Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Tulipanowiec - Liriodendron 19:40, 27 wrz 2015

Do góry
Na to pytanie nie podejmę się odpowiedzieć TAK lub NIE. Nie mam takiej zdolności ani prawa

Wszystko zależy od tego, co będzie się działo potem. Sąsiad wybuduje dom, może obciąć gałęzie wiszące nad jego działką a jak je obrąbie i okaleczy drzewo? Tak jak panowie od elektryki w miastach? Tego się nie da przewidzieć.

Budleja Dawida (omżyn) 19:37, 27 wrz 2015

Do góry
Białe malwy i biały powój? Nie, zupełnie to nie moja bajka. Malwy to rośliny dwuletnie ,powój jednoroczna. Póki co skoro jest pusto niech zostaną. Ale potem zrób żywopłot i budleje przed nim posadź. Ja nie przepadam za budlejami. Mało ozdobne są, bardzo trzeba pilnować i wycinać przekwitnięte kwiatostany. To w sumie wielkie krzewy.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 19:24, 27 wrz 2015

Do góry
Żywopłot ma to do siebie, że z czego by nie był posadzony - rośnie, więc nie ma opcji aby był nie wyższy niż 3 m, jeśli nie będziesz ciął. Żywopłoty się tnie do wysokości takiej, do jakiej sobie założysz że będą, a jak wyrosną wyżej to na wiosnę odmładzasz i tak w kółko.

Jakie rośliny nadają się na żywopłoty poczytaj tutaj i wybierz sobie to, co ci odpowiada

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Sosna - Pinus 19:22, 27 wrz 2015

Do góry
Ja nie doradzę bo nie lubię, nie znoszę sosen
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:18, 27 wrz 2015

Do góry
Śmiesznie to niewłaściwe określenie. Dlaczego śmiesznie? gdzie ma być ten ekran, jakiej wysokości itd... No ja nie wiem co mam odpowiedzieć na tak zadane pytanie Nie znam sytuacji w ogrodzie

"Z ekranem" chcesz posadzić wiśnię, hmmm, znaczy jak "z ekranem"? W ekranie czy przed ekranem czy za ekranem. Z ekranem to nie wiem jak to ma być wsadzone
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:29, 27 wrz 2015

Do góry
Na stoliku zagościł cyklamen w kolorze magenta w doniczce ręcznie wyrabianej z ogrodu Great Dixter Mam sentyment do tego ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:26, 27 wrz 2015

Do góry
chelll napisał(a)
Dobry wieczór, czy mogłaby mi Pani doradzić odmianę tui, która zastąpiłaby kolorem i kształtem bukszpan? Z góry dziekuję i pozdrawiam!

Danica
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:56, 26 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jesienne przebarwienia najbardziej kolorowej hortensji na świecie

Ta hortensja jest cudna muszę ją mieć! Będę szukać,
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:46, 26 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moja nowa, ale całkiem stara i nieco "odrapana" aranżacja balkonu.

Jejku Danusiu pięknie, coś fantastycznego. Ty to potrafisz wymyślić takie tajne rzeczy.
pozdrawiam

Klon jesionolistny - Acer negundo 19:35, 26 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam żadnego drzewa o seledynowych listkach, wszystkie wypadły z mojej listy

buki polecane przez Sebka tez? co prawda myslalam o czymś na pniu ale skoro nie ma wyboru to lepiej cos pewnego miec..
Klub Wrześniowych Małżeństw 16:28, 26 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Okazało się, że wśród nas jest przewaga wrześniowych małżeństw.

My, czyli Danusia i Witek wzięliśmy ślub 3 września 1983 roku.

Zapraszam do Klubu.

Danusiu i ja dołączam się do Klubu Wrześniowych Małżeństw
My także braliśmy ślub 3 września, tylko że 2011roku.
Pozdrawiamy serdecznie Agnieszka i Łukasz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:00, 26 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To stare cisy i w takiej formie w jakiej je widzę nie sposób określić. Wg mnie Taxus baccata.

U nas stosuje się Taxux media 'Hicksii'.
Dziękuję. A co decyduje o tym, ze u nas żywopłoty powstają z hicksii? Myślałem nad baccata, bo chyba jest wyższy? Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:13, 26 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak jak na opakowaniu, czyli doglebowo.
Ja jesienią nie nawożę bukszpanów.

Ciężko jest dostać nawozy jesienne do nawożenia dolistnego, myślałem też o zastosowaniu (wymieszaniu) nawozu potasowego i fosforowego w płynie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:59, 26 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moja nowa, ale całkiem stara i nieco "odrapana" aranżacja balkonu.

Idealnie skomponowane, jak zawsze zresztą. Wyczucia ogrodowego smaku można Ci Danusiu tylko zazdrościć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:40, 26 wrz 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Danusia, a znasz Hortensję macrophylla 'Mophead'? Bo jestem w posiadaniu ale nie wiem z czym to się je Czy jak ją wsadze do gruntu to okryć czymś na zimę?

Trzymaj w chłodnym garażu przez zimę. Ja bym nie podchodziłą do niej serio na lata, a jedynie jako sezonową dekorację.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:31, 26 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Waldku, było wszystko pokazane, przegapiłeś

Zgadza się. Byłem w tym czasie na urlopie, ale już wszystko nadrobiłem fotkami z galerii.
Dziękuję.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 12:29, 26 wrz 2015

Do góry
kamyczek napisał(a)
Witam.
Mam problem z moimi kuleczkami bukszpanowymi proszę o podpowiedź co to może być i jak z tym walczyć.
Dziękuję i pozdrawiam.

Najpierw to daj im oddychać i wywal szmatę czyli brezent, zabija tutaj bukszpany.

- posadzone zbyt głęboko
- może jeszcze glina do tego?
- opatulona plastikiem co wzmaga choroby grzybowe
- za gruba warstwa kamyków

Szkoda roślin
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 12:26, 26 wrz 2015

Do góry
Absolutnie niekonieczne, bo to rejon bardzo ciepły, chyba że przyjdzie zima stulecia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:25, 26 wrz 2015

Do góry
Myślę nad sugestią Waldka i wiem, że moja intuicja mnie nie myli i meble są tak misterne, że już nic nie wymagają na stole. jedynie chyba tej samej hortensji co w donicy, ale będzie za duża. Wiem - szklany wazon i hortensja cięta w wodzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:20, 26 wrz 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Danusiu.
Ten niewątpliwie uroczy Magical Amethyst to nowy zakup, pamiątka z Anglii, czy skrywana przez Ciebie perełka w ogrodzie? Nie przypominam sobie wcześniejszych jej fotek. W zestawieniu z nowymi meblami ładnie to wszystko współgra.
Na tym stoliku jeżeli mógłbym coś zasugerować, widziałbym dużą świecę ozdobną w kształcie kuli np z serii ,,black currant" lub ,,cranberry".

Waldku, było wszystko pokazane, przegapiłeś
Będzie cynowe stylowe naczynie, albo nic, zobaczę, świec na stole nie lubię, wyłącznie w latarniach lubię.

To jest hortensja Hydrangea macrophylla 'Schloss Wackerbarth' SAXON ®

Tutaj krok po kroku co było robione 50 zdjęć w galerii https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/441-skuteczna-metamorfoza-balkonu-i-tarasu-po-upalach/photos

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/441-skuteczna-metamorfoza-balkonu-i-tarasu-po-upalach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies