Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kwiaty we włosach 21:13, 26 lut 2017

Do góry
Witaj Dario, trochę jest tych kwiatów.
Moje ulubione to oczywiście róże, potem irysy, łubiny, lilie,piwonie.Wiosenne tulipany, sasanki.
Krzewy to lilaki,krzewuszki,perukowce, tawuły.
Też lubię clematisy, budleje.
Mam dużo iglaków, też mam do nich sentyment.Oczywiście też byliny.Oj wymieniać bym jeszcze mogła.Zamówiłam inne kwiatki ,których nazw nie pamiętam. Pewnie też zaskarbią sobie moje względy. Dario a Ty, które masz ulubione.
...uDany ogród 14:36, 26 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No jak już żyjątka są to musi być Wiosna u progu Te zielone listki to co to za roślinka? Też wczoraj szukałam wiosny i znalazłam

Tak, to już bezwarunkowo wiosna
Listki tawuły Thunberga Ogon. Jest piękna
Zaraz zerknę co znalazłaś

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:13, 24 lut 2017

Do góry
Wczoraj do południa nie padało więc przycięłam wszystkie tawuły, red barony, hokone, hakuro i niektóre bylinowe bo młode iryski i odętki wypuszczają świeże listka. Nadal żadnych oprysków nie jestem w stanie zrobić bo po 15 już padało.

Dziś strasznie wieje i pada. Aparat czeka.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:18, 23 lut 2017

Do góry
dzis oglądałam

Szkodniki
I termind listopada do marca przy temp, powyżej 12 °C:
· misecznik cisowiec : cisymisecznik tujowiec: żywotnikiochojnik świerkowo-modrzewiowy i inne mszyce: świerkiochojnik sosnowy: sosnyzdobniczka bukowa: buk
o Promanal 60 AL (2%) , Paroil (2%) lub preparatem pyretroidowym np. Fastac 10 EC (0,02%)
II termind końca kwietnia do połowy maja, w okresie pękania pąków i rozwijania się liści przy temp, powyżej 18°:
· szpecicie: azalie, berberysy, bukszpan, grab, jałowce, jesiony, kaliny, klony, ligustr, migdałowiec, olsza, robinia, tawuły
o dwukrotnie co 14 dni: Mitac 200 EC (0,2%) i Marshal 250 EC (0,15%)
· przędziorek sosnowiec: świerki, cyprysiki, żywotnikiprzędziorek chmielowiec: forsycja, hortensja, klony, tawuły, trzmieliny, pięciornik, żylistek, wiciokrzewyprzędziorek wierzbowiec: wierzby
o dwukrotnie co 10 dni: Apollo 500 SC (0,1%) i Nissorun 050 EC (0,06%) z dodatkiem: Danitol 10 EC (0,05%) lub Talstar 100 EC (0,05%)
III termin:koniec maja-początek czerwca tj. okres kwitnienia głogów lub 2 tygodnie po kwitnieniu jabłoni:
· wciornastki: jesiony, ligustr, hlakiskorupik jabłoniowy: bukszpan, irgi, jabłonie
o dwukrotnie co 10 dni: Marshal 250 EC (0,15%) + Mospilan 20 SP (0,02%)
IV termino połowie czerwca:
· tarcznikjałowcowiec: jałowce
o Actellic 500 EC (0,1%) + Mospilan 20 SP (0,02%) lub Confidor 200 SL (0,125%)
V termin:na początku lipca:
· tarcznik jałowcowiec: jałowcemisecznik cisowiec: cisy
o Actellic 500 EC (0,1%) + Mospilan 20 SP (0,02%)
VI termino połowie lipca:
· tarcznik jałowcowiec: jałowcemisecznik cisowiec: cisymisecznik tujowiec: żywotniki
VII termino połowie sierpnia:
· misecznik tujowiec: żywotniki
· Po wykryciu pierwszych kolonii mszyc: berberys, brzoza, głogi, jabłonie, karagana, klony, ligustr, robinia, tawuły, trzmielina, żylistek, wierzby
o Mospilan 20 SP (0,02%)
o Aztec 140 EW (0,08%)
o Confidor 200 SL (0,04%)
o Confidor 200 SL (0,125%)

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:00, 19 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Deronie możesz rozmnożyć przez odkłady, wybierasz jeden lub dwa badyle i naginasz przytwierdzasz jakimś kołkiem do ziemi i przysypujesz go po 2 m-cach sprawdź czy puścił korzenie. W następnym roku odcinasz i sadzisz oddzielnie od krzaka. Zresztą, tawuły, forsycje i wiele innych krzaków można w ten sposób rozmnażać. Lawendy też.

Tą metodę znam bo Kasia ją stosuje u siebie. Chodziło mi o to czy można z patyków po przycince i już wiem, że tak
Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:06, 19 lut 2017

Do góry
Deronie możesz rozmnożyć przez odkłady, wybierasz jeden lub dwa badyle i naginasz przytwierdzasz jakimś kołkiem do ziemi i przysypujesz go po 2 m-cach sprawdź czy puścił korzenie. W następnym roku odcinasz i sadzisz oddzielnie od krzaka. Zresztą, tawuły, forsycje i wiele innych krzaków można w ten sposób rozmnażać. Lawendy też.
...uDany ogród 08:27, 17 lut 2017

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Witam .
Wracaj do zdrówka ,lepiej teraz pochorować niż jak będzie Mega wiosennie .Mnie się wczoraj udało ,powalczyć z sekatorem i obcięłam tawuły ,posprzątałam trochu po psiaku ,podsypałam lawendę popiołem z kominka i na zegarku stuknęło prawie 1,5 godziny .
Piękna ta prymulka żółtawa .

Cześć Reniu
Ja już prawie zdrowa jestem, a wypady do ogrodu traktuję jak hartowanie po chorobie
Też się namachałam nożycami, aż mnie ręce bolą...zakwasy?
Też ją bardzo lubię , dostałam kiedyś na święta taką marketową. Wsadziłam i szaleje

...uDany ogród 07:55, 17 lut 2017

Do góry
Witam .
Wracaj do zdrówka ,lepiej teraz pochorować niż jak będzie Mega wiosennie .Mnie się wczoraj udało ,powalczyć z sekatorem i obcięłam tawuły ,posprzątałam trochu po psiaku ,podsypałam lawendę popiołem z kominka i na zegarku stuknęło prawie 1,5 godziny .
Piękna ta prymulka żółtawa .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:45, 15 lut 2017

Do góry
I takie tam wspomnienie pięknego dnia.

Klon pensylwański i przycięte tawuły

W lutym zeszłego roku wysiałam w domu nasiona naparstnicy. W maju wsadziłam sadzonki do gruntu. Rozeta liściowa bardzo się rozrosła. Ciekawa jestem, czy coś z nich będzie. Naparstnic w moim ogrodzie jeszcze nie było. Stipy z zeszłorocznego siewu zostały na rabatach. Nie mam z nimi doświadczeń. Przycina się je? Wyczesuje? Może się wysiały? Ładnie teraz wyglądają.

I długa prosta wte i wewte

Kolejne dni mają być równie piękne. Oby rabaty szybko obsychały.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:32, 15 lut 2017

Do góry
Dziewczyny, dzisiaj po raz pierwszy było mi za gorąco!

W słońcu było około 15 stopni. Sezon tarasowy z kawką w dłoni uważam za rozpoczęty.

Ścięłam ostatnie trawy, wyczesałam kostrzewy, przycięłam tawuły japońskie. Lekko zredukowałam grube gałęzie u berberysów Erecta i u ognika. Posypałam dolomitem trawniki i grządki w warzywniku. Poszło 40 kg. Zastanawiam się, czy przycinać żywopłot. Korygowałam go późną jesienią. Tak od kilku dni przyglądam się ramom mego ogrodu. Wyraźnie wyskoczyły w górę.
Świerki serbskie w narożniku i klon Ginnala naprzeciw tarasu.

iglaki na frontowej

brzozowa- kusi mnie, żeby wsadzić tam z przodu bukszpany. Mam dwa egzemplarze na podokiennej, tej z rozplenicami. Rozplenice je zdominowały i poza wczesną wiosną są tam niewidoczne.

...uDany ogród 06:21, 14 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
zdrowka zycze
ja dzis tez jakas dziwna, spac nie moglam, bo w gardle drpie.
Cos tam napakowala w ten koszyk??
ja czekam na otwarcie mojej szkolki i jedziemy po oczara nowego do pary dla tego, ktory juz mam

Sniegu nie zazdroszcze i wysylam troche slonecznych promyczkow

Izuniu dziękuję, ale rozłożyło mnie na dobre
Spać nie mogłam, bo kaszel i katar mnie męczą.
No nic trzeba się wykurować

Póki co mam w koszyku 5 odmian jaśminowca, 3 tawuły, 3 kaliny i kilka pigwowców wszystko w bieli
Chcę rozjaśnić moje zakątki. Marzę żeby w ogrodzie ciągle coś kwitło. Kocham ukwiecone ogrody.

Pozdrawiam i trzymaj się zdrowo

... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 01:24, 13 lut 2017

Do góry
Witam się również ogrodowe wykopaliska też mi nie są obce jak tylko chcę gdzieś jakiś większy dół wykopać, to najpierw zapełnię całą taczkę, jak nie starymi garnkami, to butelkami !!! a co do tawuły Van Houtte'a - mam ją w ogrodzie i jak będziesz ją ciąć to wcale dużo miejsca nie zajmie
Ogród - moje marzenie 22:59, 11 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Aniu, jeśli chcesz zostawić klona tam, gdzie jest, to lipa na łezce byłaby przesadą - jakieś mniejsze drzewo o charakterystycznym pokroju/kolorze, typu właśnie pendula, będzie super.
Tylko tego klona ciut bym jednak odsunęła od domu - myślę, że np.: w połowie brabantów byłoby dobrze.

Placyk z pergolą to też bardzo dobry pomysł w Waszej sytuacji. Z tyłu macie mało miejsca, a tutaj takie hektary Wam się marnują.
Tylko nasadzenia od strony wjazdu trzeba zrobić trochę wyższe.

Warzywnika jeszcze bym nie pomniejszała, tylko wykorzystała na zrobienie "rozmnażalnika". Bukszpany, tawuły, krzewuszki, hortensje - wszystko to bym mnożyła na potęgę, bo macie po jednym egzemplarzu, a potrzebujecie tego dużo, żeby się trochę poosłaniać

ten rozmnażalnik to dobra sprawa muszę spróbować, w sumie to i tak całego ogrodu nie zrobię w sezon więc mogę plac zabaw w innym miejscu tymczasowo postawić. Tylko nie wiem czy mi starczy na tyle cierpliwości, bo np. bukszpany długo się ukorzeniają, ale jak już zaplanuję nasadzenia to pewno się za głowę złapię ile to będzie kosztować i nabiorę cierpliwości do rozmnażalnika.

Ogród w remoncie 16:04, 11 lut 2017

Do góry
Ło matko,ja sobie wybyłam a Wy u mnie.
Ale już jestem i tak:
Asiu,wiem,że proponowałaś już dawno to co ja teraz dopiero zobaczyłam. Jak o tym pisałam wiedziałam,że mi przypomnisz. To jest tak,że jak podjęłam decyzję o przearanżowaniu ogrodu to chciałam to zrobić na maksa,taką totalną demolkę. Jak jeszcze naoglądałam się tylu pięknych ogrodów,zachłysnęłam się stylami,formami i i wszystko było takie piękne tylko nie u mnie.
Teraz trochę przerażona tym co chcę zrobić spojrzałam inaczej na inspiracje które troche przypominają to co jest u mnie i zobaczyłam to co powinnam już dawno.
Zobaczyłam, że jak trochę dodam,uporządkuję i upiększę to co jest to wcale nie będzie źle. Trochę czasu mi to zajęło
Teraz dalej
Podoba mi się pomysł trójkąta z tuj i zrobienie trawiastych skarpet dla niwakowej sosny. Nie wiem czy z tej kulki tujowej uda się zrobić poduchę ale spróbuję. Niebieskiego iglaka mogę usunąć,rabata z paprociami juz dawno w planach do usunięcia. Z innych krzaków to mam tak:kalinę Watanabe,lilaka palbin,trzmielinę europejską,krzewuszki Variegata,3sztuki K. Nana Variegata,K. Eva Rathke,jaśminowca,bez czarny Gerda,2 berberysy Harlequin,budleję skrętolistną,pigwowce japońskie,pęcherznice Diabolo 2szt.Luteus 2szt.,różne gatunki tawuły japońskiej,tawułę wczesną,tamaryszki drobnokwiatowy i taki kwitnący latem nie pamiętam teraz nazwy,kalinę Roseum,
Czy coś pasuje do tej rabaty Waszym zdaniem?
Z innych kwiatków podobają mi się róże okrywowe,krzaczaste,szałwia,kłosowce,floksy,przetacznik,pysznogłówka,lilie,liatra,łubin,bodziszki,ostróżki,jarzmianki,orliki,O rozchodnikach,jeżówka już pisałam.
Ogród - moje marzenie 14:00, 11 lut 2017

Do góry
Aniu, jeśli chcesz zostawić klona tam, gdzie jest, to lipa na łezce byłaby przesadą - jakieś mniejsze drzewo o charakterystycznym pokroju/kolorze, typu właśnie pendula, będzie super.
Tylko tego klona ciut bym jednak odsunęła od domu - myślę, że np.: w połowie brabantów byłoby dobrze.

Placyk z pergolą to też bardzo dobry pomysł w Waszej sytuacji. Z tyłu macie mało miejsca, a tutaj takie hektary Wam się marnują.
Tylko nasadzenia od strony wjazdu trzeba zrobić trochę wyższe.

Warzywnika jeszcze bym nie pomniejszała, tylko wykorzystała na zrobienie "rozmnażalnika". Bukszpany, tawuły, krzewuszki, hortensje - wszystko to bym mnożyła na potęgę, bo macie po jednym egzemplarzu, a potrzebujecie tego dużo, żeby się trochę poosłaniać
Ogrodowe szaleństwo ... 08:49, 10 lut 2017

Do góry
Jeszcze kwestia nasłonecznienia: te ciemne odmiany są zwykle bardzo światłolubne, te żółte mniej.

Ja bym chyba zdecydowała się na tą jasną i liczyła, że w półcieniu nieco zzielenieje.

A nawet jeśli nie, to i tak białe kwiaty i fioletowe będą do niej bardzo pasowały. Czyli: limka, przywrotniki, tawuły, hakone all gold, szałwie, czosnki, dzwonki.
A różowe można dać w inne miejsce.

Tutaj trochę inspiracji na zestawienia z żółtymi liśćmi:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859848413/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859365927/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859365916/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859337570/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859191444/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859191442/
Ogród bez roweru 19:26, 09 lut 2017

Do góry
Mam w ogrodzie kilka roślin, które chętnie zmienią właściciela. Idzie wiosna, więc może ktoś jest zainteresowany.
Ogłoszenie dla Warszawy i okolic z odbiorem osobistym.

Krzewy
1. Dwie tawuły van Houtte’a.
2. Dwa tawulce Tanaki.
3. Dwie forsycje pośrednie Minigold.

Byliny
1. Orliki ciemnofioletowe. Kupione jako Barlow Black, ale bardziej przypominają Barlow Blue.
2. Rutewka orlikolistna – Biała.
3. Głowienka wielokwiatowa Alba.
4. Chaber górski Alba.
...uDany ogród 17:14, 07 lut 2017

Do góry
Maly_Bialy_Domek napisał(a)
Danuś dzięki serdeczne za radę To chyba świetny pomysł z tym mieszaniem. A czy w rzeczywistości jest duża różnica między Grefsheim, a van Houtte'a? Zdjęcia często przekłamane, ale wydaje mi się, że VH się tak nie przewieszają w porównaniu do tych drugich? Mieliśmy tawuły koło bloku kiedyś i nie pamiętam, żeby mi coś śmierdziało, ale nie wiem jaka to była odmiana Wydają mi się wiele bardziej romantyczne i nieokiełznane w pokroju w porównaniu do pęcherznic. Nie przepadam latem za kolorowymi liśćmi ( co innego jesienią), ale propozycja pomieszana z pęcherznicą bordową ( diabolo?)nawet jest ciekawa i właściwe komponowałaby się z pastelowymi kwiatkami
Jak zwykle mogłam na Ciebie liczyć, dziękuję Kasia też pisze, że nie wonieje od tawuły

Dzwonki cudne, ja wysiałam wiosną w zeszłym roku, wysadziłam jesienią na miejsce stałe i czekam, co w tym roku zakwitnie
Jakieś dzikie mi cuda dzwonkowe kwitły mi w truskawkach i je zostawiłam
Dzwoneczki są takie bajkowe

Basiu ja uwielbiam misz masz w ogrodzie, ale roślinny, a nie kolorystyczny.
Grefsheim się przewiesza i kwitnie kwiecień maj, później liście są szarozielone. Dorasta do 1,5m
VH kwitnie maj czerwiec, liście soczysto zielone, dorasta do 2,5 metra.
Mnie bardzo podoba się to, że kwitną w różnych terminach i obie są bardzo ukwiecone.
Co do zapachu nie jest jakiś przykry, mi nie przeszkadza.
Diabolo ma piękny kolor, nie jest nachalny, a wprowadza jakiś ciekawy akcent do ogrodu.
Dzwonki bardzo lubię, ja w ogóle większość roślin lubię. Nawet żółto kwitnące tyle, że nie u mnie w ogrodzie
Co do nasadzeń kieruj się swoją intuicją i preferencjami kolorystycznymi.
To jest Twój ogród i Ty masz się w nim dobrze czuć

...uDany ogród 16:44, 07 lut 2017

Do góry
Danuś dzięki serdeczne za radę To chyba świetny pomysł z tym mieszaniem. A czy w rzeczywistości jest duża różnica między Grefsheim, a van Houtte'a? Zdjęcia często przekłamane, ale wydaje mi się, że VH się tak nie przewieszają w porównaniu do tych drugich? Mieliśmy tawuły koło bloku kiedyś i nie pamiętam, żeby mi coś śmierdziało, ale nie wiem jaka to była odmiana Wydają mi się wiele bardziej romantyczne i nieokiełznane w pokroju w porównaniu do pęcherznic. Nie przepadam latem za kolorowymi liśćmi ( co innego jesienią), ale propozycja pomieszana z pęcherznicą bordową ( diabolo?)nawet jest ciekawa i właściwe komponowałaby się z pastelowymi kwiatkami
Jak zwykle mogłam na Ciebie liczyć, dziękuję Kasia też pisze, że nie wonieje od tawuły

Dzwonki cudne, ja wysiałam wiosną w zeszłym roku, wysadziłam jesienią na miejsce stałe i czekam, co w tym roku zakwitnie
Jakieś dzikie mi cuda dzwonkowe kwitły mi w truskawkach i je zostawiłam
Dzwoneczki są takie bajkowe
...uDany ogród 14:59, 07 lut 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Też lubię tawuły, nawet ich zapach

To tak jak ja, moim zdaniem to cudowne krzewy

Dzisiaj serwuję dzwonki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies