działka na Dębowym Lesie 17:58, 04 lip 2018

Do góry
zoja napisał(a)
ja wczoraj moje różyczki zbierałam z ziemi i podwiązywałam do palików i tez myślałam o pergoli-podporze... taka w kształcie dzwoni śliczna jest, muszę pomyśleć na następny sezon

Niektóre damy różane warte sa pięknych podpór,
Moja kwitnie prawie cały czas to takową dostała.

Horki zaczynają
Bobo

Deolistna

Ogrodowa
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:51, 04 lip 2018

Do góry

Koniec
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:47, 04 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

Anito czy pamietasz jaka to jeżówka?

u Ciebie chyba nie było suszy bo kto to widzial taki trawnik????
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:44, 04 lip 2018

Do góry
Bardzo proszę o identyfikację tej rośliny. Wydaje mi się, że to chwast.

LeŚnicZaNka 17:38, 04 lip 2018

Do góry
JEZYNY
Chwasty w trawniku 17:36, 04 lip 2018

Do góry
Tak to u mnie. Czekam na działanie Pumy dodatkowo są takie małe kępki drobnicy ale szybko schną.
Wyrywał nie będę mam lepsze zajęcia.

Powojnik - Clematis 17:35, 04 lip 2018

Do góry
Lika - dziękuję bardzo. Powojniki nie są trudne w uprawie. Warto poznać ich upodobania i pięknie się odwdzięczą. Na początku warto zaznaczyć że podstawą jest zakup dobrej sadzonki. W sprzedaży w marketach jest mnóstwo klematisów, ale niestety sadzonki są bardzo słabej jakości i choćbyś nie wiadomo jak się starała to jeśli od początku materiał będzie kiepski to powodzenie uprawy będzie marne.
W razie będziesz zainteresowana mogę z całego serca polecić szkółkę która ma super powojniki w sprzedaży (priv)
Ale do rzeczy....
U mnie schemat wygląda tak. Powojniki zaczynam nawoźić w drugim roku po posadzeniu.
Na jesień po pierwszych przymrozkach z lekka korzenie okładam naturalnym obornikiem. Tak zostawiam do wiosny. Obornik to głównie azot więc wiosną klemki ruszają jak szalone bo mają w glebie tego azotu nagromadzonego.W marcu jak klemki podcinam tę warstwę obornika ściągam. Widzę że klemkom to bardzo odpowiada. Chociaż słyszałam, że taka praktyka jest jeśli chodzi o klemki niedopuszczalna, bo korzenie mogą się uszkodzić, bo gryzonie mogą się zagnieździć ble, ble, ble. Każdy musi sobie wypracować własny schemat.
Od połowy maja zaczynam zasilać granulowanym nawozem do powojników Targe..
Bardzo ważna rzecz w przypadku powojników.
Są bardzo wrażliwe na zasolenie gleby, dlatego należy uważać żeby nie przesadzić z nawożeniem. Lepiej podać nawozu nieco mniej niż zbyt dużo bo to może się okazać zabójcze dla rośliny.

Jeśli chodzi o te koła? U mnie powojniki rosną w gruncie. Te koła to nic innego jak obrzeża trawników. Mam tak zrobione no nóżki klemków mam podsypane grubą warstwą keramzytu. Żeby nie wymywać tego keramzytu i żeby się utrzymywał w nóżkach to zrobiłam tym obrzeżem i nic się nie osypuje.

Pozdrawiam:

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:34, 04 lip 2018

Do góry

Graby się super przyjęły
LeŚnicZaNka 17:33, 04 lip 2018

Do góry
DYNIE GIGANTY
LeŚnicZaNka 17:33, 04 lip 2018

Do góry
k
Ogródek przy lesie 17:29, 04 lip 2018

Do góry
Czy ktoś mi podpowie co się dzieje z dereniem? Mam kilka posadzonych w odległosci 1 metr od siebie, a jeden wygląda jak na zdjęciu.
Jak mogę go ratować ?

Plany ogólne.

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:22, 04 lip 2018

Do góry
Kolorowo .......liatry porosły równo z dereniami

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:11, 04 lip 2018

Do góry
Kilka fotek...przedogródek wrzucę w sobotę,bo teraz nie mam jak fotek zrobić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies