Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Moja glebo terapia 01:02, 12 maj 2020

Do góry
A tak przy okazji tulipanów to taka mała wycieczka i kilka fotek z kwietnia

Magnolia jak zawsze cała obsypana do teraz kwitnie,

żółta też się fajnie zapowiadała niestety w między czasie był mróz i ją omroziło. Zostały pojedyncze kwiaty, które były jeszcze w dużych pąkach.
Tu jeszcze miało być pięknie

Pszczelarnia 22:24, 11 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy to może być magnolia 'Yellow Rivier'?

A to magnolia 'Elisabeth' - nie wiem, czy nie pomyliłam etykiet.

Stawiałabym na odwrót, ale niech jakiś znawca się wypowie w internecie są różne wersje i sama nie wiem czy mam Yellow R. Bo ma duże kwiaty i jasno żółte.

Kancików też nie lubię robić ale Tobie wyszedł super
Pszczelarnia 22:12, 11 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ile ma płatków? I czy pachnie? Jeśli tak, to może to być Yellow River
Pszczelarnia 21:30, 11 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Rustica Rubra - odratowana. Posadziłam i nie rosła. Wykopałam i okazało się, że korzenie w zwojach torfowych nie mogły przerosnąć. Ale to było 2 lata temu. Teraz zakwitła.

Moja ulubiona magnolia. Ta maślana też bardzo ładna, ale Rustica Rubra to dla mnie esencja magnoliowego piękna.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:19, 11 maj 2020

Do góry
Zdążyłam posadzić wszystkie zakupy poza cisami
Masakryczne załamanie pogody
Glicynia kwitnie pierwszy raz i właśnie zaczyna pokazywać kolor... mam nadzieje ze nie będzie przymrozków bo chyba będę płakać
Podobnie magnolia....
Pszczelarnia 20:56, 11 maj 2020

Do góry

A to magnolia 'Elisabeth' - nie wiem, czy nie pomyliłam etykiet.

Wszystkiego po trochu 14:13, 11 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ula, ta magnolia należy do tych niższych i wolniej rosnących.
Mam zapisane nazwy paproci, napisz które Cię interesują, zobaczę czy znajdę nazwy
Dwie z nich to jakieś paprotniki szczecinkozębne
Dziękuję za miłe słowa i czekam na Twój wątek
Jak ogrodówka zniosła mrozy wiosenne? Moje słabo wyglądają

Jesli znajdziesz co to jest to nad marzanką. To jakis języcznik?

Ogrodówka widze ze tak 1/4 od góry zmarzła - na nic moje osłanianie
A od dzisiaj mamy mieć prze kilka dni nawet po -3 Jedyny plus - jakkolwiek kuriozalnie to moze brzmiec dla nieogrodomaniaków - to zapowiadany śnieg.
Migawki z ogródka 13:10, 11 maj 2020

Do góry
Iza właśnie nie widziałam, a dziewczyny które widziały, mówią, że nie powala.
Myślę jeszcze nad Charles Joly i Mrs Edward Harding. No i ta Rose de Moscou mi się podoba i Princesse Sturdza. Dwa pierwsze są z reguły na miejscu u Sz. Dwa kolejne ewentualnie sprowadzi mi może pani Ania z e-cle. Primrose by mi tam pasował, bo magnolia obok Yellow róże też bardziej w żółcie... Ehhh
Wszystkiego po trochu 12:41, 11 maj 2020

Do góry
UlaB napisał(a)
Cudownie, niezmiennie jestem zachwycona Twoim ogrodem Mirko. Czy pamiętasz jakie to są paprocie na zdjęciach? JA również w ubiegłym roku kilka sobie kupiłam i widzę, ze już ładnie wystartowały. Mam ochotę na więcej.
Czy Daphne rośnie duża?

Ula, ta magnolia należy do tych niższych i wolniej rosnących.
Mam zapisane nazwy paproci, napisz które Cię interesują, zobaczę czy znajdę nazwy
Dwie z nich to jakieś paprotniki szczecinkozębne
Dziękuję za miłe słowa i czekam na Twój wątek
Jak ogrodówka zniosła mrozy wiosenne? Moje słabo wyglądają
Ogrod bez tytulu i ... bez pomyslu 20:39, 10 maj 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)

czyli co? ze twoj maz ma owce? bo w takim razie to ja tez zona bacy

Jak to tez zona bacy?! Utluke dziada, ze ma druga babe
Owiec jeszcze nie mamy
Ale jak mi z ogrodem nie wyjdzie, to jest taka perspektywa

Johanka77 napisał(a)
Halo??? Jak działania?

Melduje, zem sfustrowana.
Staralam sie przekopac sama rabaty, zeby ruszyc z jakas robata, ale kolejne widly polegly. Ogrodnik z glebgryzarka wpadnie niewiadomo kiedy pewnie zeby przekopac jednoczesnie skarpe i rabaty za jednym zamachem. A chemia na skarpie nadal sie z zielenina przegryza, wiec trzeba czekac

w miedzyczasie wymyslilam sobie rabate pod oknami wzdluz budynku. Ona ma 1,3x7,3. Beda berberysy, red baron, milorzab i zamowilam tawuly- po cztery Golden i Litlle Princess. Czyli zolte i zielone; bede je formowac w kulki. Miedzy nimi najprawdopodobniej zurawki.
Pstryknelam jeszcze raz zdjecia rabaty przy narzedziowym. Ustawilam, tak jak sugerowalas- jedna kulka blizej klona (za limelight robi magnolia i berberys )
Pod sciana narzedziowego jest powojnik. On tam zostaje, ale doniczka bedzie podluzna, betonowa. Powojnik ma zaslonic bok domku
Jesli sa jeszcze jakies sugestie, propozycje zmian i inny punkt widzienia, to dawajcie; beda mile widziane

