Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:30, 25 lip 2017

Do góry
moniaaa_l napisał(a)
Czy znajdzie się dobra duszyczka co podpowie mi co powsadzać w rabacie wzdłuż ogrodzenia?

Stworzyłam projekt ale nie wiem czy w tym kierunku iść czy jednak coś innego?

1. 5-6 sztuk żurawka chocolate ruffles (zaadoptowane z innego miejsca)
2. hortensja ogrodowa
3. iglak na pniu lub jakieś drzewko ozdobne
4. hosta
5. tuja szmaragd golden lub zwykła tuja szmaragd
6. miskant
7. hortensja bukietowa

Co o tym myślicie? [/q

jak najbardziej moze byc thuja a przed daj w narożnikach np od prawej strony jarzębinę swierk serbski i buka dawck gold buk jest wąski śwerka od dołu również można przyciąć
Jestem w polu 23:58, 24 lip 2017

Do góry
Warmia napisał(a)
Troszku nakupiłam Liliowce, jeżówki, kocimiętkę blue moon, zawilce 2 białe i jednego biało - różowego, miskant nipon i pysznogłówki. Dostałam od znajomej jeszcze jedną pysznogłówkę, rdest i szczawik, ale nie ten malutki. Jakiś taki duży, nie wiem co to za odmiana. Mam nadzieję, że ten będzie łatwy do utrzymania w ryzach.

No i wszystko jasne, koniec chyba mojej kary
Jestem w polu 23:45, 24 lip 2017

Do góry
Troszku nakupiłam Liliowce, jeżówki, kocimiętkę blue moon, zawilce 2 białe i jednego biało - różowego, miskant nipon i pysznogłówki. Dostałam od znajomej jeszcze jedną pysznogłówkę, rdest i szczawik, ale nie ten malutki. Jakiś taki duży, nie wiem co to za odmiana. Mam nadzieję, że ten będzie łatwy do utrzymania w ryzach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:33, 24 lip 2017

Do góry
Czy znajdzie się dobra duszyczka co podpowie mi co powsadzać w rabacie wzdłuż ogrodzenia?

Stworzyłam projekt ale nie wiem czy w tym kierunku iść czy jednak coś innego?

1. 5-6 sztuk żurawka chocolate ruffles (zaadoptowane z innego miejsca)
2. hortensja ogrodowa
3. iglak na pniu lub jakieś drzewko ozdobne
4. hosta
5. tuja szmaragd golden lub zwykła tuja szmaragd
6. miskant
7. hortensja bukietowa

Co o tym myślicie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:06, 24 lip 2017

Do góry
Elka abiko - macie rację, że szpaler z jednakowych drzew będzie najlepiej wyglądał ,tym bardziej ,że za hortensjami posadziłam miskant Variegatus, który będzie rozjaśniał też rabatę / na razie miskant jest mały,ale urośnie /.

Elka - są to plastikowe rolki w celu zabezpieczenia przed zwierzętami,które kupiłam w sklepie ogrodniczym. Osłaniałam nimi drzewka owocowe na zimę w sadzie, który nie jest ogrodzony / szczególnie przed zającami/. Są na śliwach tymczasowo, bo zauważyłam,że moje koty je drapią i uszkadzają korę .
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:48, 24 lip 2017

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Miskant z kwiatami czy same liscie do pasa?
A te Delicious candy tez polecasz?

Same liście

Cukierki wyglądają na sztywne, pędy są grube więc nie powinna się pokładać. I kolor naprawdę wyjątkowy.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:27, 24 lip 2017

Do góry
Miskant z kwiatami czy same liscie do pasa?
A te Delicious candy tez polecasz?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:14, 24 lip 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Na mnie największe wrażenie zrobiły iglaki, cudowne, zdrowe, super cięte. Choć różnych perełek w ogrodzie mnóstwo. Jak można to poproszę o nazwy:

i tej ogromniastej, pachnącej lilli białej przy tarasie.

Do róż miłością specjalną nie pałam, ale ta zrobiła na mnie wrażenie.

Pashmina jeżeli dobrze pamiętam.

Aniu,
jeżówka to Fatal Attraction
Turzyca Gold Fountain
Miskant Punktchen
Róża Pachmina
Przy tarasie lilia drzewiasta Pretty Women
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:29, 24 lip 2017

Do góry
Żywopłocik z cisów na przedpłociu nabiera mocy.

Turzyce Montana i Silver Sceptre.

imperaty i miskant Variegatus

Moje małe wielkie marzenie 13:21, 24 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Cudowne to zdjęcie, jaka na nim jeżówka jest? Może Mamma Mia?

Edytko, nie mam pojęcia, jeżówki kupione przed O, 3 sztuki takie mam gdzieś tam wplecione miedzy tymi różowymi.

Co do Meringue, są tam 3 sztuki, liczę na siewki, chociaż z tymi odmianowymi podobno ciężka sprawa, albo będę dzielić na wiosnę, jeżówki naprawdę śliczne i godne uwagi.
A miskant ML
Moje małe wielkie marzenie 11:26, 24 lip 2017

Do góry
alis napisał(a)
Jeżówka Meringue

Śliczne masz te jeżównki Meringue ile jest tam sztuk?

I miskant z tyłu bardzo z nimi spasował, to Variegatus?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:06, 24 lip 2017

Do góry
kasiab napisał(a)

A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone

miskant sirene
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:04, 24 lip 2017

Do góry
Eleeri napisał(a)
Witam, bardzo proszę o poradę. Planuję zrobić rabatę z hortensjami w roli głównej. Za tło będą miały szmaragdy, proszę doradźcie, czy mój plan ma jakiś sens.

Będą rosły co metr, w środku h. candle i kolejno na zewnątrz: h. annabelle, h. limelight, h. bobo, na zewnątrz magnolie alba (lewa strona) i susan (prawa strona)
Rabata w kierunku północ-południe, tuje od strony zachodniej.

Oprócz magnolii, które muszę tam posadzić, bo nie mam dla nich innego miejsca, nic więcej nie mam kupionego.

Poradźcie, proszę. [/quot

thuje miskant sirene hortensja
Ogród w remoncie 22:06, 23 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Przy Inversie z jednej strony bym chyba dała głazy (2-3) przy głazach kulki tujowe ale cięte w bardziej płaskie poduchy. Tak by głazy z poduchami tworzyły kompozycję. Spod głazów wychodząca trawa (albo hakone, albo jakiś zółty? carex) A za świerkiem i poduchami trawy (np.Variegatus, lub inny miskant wysoki, kwitnący + niski, rozplenica i sedum) dla zrównoważenia gnomowatości.

Oj, jak mi się ta propozycja podoba. A Toszkowe inspiracje to cud-miód-malina.
Hortensji i dereni tam jakoś nie widzę. Ten świerk jest specyficzny. Nie robiłabym mu konkurencji innymi gwiazdami.
Uwielbiam lokalne ryneczki.
Fajnie zaczyna wyglądać ten porewolucyjny stan.
Ogród w remoncie 21:38, 21 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Przy Inversie z jednej strony bym chyba dała głazy (2-3) przy głazach kulki tujowe ale cięte w bardziej płaskie poduchy. Tak by głazy z poduchami tworzyły kompozycję. Spod głazów wychodząca trawa (albo hakone, albo jakiś zółty? carex) A za świerkiem i poduchami trawy (np.Variegatus, lub inny miskant wysoki, kwitnący + niski, rozplenica i sedum) dla zrównoważenia gnomowatości.
Ewentualnie przy świerku derenie, np. Ivory. Niskie o jasnych liściach i hortki.
Niezaprzeczalnie Gnoma bym zrównoważyła dodatkowo molinią 'Heidebraut' rosnącą w 'V".

Też mówię "nie" obstawianiu dereni kulkami. Kulki zestaw w grupę lub w pasek, ale nie rób z nich obwódek wokół roslin, zwłaszcza, ze to tuja mająca płytkie rozległe korzenie co będzie kolidować z płytkimi korzeniami dereni.

Kusi mnie wariant z dereniami Ivory i hortkami. Chyba ze względu na hortki,moje ulubione. Trudno te derenie spotkać w szkółkach.,może udało by się zamówić.
Dalej nie wiem jednak jak te głazy rozmieścić jakby co.
Małymi kroczkami do celu... 20:28, 21 lip 2017

Do góry
Dziewczyny chciałabym prosić Was o pomoc myślę o pociągnieciu najdłuższej rabaty do przodu ( tylko taka opcja mi została) w chwili obecnej ostatnim " punktem" jest miskant variegatus, brzoza youngii, no i w dalszej części są róże z kulkami danica, trawki, a jeszcze dalej szpaler vanilek, rozchodniki, trawki i zastanawiam się co tam posadzić , a mianowicie chodzą mi po głowie dwie opcje

1. 2 szt berberys ' Orange Rocket ' przed nim wypatrzylam dzisiaj w szkółce piękna, rozrośnieta turzyce 'everillo'

Lub

2. Turzyca ' everillo' a wśród niej jeżówki

Dodam,że jeszcze w dalszej części, ale dopiero jesień / wiosna chce pociągnąć szpaler hortensji phantom razem z miskantami Ml, a pod hortkami bordowe żurawki. I jak myślicie która wersja będzie lepsza?

Wstawiam zdjęcie ostatniej obecnej części, chociaż trochę mało widać.

Tu ma być ogród :) 19:55, 21 lip 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Cinderella i Wedgwood Rose, a ten gracek rośnie między nimi, ale lekko wysunięty do przodu. Będę musiała posadzić tu coś innego, nie musi być miskant, ale coś podobnego jednak bym chciała w sensie pokroju. Na trawach się raczej nie znam.

ja z kolei nic nie wiem o tych różach, idę do Ciebie - może masz fotkę tego zestawienia?
Tu ma być ogród :) 19:42, 21 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Wg mnie żaden miskant się przed róże nie nadaje - a jaka to w ogóle odmiana róży?

Cinderella i Wedgwood Rose, a ten gracek rośnie między nimi, ale lekko wysunięty do przodu. Będę musiała posadzić tu coś innego, nie musi być miskant, ale coś podobnego jednak bym chciała w sensie pokroju. Na trawach się raczej nie znam.
Tu ma być ogród :) 19:33, 21 lip 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

To mi dało do myślenia.
Posadziłam gracki przed różami 150cm, bo myślałam, że one docelowo mają ok.110cm. Tak wyczytałam. A teraz sprawdzam kilka innych źródeł, które podają jednak taką wysokość jak piszesz. Przesadzę tego gracka, ale w takim razie potrzebuję podobnej trawy wysokiej na 120cm. Przesadzać jesienią czy dopiero około kwietnia?

Wg mnie żaden miskant się przed róże nie nadaje - a jaka to w ogóle odmiana róży?
Anna i Ogród 15:33, 21 lip 2017

Do góry
Nie słyszałam o tym. Zwykle jest jako miskant Memory bez dodatkowych oznaczeń.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies