Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 12:40, 26 wrz 2015

jazzy napisał(a)
Danusia, a znasz Hortensję macrophylla 'Mophead'? Bo jestem w posiadaniu ale nie wiem z czym to się je Czy jak ją wsadze do gruntu to okryć czymś na zimę?

Trzymaj w chłodnym garażu przez zimę. Ja bym nie podchodziłą do niej serio na lata, a jedynie jako sezonową dekorację.

Instagram Ogrodowiska
violinek 12:43, 26 wrz 2015

A tu takie tempo , gdybym cos " skopiowala " to za tydzien bedzie juz nieaktualne
Podziwiam , ale ...nie nadazam
Hortensja ...niesamowita .
Pozdrawiam V.
Katkak 12:55, 26 wrz 2015

Danusiu balkon wygląda cudownie, aż chciałoby się usiąść i podziwiać z góry Twój niesamowity ogród. Ta hortensja jest niesamowita. Mam ją na liście chciejstw, ale chyba z zakupem zaczekam do wiosny. A właściwie dlaczego Danusiu zalecasz ją traktować jako sezonową dekorację? Pozdrawiam i życzę żebyś miała czas w spokoju posiedzieć i poodpoczywać na tym zaczarowanym balkonie .
lojalna_ 12:57, 26 wrz 2015

Klimacik jest To Lubie
asica 12:59, 26 wrz 2015

Gardenarium napisał(a)
Moja nowa, ale całkiem stara i nieco "odrapana" aranżacja balkonu.

Idealnie skomponowane, jak zawsze zresztą. Wyczucia ogrodowego smaku można Ci Danusiu tylko zazdrościć.
mira 13:09, 26 wrz 2015

I tam hortensje te mebelki!!!! cudne pewnie je przytargałaś bo nie uwierzą że u nas , mają jakby charakter, na stoliku ewentualnie odstawiłabym kubek z kawką jak musiałabym się przeciągnąć : no o poranku albo w południe
u mnie pada tralala

pozdrawiam
wojtas2101 13:13, 26 wrz 2015

Gardenarium napisał(a)

Tak jak na opakowaniu, czyli doglebowo.
Ja jesienią nie nawożę bukszpanów.

Ciężko jest dostać nawozy jesienne do nawożenia dolistnego, myślałem też o zastosowaniu (wymieszaniu) nawozu potasowego i fosforowego w płynie.
MirellaB 13:31, 26 wrz 2015

Danusiu wszystko piękne Hortensja niebywały okaz - jeszcze tak przebarwionej bordowo-zielono z niebieską plamką nie widziałam

Balkon bardzo fajnie wygląda, te bluszcze wijące się po posadce to bym nie wpadła na ten pomysł, tylko bym ucięła bo za długi.
Ale czy Ty masz czas siedzieć na tym balkonie? Bo ja na moim jeszcze nigdy nie siedziałam, a mieszkam już niedługo 3 lata
Sebek 13:42, 26 wrz 2015

Te meble są wyjątkowe i niepowtarzalne, idealnie się wpasowały
Piorunek 14:00, 26 wrz 2015

Gardenarium napisał(a)

To stare cisy i w takiej formie w jakiej je widzę nie sposób określić. Wg mnie Taxus baccata.

U nas stosuje się Taxux media 'Hicksii'.
Dziękuję. A co decyduje o tym, ze u nas żywopłoty powstają z hicksii? Myślałem nad baccata, bo chyba jest wyższy? Pozdrawiam