Kulki przed i po przycieciu

Słoneczny Ogród 18:16, 10 maj 2020

Do góry
Taki zakątek zrobiłam w tamtym roku za skalniakiem.
Żwirowa ścieżka prowadzi pod rzywopłot z bzu, wewnątrz floksiki a za nimi jeszcze się miejscówka urabia, bo tam był dół i dałam tam mnóstwo gałęzi, ubije się to coś posadzę. Widac tam patyk a przy nim młoda magnolia.

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:02, 10 maj 2020

Do góry
Magnolia cały czas kwitnie

Rodki zachwycające

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:51, 10 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Magnolia dopiero zaczyna... chyba nazwę ją „Zośka”

Faktycznie różnica, moja taka była początkiem kwietnia.
ten lilak multikolor bardzo ładny
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:01, 09 maj 2020

Do góry
No i pojawiają się pierwsze pąki/ liście - u nas później, bo ogród w miejscu gdy długo są poranne przymrozki

Krzewuszka

Chyba Buk Kolumnowy DAWYCK PURPLE

Magnolia, pierwszy rok w ogrodzie, i jeden pąk
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 17:20, 09 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

To może i dobrze ,że taka póżna ,pąki nie obmarzną.Ładna jest a jak się nazywa to sobie taką kupię
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:39, 09 maj 2020

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:34, 09 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Cebulowe do tawułek, rzeczywiście dobre rozwiązanie. Już chciałam zmieniać tawuły na kuchennej bo za długo trzeba czekać Zdecydowanie u mnie brakuje cebul a ostatnio weny do ogrodu również.
Dziury tylko upycham tym co mam. Bodziszka i ożankę zagospodarowałam. Zawilce majowe pod hortensjami też bo już się wysiały.

A ja wczoraj się utyrałam, wena wróciła
Zawilce będę przenosić na rabatę tę, one śliczne i tu dołożę bodziszki, bo tego mi brakuje tu, a na brzeg, jak zerwę darń dołożę hakone, wiosną bo potem lilie, czosnki, jeżówki i trawy wysokie, a no i jeszcze roddodendrony i magnolia parsolowata potem i róża wielka

białe tu mam tulipany, jest białą drzewiasta piwonia, kwiat jak suknia panny młodej

i ktoś wie, już kwitnie, co to? też pójdzie na tę rabatę
czyli wiosna w bieli i fiolecie, lato kolorowe

Ula, jakbyś bliżej mieszkała, dałabym ci dużo roślin
Ogród Cioci cz. 3 12:04, 07 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Piękna ta magnolia przy schodach, taka ciemna.
Twój ubiorek, ten biały, świetnie się spisuje
Azalie jednak w tym roku gorzej, ta susza dała im popalić.
Jak zawsze ochy i achy zostawiam

Irenko azalie chyba wszędzie marniejsze.Cmokam.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:43, 07 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Humello mam od ub. roku. Kwitną przez całe lato A teraz to są już porządne kępy (u mnie ) Całkowicie bezobsługowe, całkowicie niekłopotliwe

I takie kwiatki lubię

Johanka77 napisał(a)
Ładne kwiatki

Nie za wiele ich ale cieszę się nimi bardzo

Helen napisał(a)
Hummelo jakiego jest koloru - bo na zdjęciach mi się wydaje, że widzę ciemnoniebieskie, fioletowe lub różowe?

U Aprilka są fioletowe.

galgAsia napisał(a)
U mnie są fioletowe, w kolorze podobne do liatry

O, właśnie

andzia458 napisał(a)
Kasiu, ja kupowałam w tym sklepie drzewka owocowe w ubiegłym roku. Nie miałam zastrzeżeń. Przyszły dobrze zapakowane, wszystkie się przyjęły także może zaryzykuj.

Dzięki wielkie Aniu za info

Agi2006 napisał(a)

Kasia podglądam i się zachwycam (pomiędzy pracą a garnkami i książkami). Ale ten powojnik zwalił mnie z nóg. SERIO!!!!!!! Jego kolor skojarzył mi się z tulipanami emporkami. One tez są takie waniliowe. I proszę Kasia tylko nie pisz mi , że to jakiś powojnik NN

To Guernsey Cream, on jest bardzo wczesny. Uwielbiam go, choć kupiony omyłkowy, bo miał być inny . Rzeczywiście przypomina nieco Emperorki.

TAR napisał(a)
ale u Was wiosna zaawansowana, u mnie magnolie dopiero na etapie kwiata, gdzie liscie? a derenie to piputki male, ledwo co zielone widac.

Magnolia z tych wcześniejszych - po kwiatach pozostało wspomnienie ale liście mnie zauroczyły . A u derenia China Girl też ledwo co widać, mam dobry zoom w telefonie .
Ogród Cioci cz. 3 07:34, 07 maj 2020

Do góry
Piękna ta magnolia przy schodach, taka ciemna.
Twój ubiorek, ten biały, świetnie się spisuje
Azalie jednak w tym roku gorzej, ta susza dała im popalić.
Jak zawsze ochy i achy zostawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies