Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:35, 12 maj 2020

Do góry
Richie napisał(a)
Irenko podziwiam nieustająco piękno w Twoim królestwie ale pracy nie zazdroszczę Przycinarka do brzegów trawnika ciekawa, czy zbiera ściętą trawę?. Ja to robię nożyczkami i w dodatku na kolanach
Pięknie pozdrawiam

Oj Rysiu, pięknie, ale pracy ogrom. Na razie obrabiam, choć idealnie nie nadążam, zadowalam się tym, co jest.
Na razie kawałek nimi testowałam, zbieram się dalej, pewnie wprawa potrzebna. Trawy nie zbiera, ale oszczędza kręgosłup i dłonie, bo ja też najczęściej, mimo iż mam 2 noże do kantów, robię to nożyczkami;. Za to mam opr od męża.
Serdecznie pozdrawiam

i kolejna magnolia
W związku z tym, że to ogromne drzewa, pilnuję formy, czyli cięcie na bieżąco, ale tylko do końca sierpnia.

irysy już prawie, zgrane z orlikami

czosnki Krzysztofa, w zależności od miejsca, w różnej fazie

Miłkowo - sezon 2016-2022 05:36, 12 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ogrodówek szkoda, trzeba czekać na nie znów cały rok, moje podobnie, choć chyba ciut lepiej.
Ja też mam czasami takie dziwne kuleczki na różach, ja to traktuję jak jakiś rodzaj mszycy w jakiejś fazie rozwoju. Niszczę to coś

Ta trzecia siewka to chyba głóg

Szkoda, ale cóż, na jednej już pąk zobaczyłam.
Już wiem, że to szkodnik, niech przestanie lać, to oprysk zrobię, jedną różę już wykończyły, muszę ściąć do ziemi i może nowe wypuści.
Tak podejrzewałam, że głóg, on chyba kwitnie i ma kolce?
Tu ogrodowe w lasku, lepsze.

nadal leje
górą zaczyna kwitnąć magnolia tripetalla

lawendy się szykują
Moja glebo terapia 01:02, 12 maj 2020

Do góry
A tak przy okazji tulipanów to taka mała wycieczka i kilka fotek z kwietnia

Magnolia jak zawsze cała obsypana do teraz kwitnie,

żółta też się fajnie zapowiadała niestety w między czasie był mróz i ją omroziło. Zostały pojedyncze kwiaty, które były jeszcze w dużych pąkach.
Tu jeszcze miało być pięknie

Pszczelarnia 22:24, 11 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy to może być magnolia 'Yellow Rivier'?

A to magnolia 'Elisabeth' - nie wiem, czy nie pomyliłam etykiet.

Stawiałabym na odwrót, ale niech jakiś znawca się wypowie w internecie są różne wersje i sama nie wiem czy mam Yellow R. Bo ma duże kwiaty i jasno żółte.

Kancików też nie lubię robić ale Tobie wyszedł super
Pszczelarnia 22:12, 11 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ile ma płatków? I czy pachnie? Jeśli tak, to może to być Yellow River
Pszczelarnia 21:30, 11 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Rustica Rubra - odratowana. Posadziłam i nie rosła. Wykopałam i okazało się, że korzenie w zwojach torfowych nie mogły przerosnąć. Ale to było 2 lata temu. Teraz zakwitła.

Moja ulubiona magnolia. Ta maślana też bardzo ładna, ale Rustica Rubra to dla mnie esencja magnoliowego piękna.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:19, 11 maj 2020

Do góry
Zdążyłam posadzić wszystkie zakupy poza cisami
Masakryczne załamanie pogody
Glicynia kwitnie pierwszy raz i właśnie zaczyna pokazywać kolor... mam nadzieje ze nie będzie przymrozków bo chyba będę płakać
Podobnie magnolia....
Pszczelarnia 20:56, 11 maj 2020

Do góry

A to magnolia 'Elisabeth' - nie wiem, czy nie pomyliłam etykiet.

Wszystkiego po trochu 14:13, 11 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ula, ta magnolia należy do tych niższych i wolniej rosnących.
Mam zapisane nazwy paproci, napisz które Cię interesują, zobaczę czy znajdę nazwy
Dwie z nich to jakieś paprotniki szczecinkozębne
Dziękuję za miłe słowa i czekam na Twój wątek
Jak ogrodówka zniosła mrozy wiosenne? Moje słabo wyglądają

Jesli znajdziesz co to jest to nad marzanką. To jakis języcznik?

Ogrodówka widze ze tak 1/4 od góry zmarzła - na nic moje osłanianie
A od dzisiaj mamy mieć prze kilka dni nawet po -3 Jedyny plus - jakkolwiek kuriozalnie to moze brzmiec dla nieogrodomaniaków - to zapowiadany śnieg.
Migawki z ogródka 13:10, 11 maj 2020

Do góry
Iza właśnie nie widziałam, a dziewczyny które widziały, mówią, że nie powala.
Myślę jeszcze nad Charles Joly i Mrs Edward Harding. No i ta Rose de Moscou mi się podoba i Princesse Sturdza. Dwa pierwsze są z reguły na miejscu u Sz. Dwa kolejne ewentualnie sprowadzi mi może pani Ania z e-cle. Primrose by mi tam pasował, bo magnolia obok Yellow róże też bardziej w żółcie... Ehhh
Wszystkiego po trochu 12:41, 11 maj 2020

Do góry
UlaB napisał(a)
Cudownie, niezmiennie jestem zachwycona Twoim ogrodem Mirko. Czy pamiętasz jakie to są paprocie na zdjęciach? JA również w ubiegłym roku kilka sobie kupiłam i widzę, ze już ładnie wystartowały. Mam ochotę na więcej.
Czy Daphne rośnie duża?

Ula, ta magnolia należy do tych niższych i wolniej rosnących.
Mam zapisane nazwy paproci, napisz które Cię interesują, zobaczę czy znajdę nazwy
Dwie z nich to jakieś paprotniki szczecinkozębne
Dziękuję za miłe słowa i czekam na Twój wątek
Jak ogrodówka zniosła mrozy wiosenne? Moje słabo wyglądają
Ogrod bez tytulu i ... bez pomyslu 20:39, 10 maj 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)

czyli co? ze twoj maz ma owce? bo w takim razie to ja tez zona bacy

Jak to tez zona bacy?! Utluke dziada, ze ma druga babe
Owiec jeszcze nie mamy
Ale jak mi z ogrodem nie wyjdzie, to jest taka perspektywa

Johanka77 napisał(a)
Halo??? Jak działania?

Melduje, zem sfustrowana.
Staralam sie przekopac sama rabaty, zeby ruszyc z jakas robata, ale kolejne widly polegly. Ogrodnik z glebgryzarka wpadnie niewiadomo kiedy pewnie zeby przekopac jednoczesnie skarpe i rabaty za jednym zamachem. A chemia na skarpie nadal sie z zielenina przegryza, wiec trzeba czekac

w miedzyczasie wymyslilam sobie rabate pod oknami wzdluz budynku. Ona ma 1,3x7,3. Beda berberysy, red baron, milorzab i zamowilam tawuly- po cztery Golden i Litlle Princess. Czyli zolte i zielone; bede je formowac w kulki. Miedzy nimi najprawdopodobniej zurawki.
Pstryknelam jeszcze raz zdjecia rabaty przy narzedziowym. Ustawilam, tak jak sugerowalas- jedna kulka blizej klona (za limelight robi magnolia i berberys )
Pod sciana narzedziowego jest powojnik. On tam zostaje, ale doniczka bedzie podluzna, betonowa. Powojnik ma zaslonic bok domku
Jesli sa jeszcze jakies sugestie, propozycje zmian i inny punkt widzienia, to dawajcie; beda mile widziane

Kulki przed i po przycieciu

Słoneczny Ogród 18:16, 10 maj 2020

Do góry
Taki zakątek zrobiłam w tamtym roku za skalniakiem.
Żwirowa ścieżka prowadzi pod rzywopłot z bzu, wewnątrz floksiki a za nimi jeszcze się miejscówka urabia, bo tam był dół i dałam tam mnóstwo gałęzi, ubije się to coś posadzę. Widac tam patyk a przy nim młoda magnolia.

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:02, 10 maj 2020

Do góry
Magnolia cały czas kwitnie

Rodki zachwycające

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:51, 10 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Magnolia dopiero zaczyna... chyba nazwę ją „Zośka”

Faktycznie różnica, moja taka była początkiem kwietnia.
ten lilak multikolor bardzo ładny
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:01, 09 maj 2020

Do góry
No i pojawiają się pierwsze pąki/ liście - u nas później, bo ogród w miejscu gdy długo są poranne przymrozki

Krzewuszka

Chyba Buk Kolumnowy DAWYCK PURPLE

Magnolia, pierwszy rok w ogrodzie, i jeden pąk
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 17:20, 09 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

To może i dobrze ,że taka póżna ,pąki nie obmarzną.Ładna jest a jak się nazywa to sobie taką kupię
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:39, 09 maj 2020

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:34, 09 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Cebulowe do tawułek, rzeczywiście dobre rozwiązanie. Już chciałam zmieniać tawuły na kuchennej bo za długo trzeba czekać Zdecydowanie u mnie brakuje cebul a ostatnio weny do ogrodu również.
Dziury tylko upycham tym co mam. Bodziszka i ożankę zagospodarowałam. Zawilce majowe pod hortensjami też bo już się wysiały.

A ja wczoraj się utyrałam, wena wróciła
Zawilce będę przenosić na rabatę tę, one śliczne i tu dołożę bodziszki, bo tego mi brakuje tu, a na brzeg, jak zerwę darń dołożę hakone, wiosną bo potem lilie, czosnki, jeżówki i trawy wysokie, a no i jeszcze roddodendrony i magnolia parsolowata potem i róża wielka

białe tu mam tulipany, jest białą drzewiasta piwonia, kwiat jak suknia panny młodej

i ktoś wie, już kwitnie, co to? też pójdzie na tę rabatę
czyli wiosna w bieli i fiolecie, lato kolorowe

Ula, jakbyś bliżej mieszkała, dałabym ci dużo roślin
Ogród Cioci cz. 3 12:04, 07 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Piękna ta magnolia przy schodach, taka ciemna.
Twój ubiorek, ten biały, świetnie się spisuje
Azalie jednak w tym roku gorzej, ta susza dała im popalić.
Jak zawsze ochy i achy zostawiam

Irenko azalie chyba wszędzie marniejsze.Cmokam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies