A tak przy okazji tulipanów to taka mała wycieczka i kilka fotek z kwietnia
Magnolia jak zawsze cała obsypana do teraz kwitnie,
żółta też się fajnie zapowiadała niestety w między czasie był mróz i ją omroziło. Zostały pojedyncze kwiaty, które były jeszcze w dużych pąkach.
Tu jeszcze miało być pięknie
Stawiałabym na odwrót, ale niech jakiś znawca się wypowie w internecie są różne wersje i sama nie wiem czy mam Yellow R. Bo ma duże kwiaty i jasno żółte.
Kancików też nie lubię robić ale Tobie wyszedł super
Zdążyłam posadzić wszystkie zakupy poza cisami
Masakryczne załamanie pogody
Glicynia kwitnie pierwszy raz i właśnie zaczyna pokazywać kolor... mam nadzieje ze nie będzie przymrozków bo chyba będę płakać
Podobnie magnolia....
Jesli znajdziesz co to jest to nad marzanką. To jakis języcznik?
Ogrodówka widze ze tak 1/4 od góry zmarzła - na nic moje osłanianie
A od dzisiaj mamy mieć prze kilka dni nawet po -3 Jedyny plus - jakkolwiek kuriozalnie to moze brzmiec dla nieogrodomaniaków - to zapowiadany śnieg.
Iza właśnie nie widziałam, a dziewczyny które widziały, mówią, że nie powala.
Myślę jeszcze nad Charles Joly i Mrs Edward Harding. No i ta Rose de Moscou mi się podoba i Princesse Sturdza. Dwa pierwsze są z reguły na miejscu u Sz. Dwa kolejne ewentualnie sprowadzi mi może pani Ania z e-cle. Primrose by mi tam pasował, bo magnolia obok Yellow róże też bardziej w żółcie... Ehhh
Ula, ta magnolia należy do tych niższych i wolniej rosnących.
Mam zapisane nazwy paproci, napisz które Cię interesują, zobaczę czy znajdę nazwy
Dwie z nich to jakieś paprotniki szczecinkozębne
Dziękuję za miłe słowa i czekam na Twój wątek
Jak ogrodówka zniosła mrozy wiosenne? Moje słabo wyglądają
Jak to tez zona bacy?! Utluke dziada, ze ma druga babe
Owiec jeszcze nie mamy
Ale jak mi z ogrodem nie wyjdzie, to jest taka perspektywa
Melduje, zem sfustrowana.
Staralam sie przekopac sama rabaty, zeby ruszyc z jakas robata, ale kolejne widly polegly. Ogrodnik z glebgryzarka wpadnie niewiadomo kiedy pewnie zeby przekopac jednoczesnie skarpe i rabaty za jednym zamachem. A chemia na skarpie nadal sie z zielenina przegryza, wiec trzeba czekac
w miedzyczasie wymyslilam sobie rabate pod oknami wzdluz budynku. Ona ma 1,3x7,3. Beda berberysy, red baron, milorzab i zamowilam tawuly- po cztery Golden i Litlle Princess. Czyli zolte i zielone; bede je formowac w kulki. Miedzy nimi najprawdopodobniej zurawki.
Pstryknelam jeszcze raz zdjecia rabaty przy narzedziowym. Ustawilam, tak jak sugerowalas- jedna kulka blizej klona (za limelight robi magnolia i berberys )
Pod sciana narzedziowego jest powojnik. On tam zostaje, ale doniczka bedzie podluzna, betonowa. Powojnik ma zaslonic bok domku
Jesli sa jeszcze jakies sugestie, propozycje zmian i inny punkt widzienia, to dawajcie; beda mile widziane
Taki zakątek zrobiłam w tamtym roku za skalniakiem.
Żwirowa ścieżka prowadzi pod rzywopłot z bzu, wewnątrz floksiki a za nimi jeszcze się miejscówka urabia, bo tam był dół i dałam tam mnóstwo gałęzi, ubije się to coś posadzę. Widac tam patyk a przy nim młoda magnolia.
A ja wczoraj się utyrałam, wena wróciła
Zawilce będę przenosić na rabatę tę, one śliczne i tu dołożę bodziszki, bo tego mi brakuje tu, a na brzeg, jak zerwę darń dołożę hakone, wiosną bo potem lilie, czosnki, jeżówki i trawy wysokie, a no i jeszcze roddodendrony i magnolia parsolowata potem i róża wielka
białe tu mam tulipany, jest białą drzewiasta piwonia, kwiat jak suknia panny młodej
i ktoś wie, już kwitnie, co to? też pójdzie na tę rabatę
czyli wiosna w bieli i fiolecie, lato kolorowe
Ula, jakbyś bliżej mieszkała, dałabym ci dużo roślin
To Guernsey Cream, on jest bardzo wczesny. Uwielbiam go, choć kupiony omyłkowy, bo miał być inny . Rzeczywiście przypomina nieco Emperorki.
Magnolia z tych wcześniejszych - po kwiatach pozostało wspomnienie ale liście mnie zauroczyły . A u derenia China Girl też ledwo co widać, mam dobry zoom w telefonie .
Piękna ta magnolia przy schodach, taka ciemna.
Twój ubiorek, ten biały, świetnie się spisuje
Azalie jednak w tym roku gorzej, ta susza dała im popalić.
Jak zawsze ochy i achy zostawiam