Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

AnnaCh 11:25, 22 sie 2017

No ja bym też te cisy jakoś wysunęła bardziej do przodu, bo tak zleją się z tujami i nie będzie efektu.
A może pod tujami ML, przed nimi cisy na mijankę i dopiero na końcu tez na mijankę hortki? Taką szachownicę zrobić?
11:37, 22 sie 2017
Cisy mi tu w ogóle nie pasują, hortki dałabym z tyłu, potem ML z racji tego, że są nie wysokie i hortki je zakryją jeśli będą przed nimi. Moje VAniliki mają 140cm a mają drugi sezon u mnie.

Najlepiej cisy z ML naprzemiennie albo wysoki miskant z tyłu za hortkami i coś niskiego w nogi.

Jeśli bardzo chcesz hortki z Ml to hortki bardziej z tyłu, choć to połączenie też nie wydaje mi się najlepsze. Ale Mirelko to tylko moje odczucie
11:38, 22 sie 2017
A jak rabata w całości wygląda?
Makao_J 11:45, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Ania no nareszcie zdobyłam się na odwagę, żeby się ich pozbyć. Cztery lata do tego dojrzewałam
U Ciebie też kosmetyczne zmiany Wszystko idzie w dobrym kierunku

Dzięki Mirella za rady. Bardzo mi pomogłaś i dałaś do myślenia.
Makao_J 11:56, 22 sie 2017

Mirella jeśli chodzi o moją opinię co do Twojej rabaty to dziewczyny mają trochę racji.
Cisów nie dawaj między ML bo ML pochłonie cisy. To masz jak w banku. A potem cisy przestaną rosnąć i doopa.
Z przodu mogłyby rosnąć ale w formie murka takiego na 50-60 cm. Przed Vanilkami.

Co do ML to faktycznie może być za niska do hortek. Może pomyśl o czyś wyższym jak Silberfeder itp. On jest wyprostowany i nie pokładałby się na Vanilki. Dość wysoki. Mój ma 170 same liście a jak kwitnie to ponad 2m. No ale liście za Vanilkami byłoby widać.

Wszystko jeszcze zależy ile tam masz miejsca i czy to się pomieści na szerokość.

Czyli tuje, Silberfeder, Vanilki i z przodu cisy.
MirellaB 12:10, 22 sie 2017

Czytam i myślę.
Zmierzyłam moje najstarsze miskanty ML i mają 1,60 cm wysokości - chyba już wyższe nie urosną?

Cisy 1,40 i będą jeszcze wyższe.

Hortki 1,40 - będą jeszcze wyższe?

Mając te wysokości nadal uważacie, że miskanty między cisami to zły pomysł? Mi się wydawało, że dobry. Z cisów nie chce robić ekranu czy żywopłotu, bo to nie ta odmiana. One rosną wysokie i z pewnością miskanty ich nie zdominują.
Tylko co z tymi hortkami?
MirellaB 12:18, 22 sie 2017

AnnaCh dobry pomysł z tą mijanką - myślę Cisy by się nie zlewały z tujami. Tylko kiedyś pewnie hortki i te cisy przerosną ML i tu jest problem
MirellaB 12:20, 22 sie 2017

Monika jakoś miskanty przed hortkami nie bardzo mi pasują
Nowych roślin nie chce wprowadzać.
MirellaB 12:20, 22 sie 2017

Monika jakoś miskanty przed hortkami nie bardzo mi pasują
Nowych roślin nie chce wprowadzać.
Cisy z ML na przemian to miałam taki plan, ale też piszesz, że hortki zakryją ML
Makao_J 12:26, 22 sie 2017

To może posadź na tył cisy (o ile rosną szybko) potem ML (choć wydaje mi się że 20 cm nad hortkami to za mało by miały efekt) i potem Vanilki.
Ja posadziłam berberysy między miskantami i miskanty je pochłonęły. Berberysy nie rosną wcale. Dla porównania mam identyczne posadzone w innym miejscu i mają ponad 1 m a te w miskantach 40 cm.

No obawiam się żeby ML nie zakryły tych cisów i nie zdominowały.