Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 07:58, 28 kwi 2017

asiak napisał(a)
Pogoda musi nam dopisać! Nie musi być letnia, aby nie padało i ręce nie grabiały

Dziś to po prostu tylko wleźć pod koc i to głęboko się zakopać bo na świat nie chce się patrzeć.
Kawa 10:07, 28 kwi 2017

deszcze wszyskich dobijają
ja mam nadzieję na długi weekend
wreszcie na spokojnie sobie podłubię a nie w biegu wszystko
Margerytka40 10:40, 28 kwi 2017

Kawa napisał(a)
deszcze wszyskich dobijają
ja mam nadzieję na długi weekend
wreszcie na spokojnie sobie podłubię a nie w biegu wszystko

Ja na ogół z tych nie narzekających ale dobija mnie taka wiosna
Margerytka40 11:22, 28 kwi 2017

Ponieważ leje i nci z ogrodu to wymyślam dalej co z tym frontem moim nieszczęsnym zrobć mam. Pamięta ktoś moje sumaki?

Plan był taki że pod nimi bukszpany i hakone i zupełnie z przodu lawenda.
No niestety albo stety przemyślałam to jeszcze raz i tak nie będzie.
Super ten plan był,podobał mi się ale w tym miejscu niewykonalny.
Miałam wiele obaw bo tu jest wjazd do domu,miejsce odśnieżane zimą i śnieg często tam leży. Hakone na pewno marne szanse by tam miała a wiadomo jak z nią jest ,to kapryśna trawa
Przyszło mi do głowy żeby może wsadzić tam tawuły japońskie. Mam sporo takiej

Zdjęcie nie oddaje tego ale ona jest b.ładna. O tej porze mma śliczny żółto-pomarańczowy kolor. Nawet trochę czerwonego się znajdzie.
Można ją formować jak się chce. U mnie rośnie jak chwast. Nie straszny jej śnieg.
Nie bardzo tylko wiem z czym ją tam połączyć . Dodawać jeszcze te bukszpany? Musiałyby być w głębi tej rabaty żeby nie ucierpiały zimą.
Kawa 11:37, 28 kwi 2017

te tawuły bardzo ładne sa i ładnie teraz wyglądają
ale ja ci nie podpowiem bo nie wiem z czym mozna by je połaczyć
na pewno z zimozielonym - wić cis i bukszpan no chyba że jakieś iglaki byś chciała iść

ja totalnie nie umiem podpowiadać wiec sory
Margerytka40 11:46, 28 kwi 2017

One też bardzo wcześnie startują i nie straszą golizną. Fajnie wyglądają też posadzone jak dywan ,cięte na 20,30 cm.
AnkaK 11:48, 28 kwi 2017

A taki pomysł z bordowymi berberysami? Miałabyś nawiązanie do Pissardi.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/377-ogrod-w-tarnowie?page=45

U mnie hakone rośnie przy bramie w miejscu gdzie M nie żałuje sobie śniegu. Moim zdaniem całkiem jej tam dobrze. Namąciłam Ci znowu
pestka56 11:49, 28 kwi 2017

Moze do tawuł dobierz jakieś trawy nasze rodzime. Spokojnie zimę pod śniegiem przetrzymają, a na wiosnę zetniesz krotko, odbiją i będą piękne.

Szkółki dużych drzew wstawiłam informacyjnie tylko. Kupować jedno drzewo, to jakoś jeszcze dałoby sie wytrzymać, ale 3 już potężnie zabolą. Na dodatek ryzyko sadzić samemu, więc koszt dodatkowy

Doorenbosy i inne brzozy można posadzić po 3 sztuki razem w jeden dołek. Wtedy uzyska sie podobny efekt jakby sadzić jedno rozgałęzione, a im to zupełnie nie szkodzi.
pestka56 11:52, 28 kwi 2017

Trzmielina fortunea http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=405 Mam tę i kilka innych, ale ona jest najlepsza. Jest w zasadzie zimozielona, choć kolor jej na zimę brzydnie. Wiosną błyskawicznie rusza i ma żywe żółte brzegi liści. Uwielbia cięcie. Można ją prowadzić nisko, a można żywopłocik zrobić. Nic jej nie rusza, żadne choroby, ślimaki i mszyce.
Margerytka40 11:52, 28 kwi 2017

Dzięki Aniu,fajne choć ja raczej myślę w tym miejscu o bardziej jednorodnych nasadzeniach.