Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Kasya 11:36, 03 sty 2021

Tez polecam sunsation
Późno kwitnie i to jej zaleta
antracyt 11:40, 03 sty 2021

Piękna jest, te delikatne różowe wstawki bardzo mi się podobają . Czy ta intensywność koloru na zdjęciu w słońcu jest rzeczywista? Obok miejsca, gdzie chciałabym posadzić magnolię rośnie malus Freja, która jest ciemna w odbiorze i ma intensywnie różowe kwiaty. Trochę obawiam się mocnych kontrastów podczas kwitnienia. Dlatego w tym miejscu chodzi mi po głowie magnolia o maślanych kwiatach. No i będę miała zagwostkę Muszę gdzieś jeszcze liście obu odmian na żywo zobaczyć.
MiluniaB 13:26, 03 sty 2021

Intensywność koloru w słońcu jest rzeczywista na zdjęciu.

A dlaczego liście są tak bardzo dla Ciebie ważne? Sunsation ma duże liście.
antracyt 13:39, 03 sty 2021

Magnolie zdobią kwiatami przez tak krótki czas, a reszta sezonu to liście
MiluniaB 13:57, 03 sty 2021

Aaaaaa no tak Sunsation nie straszy liśćmi
paniprzyroda 20:29, 03 sty 2021

Plany, plany, oby się spełniły w Nowym Roku Też mam żółtą magnolię Elizabeth od Zymona. Kwitnie późno i często się łapie na majowe przymrozki.
antracyt 21:39, 03 sty 2021

No popatrz... czyli nie polecasz? Obserwuję od kilku lat wiosenne kwitnienia magnolii wokół (a moje okolice, to prawdziwe zagłębię magnoliowe) i w trakcie przymrozków szkoda mi głównie tych o jasnych kwiatach, biel zamienia się w zgniły brąz... ale zauważyłam też, że spora część zaczyna kwitnienie zaraz po majowych przymrozkach. Wyczytałam, że Elizabeth też późno zaczyna. Trochę mnie tym wpisem zmartwiłaś, bo liczyłam właśnie na ominięcie przymrozków.
Agatorek 22:50, 03 sty 2021

antracyt napisał(a)
Mirella, takiej mniej żółtej a bardziej maślanej w odbiorze Masz jakieś typy sprawdzone?

Jak u mnie zakwitnie, to dam Ci znać, bo żółtą też zakupiłam na jesieni. Mam Honey Tulip. Czyli raczej bardziej żółtą niż maślaną, ale może akurat Ci się spodoba.

Jakbyś chciała namiar na szkółkę, która się specjalizuje w magnoliach, to daj znać. Mają tysiące sztuk na stanie, w różnych wysokościach, różnych cenach, kopane z gruntu i (przeważnie) w donicach (chowanych i okrywanych na zimę, więc teraz nie można kupować). Szkółka jest między Nowym Dworem Mazowieckim a Płońskiem, blisko „7”. Niestety nie wysyłają.
antracyt 09:50, 04 sty 2021

Agnieszko,
poproszę o namiary szkółki
Kwitnącą magnolię też z chęcią obejrzę. Zakupy będę robić prawdopodobnie w maju, może uda mi się do tego czasu na żywo kwiaty upatrzonych odmian w arboretum kórnickim obejrzeć
Agatorek 11:12, 04 sty 2021

Poszło na priv.

Tu jest ta magnolia (honey tulip) w wersji jesiennej. Ma trochę pąków. Wysokość około 2 m.

Jak zobaczysz, usunę .