Donice są dość wąskie, po ociepleniu będzie miejsca w środku jeszcze mniej i to, co planujesz posadzić po prostu się nie zmieści Żurawki ciemne - burgundowe jak najbardziej tu mogą być. Kosmatka? miałam, wywaliłam. Kiepsko wygląda.
Najlepiej jeśli zrobisz konkretne pola kolorystyczne. Polecam irgę, z bylin bergenie (mają ciemne liście zimozielone), do trzmieliny pasują tez niskie berberysy np. Bagatelle.
W te łany możesz wpleść trawy wysokie np. miskanty, ale nie za dużo, bo uwalą się potem na tych plamach niskich roślin.
Danusiu jaka to trzmielina. Co można posadzić na zbocz razem z trzmieliną. Też mam zbocze tylko trochę bardziej strome i chyba obsadzę tak jak tutaj, ale chciałabym trochę urozmaicić. Może jakieś byliny lub trawy?
Na to pytanie nie podejmę się odpowiedzieć TAK lub NIE. Nie mam takiej zdolności ani prawa
Wszystko zależy od tego, co będzie się działo potem. Sąsiad wybuduje dom, może obciąć gałęzie wiszące nad jego działką a jak je obrąbie i okaleczy drzewo? Tak jak panowie od elektryki w miastach? Tego się nie da przewidzieć.
Białe malwy i biały powój? Nie, zupełnie to nie moja bajka. Malwy to rośliny dwuletnie ,powój jednoroczna. Póki co skoro jest pusto niech zostaną. Ale potem zrób żywopłot i budleje przed nim posadź. Ja nie przepadam za budlejami. Mało ozdobne są, bardzo trzeba pilnować i wycinać przekwitnięte kwiatostany. To w sumie wielkie krzewy.
Żywopłot ma to do siebie, że z czego by nie był posadzony - rośnie, więc nie ma opcji aby był nie wyższy niż 3 m, jeśli nie będziesz ciął. Żywopłoty się tnie do wysokości takiej, do jakiej sobie założysz że będą, a jak wyrosną wyżej to na wiosnę odmładzasz i tak w kółko.
Jakie rośliny nadają się na żywopłoty poczytaj tutaj i wybierz sobie to, co ci odpowiada
Śmiesznie to niewłaściwe określenie. Dlaczego śmiesznie? gdzie ma być ten ekran, jakiej wysokości itd... No ja nie wiem co mam odpowiedzieć na tak zadane pytanie Nie znam sytuacji w ogrodzie
"Z ekranem" chcesz posadzić wiśnię, hmmm, znaczy jak "z ekranem"? W ekranie czy przed ekranem czy za ekranem. Z ekranem to nie wiem jak to ma być wsadzone