Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 23:59, 20 sie 2018

A teraz wracamy do ogrodowych perypetii
Pokazywałam moją śliwkę, którą zaatakowała szarka. I ją wycięliśmy.

Samo wycięcie gałęzi to pikuś.

Został pionek, z którym nie było już tak łatwo.

Na dodatek niedziela. Tydzień temu, żeby być ścisłym. A u nas na wsi w niedzielę nawet psy nie szczekają. Wszyscy odpoczywają. No, ale zakupy trzeba było wsadzić, potrzebne miejsce. Więc wieczorem postanowiliśmy wykopać, bo ja mam niedzielnego chłopa, trzeba było zakasać rękawy i udawać, ze niedziela się skończyła.
I Zbyszek wykopywał, a ja mu dzielnie pomagałam, trzymając kciuki i pytając się, co mam mu przynieść z narzędzi, bo ta dwudziestoletnia śliwka za nic nie chciała oddzielić się od podłoża. Szpadel, toporek, ręczna piłka i silny chłop - to było potrzebne, by wyrwać jej korzenie z ziemi. A potem drugi chłop, bo ja nie dźwigam takich rzeczy, aby ten pień wynieść w ustronne miejsce...
Została wielka dziura.

Iwk4 00:11, 21 sie 2018

Czekał krzaczek aronii, kompost, ziemia...

No i posadzone

Tylko derenia przesadziłam na tyły, bo jak aronia się rozrośnie, będzie sporym krzaczkiem.
Jeszcze nad ścieżkami muszę popracować ...
Toszka 00:22, 21 sie 2018

Kawał roboty cichcem wykonaliście

Dobrze, że to nie był orzech włoski, bo dziura by była do Chin

Śliwka dobra do wędzenia Korzeń zwłaszcza
Iwk4 00:35, 21 sie 2018

Nooo, szczególnie ja, jak Zbyszek się zmagał, a ja kciuki trzymałam. Czekałam tylko jak wybuchnie Uciekłabym wtedy daleko
A on cierpliwie korzeń po kawałku...
Iwk4 00:46, 21 sie 2018

Te niebieskie beczki jakoś mi tu wyglądem nie leżą, ale na razie trzymam tam wodę do podlewania warzyw, zwłaszcza pomidorków. Są blisko.

A dziś pożegnałam się z ogórkami. Zaraza je dopadła. Wszystko poszło na śmietnik...

I zaraz tu piszę, ze sprawdziły mi się dwie odmiany: Śremski i sałatkowy. Sałatkowy fajny na mizerie, jak te szklarniowe, taki fajny gładki i smaczny.
Ramki na drugi rok mobilne, w innej konfiguracji zamontujemy...

I buraczki, których nie planowałam. Wysiałam w maju jeden rządek na botwinkę... gęsto. Wszystkich nie zużyłam, więc sobie rosły i teraz na obiad będą

I nie wiem, co zrobić z koprem wieloletnim? To chyba fenkuł? Jakoś do mnie nie przemawia. Raz go nawet do wazonu urwałam, hi, hi. Smakuje anyżem...

W ogóle to się nie znam na takich ziołach...
Miętę muszę wykopać i wsadzić w doniczkę, bo strasznie korzenie zapuszcza, a liści nie zużyłam wszystkich, chyba dla całej armii mam
Iwk4 00:48, 21 sie 2018

Dobranoc
asiak 08:12, 21 sie 2018

Iwonko czy mi się zdaje czy zakupiłaś jakąś śliwę? Bo ja planuję kupić i waham się jaką?
Podobny dół miałam po starej jabłonce
Iwk4 09:04, 21 sie 2018

Asiu, kupiłam Ulenę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=957#post_2
Bardzo zdrowa. Z Pęchcina ją wiozlam.Poszukuję jeszcze Lepotika. Sa niedaleko, ale wszystkie drzewka chore
Szukam dalej.
sylwia_slomc... 10:22, 21 sie 2018

Cieszę się, że zostajesz z namiI dziękuję Toszce
Ewa777 10:36, 21 sie 2018

Zmieniłaś śliwkę na aronię. Jak chorowała to nie było wyjścia. Z aronii robię nalewkę - pyszna jest