Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 14:04, 02 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Urszulo
Dzieki za odwiedziny. Duzo grzebiesz w ziemi, ale efekty beda.
Widze, ze masz duzo sadzonek trzmieliny. Ucinasz wsadzasz do ziemi i sie przyjmuja?
Piszesz, ze masz sadzonki lawendy to znaczy w zeszlym roku powsadzalas patyki i sie ukorzenily czy przez odklady.
W tym roku moja przyszla synowa wyrzycila mi lawendy wiosna bo suche w ostatniej chwili je uratowalam ale tylko 2 krzaki i pieknie sie rozrosly. 8 krzakow spalila, skonczyla technikum ogrodnicze.
Zeby nie zapomniec nazwy pisze roza Alberich by sie nadala w ten kat przy rozchodnikach nawet kosztem jednego usuniecia. Jak gliniasty i mokry to posadzi o 20 cm wyzej i bedzie dobrze rosla. Z rozchodnikami tez trzeba bylo wyzej posadzic.
Tez mam taka glebe i oprócz hortensji wszystko mam na podwyzszeniu.
Jak roza wyglada zobacz u Muszelki.
Podobna jeszcze jest taka biala roza nie pamietam teraz nazwy.

Kocimietka sie rozsiewa i zagluszy wszystko. Floksy rosna szybko musze swoje poprzycinac.

Jeszcze odnosnie rozy Alberich kupie jesienia i posadze jako solitera w kilku miejscach niech bedzie rozowo.

Zagladam do ciebie dosyc czesto.
Pozdrawiam

Praktycznie wszystkie sadzonki trzmieliny się przyjmują, obrywam listki zpstawiam tylko 2 na przyciętym czubku. Takie obwódki mi się marzą jak u moich sąsiadów

Z lawendy robiłam sadzonki chyba w marcu, mój sąsiad proponuje nawet w lutym jak jest bezśnieżnie i pogoda optymalna. Z młodych odrostów lawendy robi się sadzonki teraz tylko czubek trzeba uciąć. Technikum ogrodnicze, mówisz pracy i doświadczenia jej potrzeba, ale życiowego.

U mnie kocimiętka znajdzie docelowe miejsce za rok. Teraz rośnie ja też rabaty mam podwyższone. Akurat w tym miejscu się nie da zbyt dużo ze względu na naturalny spad do sąsiada i ogrodzenia.
Witam, i o radę pytam :-) 13:25, 02 lip 2018

Do góry
malinia napisał(a)

piękna ta rubinia ja mam białą w odmianie baby i bardzo fajnie się rozrosła muszę ją przyciąć trochę bo się rozszalała a była fajna a la bonsai

Cześć !

Robinia kupiona jeszcze przed czasami czytania ogrodowiska - teraz bym jej do sibie do ogrodu nie posadziła. Po pierwsze rośnie w złym dla niej miejscu - za blisko siatki, po drugi urosła jak diabli i cieniuje mi rabatę, a po trzecie poczytałam o kłopotach jakie pojawiają się po jej wycięciu - liczne odłogi ciągle odrastające. Z tymże ja mam egzemplarz szczepiony i nie wiem czy w moim przypadku po wycieciu też pojawią się odłogi.
Za drzwiami do ogrodu... 13:03, 02 lip 2018

Do góry
AnnaMS napisał(a)

Aneczko, Twoje kwieciste nasadzenia są takie radosne, masz pewnie dużo słońca i to widać, nawet różowa hortensja jest już w pełnym rozkwicie a Twoja biała twórczość to druga bajka ...
Dzieciaczki są takie słodziuchne, w zeszłym roku miałam cztery sójeczki, a w tym roku chyba gołębie grzywacze i sierpówki tylko, tego czasu ciągle mało aby podziwiać mieszkańców ogrodu ...
Gratuluję setnej strony

Dzięki, dzięki!
Rabatki w większości mają dużo słoneczka,pod warunkiem ,że świeciBo dzisiaj rano było 12 st.C i pada-zapisuję ku pamięci jak się zaczął w tym roku lipiec,czyżby lato już było?
A gdzie twoje sójki mają gniazdo. U mnie często latały ,ale chyba na gniazdo miejsca nie znalazły ,bo od jakiegoś czasu ich nie widuję.
Ukojenie 13:02, 02 lip 2018

Do góry
zoja napisał(a)
nowe paznokcie

Mietowy lakier i pylek indygo

Nie wiadomo co bardziej podziwiać; kwiatuchy czy pazurki. A ta biała jeżówka to jak ma na imię? Śliczna.
Sezon 2017 u Hanusi 12:55, 02 lip 2018

Do góry
Kasiu, nie fatyguj się. Może znajdę gdzieś na wyjeździe, jak będę u siostry przy granicy. Będzie pretekst by odwiedzić zachodnich sąsiadów.

Edytka i tak jest zarobiona po kokardki!

Dziękuję za dobre chęci. Ja asż taka napalona na rośliny już nie jestem. Siły powoli odlatują w siną dal. Ale jeszcze nie zamykam wątku i ogródek w mojej opiece.
Buziaczki.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:52, 02 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Agatko dziękuje za możliwość zobaczenia waszego pięknego, dojrzałego ogrodu. Niesamowitą kolekcję roślin macie w nim zebraną i sposób ich kompozycji zachwyca.
Można siedzieć godzinami na tarasie i się wpatrywać w otoczenie. Życzę zdrówka i większej ilości czasu, żeby się tym waszym skrawkiem zieleni cieszyć.

Anitko, cieszę się że dojechałaś do mnie praktycznie wracając z urlopu, Ty kobietko chyba nigdy się nie męczysz i uwielbiasz jazdę samochodem

Dziękuję za przesympatyczną niedzielę pełną wrażeń, miło, że dostrzegłaś nasz drzewostan, ogród i otoczenie....najfajniej jednak spędza się czas na tarasie z ogrodowymi przyjaciółmi

Zachwycam się prezentem i zielonym mini ogródkiem zamkniętym w szklanym słoju...bardzo dziękuję

Pamiątka od Anitki

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:40, 02 lip 2018

Do góry
Agata
sporo się dzieje, nie to co akurat chcę, ale głowa do przodu i idę dalej cmokam

MonikaA
wszystkie hakone są na medal, Aureola najpiękniejsza, tak jak pisałam, stronę wcześniej, Beni Kaze mam pierwszy sezon, na razie mnie nie zachwyca, wolno rośnie i zieleń nudna.
Kindzia
mnie kupna też kijowo rośnie, a te co sama na pniu zrobiłam, fenomenalnie, jak zdycha, to coś w ziemi...szukaj.

Ula i Justyna
odnośnie róż pod murem, mają 21 lat, 3 odmiany, w sumie 8 sztuk, a do pytania Justyny, ta fioletowa NN.
Wszystkie z tych na okrągło kwitnących nawet, jak nie zetniesz w czasie wymaganym.

Wszystkich serdecznie pozdrawiam, dziękuję za odwiedziny
A na razie nie zaglądajcie, bo zawieszam wątek na dłuższy czas
Jak będzie pora, wrócę
Powodzenia w ogrodach...i nie tylko

Do góry

Do góry

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:40, 02 lip 2018

Do góry
Dzięki
cynie i rudbekie świetnie i pomidorek też, ma owoce
kolor cynii
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:38, 02 lip 2018

Do góry
Iwonka napisał(a)
Agatko, kochana dziewczyna z Ciebie Tak pięknie nas z Leszkiem ugościliście, a zobaczyć wasz bajkowy ogród to sama przyjemność Dziękuję za zaproszenie. Można tak siedzieć na tarasie i patrzeć na wijące się kompozycje roślin, fantastyczne meandry pełne niespodzianek, okazy których próżno szukać gdzie indziej. Masz dar komponowania i życzę Ci zdrowia, aby tę bajkę pisać dalej... Buziaki i do następnego

Nam też było bardzo przyjemnie, że przyjęłaś zaproszenie i dobrze się u nas czułaś
Dziękuję, że dostrzegłaś dużo więcej niż ja sama po tylu latach obcowania na swoich włościach, chyba mamy tak samo....potrzebę korekt, tęsknotę za kwiatami, mnie brakuje tej elegancji, ale już się z tym pogodziłam, nigdy w tym ogrodzie, z naturą nie wygram

Tą elegancję otrzymałam od Ciebie i dziękuję za latarenkę jak z bajki

W ogródku emerytki 12:38, 02 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Elu, ta włóknina była jak uprawiałam warzywa, wtedy się sprawdzała. Teraz tylko pod ścieżkami ze żwirkiem jest nie włóknina, ale folia tunelowa. Anie kusi Cię pobawić się cięciem, usunąć zawsze zdążysz. A może wyjdzie Ci coś fajnego i będziesz zadowolona,że go nie usunęłaś. Ja zostawiłam dwa uschnięte drzewa i służą mi za kwietniki.

Pierwsze cięcie trenowałam na sosnach.

Jak mi wyszło, zaczęłam ciąć inne.

ten był kolejny.
Aniu, jesteś typowym ogrodnikiem, ciągle mu mało miejsca na rośliny. Nie wiem, chyba przegapiłam, ile masz obecnie ogrodu i co to będzie ten nowy areał. Jestem ciekawa kiedy zrealizujesz nowe plany .

No brawo fryzjer już z ciebie Grazynko bardzo dobry.
Ok brakuje brakuje już miejsca. Ale trudno nie wszystko musowo mieć .
Działkę mam prawie 7 arów. Za siatką dokupilismy jeszcze 34 a.
Na razie (bo już wcześniej na dziko tam uprawialismy- trochę warzywnik i krzewy) z 1,5 -2 arów.
A wszystko było zadrzewione,zakrzaczone .
Tylko poscinlalismy i jeszcze trzeba porządkować bo zarasta.
Ale na moje ręce i męża to czasu za mało.
Jak człowiek pracuje to na weekendy tylko aby tą działkę ogarnąć to dobrze. Także kuedys. .kiedyś się ja zrobi.
Ale tam już rabat kwiatowych nie będzie.
Nie dam rady inaczej tego ogarnąć. Tych co mam to mi wystarczy do pracy. Aż nadto.
Moja ostoja 12:36, 02 lip 2018

Do góry
Grażynko, na pierwszym zdjęciu, między świerkiem a sosną jest jałowiec, o którym pisałam.
Na drugim klon czerwony Crimson Sentry wyraźniej uchwycony.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:31, 02 lip 2018

Do góry
Witam przede wszystkim wszystkich forumowiczów.
Mam sprawe tego typu dokładnie miesiąc temu posiałem trawe Barenbrug eclusor elite , przed posianiem cały teren z żoną przygotowaliśmy jak należy.
Po posianiu dwa dni później przyszła burza nasiona z ziemią zbieraliśmy z rabat i chodników -tragedia tyle pracy
Pragne zaznaczyć że jest nawodnienie prawidłowo wykonane i jest trawa podlewana od posiana 2 razy dziennie .

Na dzień dzisiejszy trawa wygląda jak na foto , jedne miejsca jasne drugie ciemne.
Nie wiem co jest ale mam wrażenie że są 2 odmiany traw jedna ta ciemniejsza szybciej rośnie druga jaśniejsza wolniej
Na jednym ze zdjęć widać też ze trawa żółknie i listki jakby czerwone .

Proszę o jakieś sugestie co robić.

ostatnie zdjęcie to trawa która spłyneła podczas burzy tu jest gęsta i ok. Tylko jaśnieje i żułknie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:23, 02 lip 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Agatko dzięki wielkie za wspólnie spędzony czas ogród masz cudowny, drzewostan dojrzały dziękuję za wszystko buziaki

Ja też dziękuję Moniko i eM za cudownie spędzony czas za odwiedzinki, śliczny lampionik i pyszne ciasto...czy ty cukiernię masz?

Cieszę się, że znalazłaś coś u mnie do swojego ogródka

Lampionik dołączył do donic na tarasie wygląda uroczo jak z porcelany

Ucałowania zostawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:22, 02 lip 2018

Do góry
Dzięki Irenko

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:19, 02 lip 2018

Do góry
Joku napisał(a)
Pięknie, pięknie. Popadało u ciebie?

Dzięki Jolu
U nas deszczu niewiele ale trafia się, nawet wczoraj ładnie popadało, za to dziś pochmurno, wietrznie i zimno

Problemy z tujami 12:17, 02 lip 2018

Do góry
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:15, 02 lip 2018

Do góry
Agania napisał(a)

sliczna ozdoba
zdjecia obejrzalam, gosciom zazdrosze tylko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies