Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

AnkaK 11:55, 28 kwi 2017

Wrzuciłam żeby pokazać jak ładne te tawuły mogą być gdy są cięte. Jak żółte bukszpany z daleka.
Myślałam u kulach z tawuły i kulkach z berberysu.
Margerytka40 11:57, 28 kwi 2017

pestka56 napisał(a)
Trzmielina fortunea http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=405 Mam tę i kilka innych, ale ona jest najlepsza. Jest w zasadzie zimozielona, choć kolor jej na zimę brzydnie. Wiosną błyskawicznie rusza i ma żywe żółte brzegi liści. Uwielbia cięcie. Można ją prowadzić nisko, a można żywopłocik zrobić. Nic jej nie rusza, żadne choroby, ślimaki i mszyce.

Też mam taką.
Margerytka40 12:05, 28 kwi 2017

AnkaK napisał(a)
Wrzuciłam żeby pokazać jak ładne te tawuły mogą być gdy są cięte. Jak żółte bukszpany z daleka.
Myślałam u kulach z tawuły i kulkach z berberysu.

Ja bym do tych kulek z tawuły już chyba innych kulek nie chciała..
Chyba wyobrażam to sobie tak

Na śodku miedzy sumakami zimozielone kule,duże -bukszpan,tuje albo cis,dokoła te tawuły też kulki a to wszystko w trawiastych skarpetkach z trawy..
Muszę znaleźć odpowiednią trawę.
Margerytka40 12:08, 28 kwi 2017

AnkaK napisał(a)
A taki pomysł z bordowymi berberysami? Miałabyś nawiązanie do Pissardi.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/377-ogrod-w-tarnowie?page=45

U mnie hakone rośnie przy bramie w miejscu gdzie M nie żałuje sobie śniegu. Moim zdaniem całkiem jej tam dobrze. Namąciłam Ci znowu

A mąć sobie ile chcesz,im więcej pomysłów tym lepiej.
Makusia 12:15, 28 kwi 2017

Asiu skoro to front, to nie rezygnuj z czegoś zimozielonego. W dodatku widok przed oknem. Ja u siebie, jak powodzie przejdą też planuję rewolucję rabaty, która na jesieni wydawała mi się boska- gracki/hortensje/żurawki. Już jesienią była "taka se", a wiosna....chcę tam dosadzić jedno piętro z cisa i jedno z choiny jeddeloh, żeby zawsze było coś widać.

To takie moje zdanie, ale ja się nie zanm
Margerytka40 12:36, 28 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Asiu skoro to front, to nie rezygnuj z czegoś zimozielonego. W dodatku widok przed oknem. Ja u siebie, jak powodzie przejdą też planuję rewolucję rabaty, która na jesieni wydawała mi się boska- gracki/hortensje/żurawki. Już jesienią była "taka se", a wiosna....chcę tam dosadzić jedno piętro z cisa i jedno z choiny jeddeloh, żeby zawsze było coś widać.

To takie moje zdanie, ale ja się nie zanm

Zimozielone muszą być i będą
Makusia 13:14, 28 kwi 2017

Margerytka40 napisał(a)

Zimozielone muszą być i będą

Dowartościowałaś mnie normalnie Czuję jakbym głupoty nawet nie walnęła
Margerytka40 13:20, 28 kwi 2017

Makusia napisał(a)

Dowartościowałaś mnie normalnie Czuję jakbym głupoty nawet nie walnęła

Polecam się . Sama też czasem boję się pisać żeby wiochy nie było
Kawa 13:29, 28 kwi 2017

Margerytka40 napisał(a)

Polecam się . Sama też czasem boję się pisać żeby wiochy nie było

hihiih witaj w gronie
AnkaK 13:43, 28 kwi 2017

Ja też się boję, ale co wiem to napiszę - choć tawuła jest jak najbardziej ok to nierozłącznie kojarzy mi się z krajobrazem parkowym, a tam raczej bukszpanów niet i dużymi, naturalnymi założeniami
Jeśli ma być reprezentacyjnie to tawułę zabrałabym w inne miejsce np. pod brzozy i derenie, a tam zostawiła bukszpany z hakone czy inną trawą.
A jeśli tawuły to może z iglakami niedużymi np. kosodrzewinami zwykłymi czy Pumilio? Renia ze szmaragdowego swego czasu rozstawiała Pumilio z Carexem evergold, ale nie wiem na czy stanęło.